Romania condamnata la CEDO pentru incalcarea dreptului la viata

BUCURESTI - 26 ianuarie 2011

Comunicat tip General in ONG

Pe 25 ianuarie 2011 România a fost condamnată pentru încălcarea articolului 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (dreptul la viață) în cazul morții unui cetățean în arestul poliției.

Fundația ICAR anunță decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul IORGA și alții împotriva României (ref. no. 26246/05) din data de 25 ianuarie 2011:

România este condamnată pentru încălcarea articolului 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (dreptul la viață), datorită lipsei de autoritate în apărarea vieții solicitantului și datorită absenței unei anchete eficiente asupra decesului acestuia.

Cazul în speță se referă la decesul în arestul IPJ Prahova a lui Iorga Mihai de 32 de ani, ca urmare a bătăilor bestiale ale altor deținuți. Iorga Mihai ispășea o pedepsă de privare de libertate de 40 de zile pentru neachitarea unei amenzi contravenționale de 800.000 de lei vechi (80 RON).

Cererea a fost depusă la CEDO de Fundația ICAR în numele familiei Iorga (Banică, Nicolae și Elena)  la data 14 iulie 2005, dupa epuizarea etapelor de judecată de la nivel național.

Decizia CEDO a fost luată după deliberările din Camera de consiliu formată din: Josep Casadevall (Andorra), președinte, Elisabet Fura (Suedia), Corneliu Birsan (Romania), Luis López Guerra (Spania), Egbert Myjer (Olanda), Ineta Ziemele (Letonia), Ann Power (Irlanda), Judecători si din Santiago Quesada, grefier de secție.

Curtea a mai hotărât ca România să achite familiei Iorga cu titlu de despăgubiri morale suma de 35.000 EUR și suma de 3.600 EUR pentru cheltuieli de judecată.

Mai multe amanunte vor fi oferite la conferinta de presa (27 ianuarie ora 12:30 la sediul Fundației ICAR) de către dna dr. Camelia Doru care a coordonat echipa de avocați, de doamna avocat Diana Dragomir care a reprezentat cazul la CEDO și de membrii familiei Iorga.

 

Fundația ICAR

Bd. Unirii nr. 70, bloc J5, sector 3, București

Tel. 021 321 22 21

Despre Fundatia ICAR

Fundatia ICAR este prima si singura organizatie din Romania care realizeaza un program complex de reabilitare ce se adreseaza victimelor abuzurilor grave ale drepturilor omului.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-icar/romania-condamnata-la-cedo-pentru-incalcarea-dreptului-la-viata