Iniţierea serviciului de facilitator comunitar în vederea dezvoltării comunităţilor multietnice”

Locul desfasurarii: Timisoara si Arad

Organizator: Fundatia Diaspora

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

Fundaţia Diaspora din Timişoara, în parteneriat cu Fundaţia Integratio lansează programul Iniţierea serviciului de facilitator comunitar în vederea dezvoltării comunităţilor multietnice, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

Obiectivele proiectului sunt sensibilizarea problemei de comunicare interetnică în rândul sferei publice locale, respectiv pregătirea unor facilitatori comunitari în vederea creșterii incluziunii grupurilor vulnerabile.

Proiectul nostru vizează 69 comune din judeţele Timiş şi Arad, în care conviețuiesc cel puțin două comunități considerabile (cel puțin 30 persoane/grup minoritar) minoritare - dintre care unul este comunitatea romilor.

Aceste comunități sunt considerate grupuri vulnerabile din cel puțin două motive: fac parte din comunități rurale, respectiv reprezintă minorități etnice. Fiind minoritari necesitățile lor speciale deseori nu sunt luate în considerare de către comunitatea globală locală, de către conducerea comunității, de către majoritate, de către instituțiile culturale și educaționale locale. Toate aceste deficienţe fac ca aceste grupuri sa fie excluse din viața comunitară locală, respectiv din eventualele strategii de dezvoltare comunitară.

 

Care pot fi beneficiile acestui proiect pentru localităţile implicate?

  • Se formează o echipă de 3 facilitatori comunitari prin 2 cursuri intensive și 6 worksopuri aplicative.
  • Unul din facilitatori va deveni angajat pentru o perioadă de 1 an, timp în care va iniția și derula activități comunitare în folosul comunităților etnice.
  • În cadrul proiectului se va organiza cel puțin o întâlnire comunitară, 12 activități interculturale pentru copii, 2 activități specifice proiectate după realizarea unei analize de nevoi la nivelul localității.
  • Localitatea va fi promovată pe site-ul proiectului și în presă.

 

Pentru a participa la procesul de selecţie, localităţile doritoare  sunt rugate să solicite pachetul de înscriere la următoarea adresă: diasporatm@rdstm.ro

Pachetul de înscriere trebuie completat şi trimis până la data de 12 septembrie prin e-mail și poștă la adresa: Str. Putna nr. 7 Timișoara, cod poștal: 300593.

 

 

Rezultatele vor fi publicate până în data de 26 septembrie 2014.

 

Pentru mai multe detalii legate de desfăşurarea proiectului, vă rugăm să contactaţi Fundaţia Diaspora: tel/fax: 0356-446.516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro, pagina web: www.diasporatm.ro.

Confirmare pana la data: 15 August 2014

Participare: Intrare libera