Apelul organizatiilor societatii civile catre Guvernul Romaniei adoptat la finalul Forumului National ONG-2014

BUCURESTI - 20 octombrie 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, ONG

Vineri, 17 octombrie 2014 s-au incheiat lucrarile celei de-a 14-a editii a Forumului National ONG din Romania , organizata de Fundatia CENTRAS , in parteneriat cu Ministerul Muncii, prin Ministrul delegat pentru Dialog Social si Fundatia DIGNITAS .Unul dintre obiectivele majore ale intalnirii zecilor de organizatii din tara a fost realizarea unui parteneriat bazat pe încredere şi respect reciproc, care denotă angajamentul de face bine lucrurile spre avantajul mutual al organizatiilor societatii civile din Romania si administratia centrala si locala.

Deschiderea lucrarilor Forumului ONG-2014, organizat la initiativa Asociatiei CENTRAS, in parteneriat cu Fundatia Dignitas si Ministerul Muncii, in prezenta reprezentantilor de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Fondurilor Europene, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Cabinetul Primlui Ministru si a doamnei Anne-Marie Chavanon – Preşedinte al Comisiei Democraţie, Coeziune socială şi Provocări Mondiale – Consiliul Europei

Deschiderea lucrarilor Forumului ONG-2014, organizat la initiativa Asociatiei CENTRAS, in parteneriat cu Fundatia Dignitas si Ministerul Muncii, in prezenta reprezentantilor de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Fondurilor Europene, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Cabinetul Primlui Ministru si a doamnei Anne-Marie Chavanon – Preşedinte al Comisiei Democraţie, Coeziune socială şi Provocări Mondiale – Consiliul Europei

Scopul evenimentului marcheaza importanata momentului actual in evolutia mediului asociativ din Romania: Identificarea principalelor provocari ale sectorului neguvernamental din Romania la nivel intern si extern si propunerea de planuri de actiune pentru solutionarea acestora.

Agenda a cuprins sesiuni de analiza in plen si in ateliere, prezentari de modele de bune practici, dezbateri, sesiuni de Q&A intre reprezentantii ONG-urilor si reprezentantii adinistratiei centrale si locale: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii, Cabinetul Primului Ministru, Ministerul Justitiei, Ministerul Sanatatii, Primaria Municipiului Bucuresti. O contributie imprtanta a avut invitatul special, doamna Anne-Marie Chavanon – Preşedinte al Comisiei Democraţie, Coeziune socială şi Provocări Mondiale – Consiliul Europei. (http://www.forum-ong.ro/agenda-forum-2014/ )

Discutiile din sesiunile in  plen si din atelierele organizate in cadrul Forumului National au pornit de la Codul de conduita privind consultarea ONG de catre institutiile publice si Codul de conduita privind finantarea ONG din fonduri publice. Aceste documente  au fost realizate de catre AID-ONG si CENTRAS si au integrat si opiniile  primite in cadrul procesului de consultare cu reprezentantii administrației publice centrale. Codurile promoveaza modele de buna practica in ceea ce priveşte conduita Guvernului şi a institutiilor subordonate, dar si a ONG-urilor. Ele pot fi accesate la (http://www.forum-ong.ro/coduri-de-conduita/)

In cadrul atelierelor  tematice, participantii au propus teme complementare, de actualitate pentru functionarea si dezvoltarea ONG-urilor. Fundatia DIGNITAS a organizat workshop-ul cu tema: Implicarea socială a comunităţii de afaceri şi proiectele sectorului neguvernamental, o intalnire intre experiente de exceptie ale unor manageri din ONG-uri si antreprenori, lideri de opinie ai societatii civile, jurnalisti, consultanti. Au participat: Fundatia Alaturi de Voi,din Iasi, Fundaţia Alpha Transilvana din Tg. Mures, Centrul pentru Studii Complexe, ADESCO Business Days, Romanian Business Leaders, CENTRAS, Adventure Diplomacy, Liga Studentilor Romani din Strainatate, Opportunity, Primaria Municipiului Bucuresti, Fundatia Dignitas. (www.facebook.com/dignitasfoundation)

La finalul celor doua zile a fost adoptat Apelul organizatiilor societatii civile catre Guvernul Romaniei care solicita un angajament comun de atingere a urmatoarelor obiective: o societate echitabila deschisa egalitatii de sanse; o societate civila organizata puternica, diversificata si independent; programe si servicii publice in conformitate cu asteptarile cetatenilor si de inalta calitate; un proces eficace si transparent de proiectare si dezvoltare de politici, programe si servicii publice; prevederi clare privind administrarea schimbarilor in programe si servicii publice.

Despre Fundatia DIGNITAS

Fundaţia DIGNITAS este o organizaţie neguvernamentală non-profit, infiintata in anul 2012. cu sediul in Bucuresti, str. Anton Pann, nr.21

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dignitas/apelul-organizatiilor-societatii-civile-catre-guvernul-romaniei-adoptat-la-finalul-forumului-national-ong-2014