Două cărţi de referinţă lansate de Editura Fundaţiei Generaţia

BUCURESTI - 26 iulie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Editura Fundaţiei Generaţia a lansat două lucrări de referinţă pentru publicul românesc: o carte-instrument pentru mămicile în devenire şi pentru mămicile de bebeluşi - „Puncte de cotitură - de la naștere la 3 ani. Dezvoltarea emoțioanlă și a comportamentului copilului tău”, a reputatului pediatru american Terry Berry Brazelton, şi o carte-mărturie despre formarea „Omului Nou” în regimul comunist, „Teroare comunistă şi rezistenţă culturală: experimentul Piteşti”, a psihanalistei românce Irena Talaban. Cele două lansări au avut loc în cadrul Colocviului Internaţional „Sigmund Freud” organizat de Fundaţia Generaţia în data de 29 iunie 2007.

Două cărţi de referinţă lansate de Editura Fundaţiei Generaţia

„Fundaţia Generaţia dedică volumul Puncte de cotitură tuturor părinţilor şi bebeluşilor din România. Este o carte fundamentală pentru mămici, tătici şi copii, scrisă pe limba tuturor de Terry Brazelton, cel care a impus lumii un adevăr extraordinar: faptul că «bebeluşul este o persoană». Această carte dezvăluie marele univers care se ascunde în fiecare bebeluş şi îi ajută pe părinţi, şi în special pe mămici, să-şi înţeleagă mai bine copiii, încă de la naştere”, a declarat presei psihanalista Vera Şandor, preşedinta Fundaţiei Generaţia.

Cartea a fost prezentată de Sorina Pătraşcu, psihoterapeut, doctorand în psihopatologie fundamentală şi psihanaliză, psiholog principal-formator şi specialistă în psihologia bebeluşului. Invitatul special a fost Oana Marinescu, fostul purtător de cuvânt al Guvernului, care a vorbit pentru prima dată în public despre experienţa ei de mamă. „Cartea Puncte de cotitură are o valoare educativă deosebită, iar pentru părinţi şi pentru bebeluşii lor este o mână de ajutor întinsă într-o perioadă extrem de delicată care începe chiar cu prima clipă de după naştere. Tocmai de aceea am acceptat cu plăcere invitaţia de a vorbi despre această carte, care pe mine m-a însoţit din primele zile ale maternităţii, şi despre experienţa mea ca mămică”, a declarat Oana Marinescu.
Autorul cărții, Terry Berry Brazelton este un pediatru recunoscut internaţional, profesor la Harvard şi un creator de şcoală în domeniu. S-a specializat în pediatrie şi pedopsihiatrie. A studiat cu precădere comportamentul sugarilor şi momentele cheie ale copilăriei timpurii în procesul de consolidare a celulei familiale. După 20 de ani de cercetări a creat o scală a comportamentului neonatal, care arată că sugarul are propria sa personalitate. A susţinut că „bebeluşul este o persoană”, ceea ce presupune că şi el joacă un rol în construirea relaţiei dintre părinţi şi copil. A dezvoltat şi conceptul de „puncte de cotitură”, adică acele momente care prefaţează etapele dezvoltării motorii, cognitive sau emoţionale ale copilului şi care pot ridica dificultăţi de comportament.

În cartea „Teroare comunistă şi rezistenţă culturală: experimentul Piteşti”, Irena Talaban dezvăluie, din perspectiva psihanalizei, mecanismele şi etapele de destructurare totală a individului, atât fizic, cât şi spiritual, şi de „formare” a „Omului Nou” în cadrul experimentului Piteşti. Analiza sa se bazează pe o serie de interviuri şi de mărturii ale unor victime ale acestui experiment. „O societate care încă nu ştie tot ce i s-a întâmplat în regimul comunist are nevoie de această carte, chiar dacă adevărurile extrem de crude pe care ni le spune Irena Talaban îi vor tulbura pe cititori”, a explicat Vera Şandor motivul pentru care fundaţia a publicat această carte. Cartea a fost prezentată de psihiatrul Florin Tudose.

Experimentul Piteşti este o metodă de tortură de o duritate extremă, inventată şi aplicată în închisoarea comunistă de lângă Piteşti, pentru a-i reeduca pe studenţii consideraţi elemente periculoase pentru sistem. Prin această metodă, deţinuţii nu numai că erau torturaţi fizic, dar le erau distruse personalitatea, reperele morale, credinţa, conştiinţa, legăturile de familie şi sociale, pentru a-i transforma în „Oameni Noi”, care, la rândul lor, să-i reeduce pe ceilalţi.

Despre Fundatia Generatia

Fundaţia GENERAŢIA s-a născut, în noiembrie 1998, din nevoia urgentă de a ajuta copiii, adolescenţii şi familiile lor, prin intervenţii de ordin psihologic, diferite de cele farmacoterapeutice sau instituţionale. Fundaţia GENERAŢIA ajută adulţii care se ocupă de copii să-i înţeleagă mai bine. Ignorate, nevoile sufleteşti ale copilului pot avea, în timp, urmări dramatice. Formele de intervenţie şi de ajutor sunt: examen de evaluare a dezvoltării, consultaţii în situaţii de criză, consiliere a părinţilor, grupuri de lucru cu educatori, profesori şi cadre medicale, psihoterapie individuală şi/sau de familie. Echipa noastră cuprinde psihologi, psihiatri, pedagogi cu specializare în psihoterapia psihanalitică a copilului şi a adolescentului.
tel./fax: 021 336 61 95
office@generatia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-generatia/doua-carti-de-referinta-lansate-de-editura-fundatiei-generatia