A început numărătoarea de stele în Orion. Participă şi tu împreună cu prietenii şi familia!

Targoviste - 16 martie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În perioada 16-28 martie se desfășoară o campanie mondială în cadrul proiectelor Anului Internaţional al Astronomiei 2009 care vizează conştientizarea şi realizarea unui studiu privind efectele poluării luminoase asupra cerului nocturn, dar şi asupra încălzirii globale şi a risipei de energie. La campanie pot participa toţi locuitorii din cele 110 ţări implicate, printre care şi România.

Unul dintre cele 11 proiecte principale ale Anului Internaţional al Astronomiei 2009 care se desfășoară la nivel global este şi acela legat de necesitatea păstrării unui cer nocturn curat, lipsit de poluare luminoasă, pentru a putea permite accesul cetăţenilor planetei şi a generaţiilor viitoare la această resursă naturală extraordinară pe care o reprezintă cerul înstelat. Proiectul Dark Skies Awareness - Conştientizarea importanţei cerului întunecat (curat), include mai multe programe ce vor fi derulate pe parcursul anului 2009. Unul dintre acestea este şi GLOBE at Night - Pământul noaptea, ce se constituie într-o campanie mondială prin care cetăţenii planetei sunt invitaţi să participe în perioada 16-28 martie la activitatea de numărare a stelelor pe care le văd cu ochiul liber în constelaţia Orion. Programul are caracter educativ şi de divertisment, dar rezultatele acestuia vor constitui un indiciu clar privind fenomenul de poluare luminoasă pe glob, cu efecte asupra calităţii cerului, dar şi asupra încălzirii globale şi a consumului inutil de energie. Practic, toţi cetăţenii planetei şi în mod special tinerii sunt îndemnaţi să iasă afară la o oră după apusul Soarelui, să identifice constelaţia Orion şi, după 10 minute de adaptare la întuneric, să numere stelele vizibile cu ochiul liber în această constelaţie. Pot repeta operaţia în fiecare noapte când cerul este senin, dar din altă locaţie, situată cel puţin la 1 km distanţă de precedenta. Rezultatele observaţiilor, notate într-un formular special, vor fi raportate online în perioada 16 martie – 7 aprilie 2009. Aceasta este o activitate care se poate face împreună cu colegii de clasă, prietenii sau familia. Profesorii pot coordona această activitate la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, iar părinţii la nivelul familiei. Organizaţiile neguvernamentale pot realiza campanii locale prin care pot implica membrii proprii sau cetăţenii în această campanie. România face parte din grupul celor 110 ţări în care se derulează acest program. Societatea Astronomică Română de Meteori, membră a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Dâmboviţa, este partener în România al acestui proiect şi a realizat o pagina web de unde se poate descărca pachetul observaţional de familie. Acesta se află la adresa www.sarm.ro/GaN.

Despre Fundatia Judeteana pentru Tineret Dambovita

Profesorii pot desfăşura această activitate cu elevii, recomandându-o ca lecţie pentru acasă, iar părinţii pot participa cu toţi membrii familiei, prilej de a observa împreună cerul. Prietenii vor fi cu siguranţă încântaţi dacă îi veţi invita la o vânătoare de stele în Orion. Nu uitaţi să trimiteţi rezultatele observaţionale în perioada de raportare, conform instrucţiunilor aflate pe siteul oficial (www.globe.gov/GaN), în pagina de raportare aflată la adresa www.globe.gov/GaN/report.html.
Valentin Grigore, tel. 0722829034, vali.grigore@gmail.com
fjt.dta@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-judeteana-pentru-tineret-dambovita/a-inceput-numaratoarea-de-stele-in-orion-participa-si-tu-impreuna-cu-prietenii-si-familia