Peste 600 de proiecte realizate în satele din Transilvania în decursul unui deceniu

BUCURESTI - 15 octombrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Activităţile Fundaţiei Mihai Eminescu Trust au început în 1999 în cinci sate situate la 80 de kilometri de Braşov. Proiecte realizate în satele din Transilvania în decursul celor 10 ani de activitate arată că satele pot fi readuse la viaţă prin îmbinarea cu succes a păstrării patrimoniului şi regenerării economice. Având ca prioritate iniţială restaurarea vechilor faţade şi acoperişuri, pentru a reda străzilor aspectul medieval şi a stimula mândria locuitorilor, Fundaţia susţine, prin consultanţă, sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi, membrii comunităţilor locale în dezvoltarea unor noi surse de venituri şi restaurarea caselor acestora folosind forţă de muncă locală, tehnici şi materiale de construcţie tradiţionale.

„Atât personal, cât şi în calitate de Patron al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a sprijini remarcabila populaţie din Transilvania, cu tradiţiile sale la fel de remarcabile şi durabile şi pentru a prezenta frumuseţea acestora în întreaga lume. Mai rămân multe de făcut şi am speranţa că Fundaţia va continua încă multe decenii de acum încolo să susţină protejarea acestor comori unice” sunt cuvintele Prinţului Charles de Wales, care exprimă misiunea pe care Fundaţia şi-a asumat-o şi pe care va continua să o ducă spre îndeplinire.

Sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles de Wales şi al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, dl. Theodor Paleologu şi în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, Fundaţia Mihai Eminescu a aniversat 10 ani de activitate în România.

Aula Magna a Academiei de Studii Economice a găzduit marţi, 13 octombrie 2009, festivitatea de deschidere a evenimentului şi workshopul cu tema „Valorificarea patrimoniului cultural – element esenţial pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin încurajarea spiritului antreprenorial”, care s-au bucurat de o largă participare a reprezentanţilor organizaţiilor şi instituţiilor culturale, ai mediului de afaceri şi mass-media. Miercuri, 14 octombrie 2009, studenţii Academiei de Studii Economice şi ai altor universităţi bucureştene au participat la conferinţa „Patrimoniul cultural şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin încurajarea spiritului antreprenorial – un deceniu de experienţă Mihai Eminescu Trust”.

Expoziţia „10 ani de activitate Mihai Eminescu Trust în România – un angajament pentru valorificarea patrimoniului cultural românesc” este găzduită de Holul Aulei Magna ASE (la etajul 1 al clădirii Ion N. Angelescu, situată în Piaţa Romană nr. 6) şi mai poate fi vizitată până vineri, 16 octombrie 2009, între orele 10:00 – 18:00.

Despre FUNDATIA MIHAI EMINESCU TRUST

Înainte de 1989, Fundaţia Mihai Eminescu Trust a fost pentru România o punte de legătură cu lumea civilizată. Atrăgând atenţia Occidentului asupra planurilor lui Ceauşescu de a distruge arhitectura rurală a României, Fundaţia a salvat, într-un efot comun alături de alte organizaţii neguvernamentale, sute de oraşe şi sate de la dispariţie. De atunci, Fundaţia a jucat un rol important în renaşterea academică şi culturală a ţării desfăşurând în prezent activităţi de sprijinire a conservării patrimoniului cultural şi natural şi de revitalizarea a satelor şi oraşelor din Transilvania şi Maramureş.

Academia de Studii Economice din Bucureşti este şi doreşte să rămână cea mai prestigioasă instituţie de învăţămant economic superior şi de administraţie publică din România şi să se califice printre primele universităţi din Europa, prin conţinutul şi modernitatea procesului de învăţământ, dinamismul inovării, implicarea în raporturi strategice de parteneriat cu mediul economic şi social naţional şi internaţional.
Pentru mai multe informaţii referitoare la acest eveniment vă rugăm să-l contactaţi pe domnul Oliviu Marian, responsabil pentru comunicare şi relaţii publice al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, telefon (fax) 0265506024 sau 0720468967.
omarian@mihaieminescutrust.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-mihai-eminescu-trust/peste-600-de-proiecte-realizate-in-satele-din-transilvania-in-decursul-unui-deceniu