Trei noi întreprinderi sociale din România aduc beneficii multiple datorită sprijinului financiar oferit de către Romanian-American Foundation

BUCURESTI - 14 iulie 2010

Comunicat tip General in ONG

Organizațiile neguvernamentale din competiția NESsT România
devin sustenabile aducând și beneficii publice

TIMIȘOARA, ROMÂNIA, [8 iulie 2010] – După doi ani în portofoliul NESsT România, trei organizații neguvernamentale pot deja să-și prezinte rezultatele obținute ca urmare a sprijinului financiar și tehnic primit pe termen lung de la NESsT România și care a fost posibil datorită contribuției generoase din partea Romanian-American Foundation (RAF).

Ca urmare a angajamentului său de a încuraja inițiativele antreprenoriale, RAF susține eforturile organizației NESsT în dezvoltarea și implementarea întreprinderilor sociale în România. Fiecare întreprindere socială înființată abordează o problemă socială critică, de obicei asociată cu misiunea organizației; resursele financiare astfel generate sunt reinvestite în derularea de programe, contribuind astfel la creșterea independenței financiare a organizației și la maximizarea impactului pe termen lung.

Datorită sprijinului RAF, NESsT a oferit trei granturi a câte 8,000 $ Fundației Cartea Călătoare din Focșani, Fundației Noi Orizonturi din Lupeni și organizației ACSIS din București. Sub îndrumarea si cu sprijinul tehnic din partea NESsT aceste organizații au învățat să parcurgă sistematic drumul de la o idee de afaceri până la punerea ei în practică, urmând un proces riguros de dezvoltare și organizare a întreprinderii sociale.

Fundația Cartea Călătoare a îmbunătățit accesul la educație și la cultură pentru persoanele cu dizabilități de vedere, atât copii cât și adulți, printr-o întreprindere socială care produce și comercializează cărți audio în format DAISY (Digital Accessible Information Systems). Astăzi, 25 biblioteci publice din țară au un stand DAISY unde se găsesc peste 50 de titluri de cărți, iar copiii din grădinițe și din școli beneficiază de cărți și manuale audio. În curând va fi produsă și o culegere de legi în format audio pe baza parteneriatului stabilit cu autoritățile publice locale care va facilita acesul la informație pentru aproximativ 90.000 de persoane cu dizabilități de vedere din România.

Fundația Noi Orizonturi a adoptat o abordare antreprenorială prin dezvoltarea unei întreprinderi sociale care a reușit să aducă un mic profit după primul an de la deschidere. Cabana pe care o deține fundația în Straja oferă servicii turistice pe tot parcursul anului, inclusiv cazare și acces la pârtia de schi din apropiere, iar în timpul verii drumeții pentru familii. Veniturile generate permit Fundației Noi Orizonturi să ofere tabere gratuite pentru copii din familii în dificultate. Fundația a luat inițiativa să transfere cunoștințele antreprenoriale acumulate prin programele de formare și consultanță oferite de NESsT copiilor și tinerilor care frecventează 15 cluburi de tineret. Rezultatele au fost spectaculoase atât la nivel individual cât și al comunității, competențele formate ajutând copiii să devină actori activi ai comunității. Ei au găsit soluții pentru rezolvarea problemelor identificate la nivelul școlii și a comunității urmând să participe la o competiție de idei pentru înființarea de întreprinderi sociale.

ACSIS asistă mame aflate în situații de risc, ajutându-le să devină independente financiar, prin organizarea de cursuri de pregătire profesională și angajarea lor în atelierul de jucării textile. NESsT oferă sprijinul necesar pentru ca ACSIS să-și extindă întreprinderea socială și să acceseze o nouă piață cu un potențial ridicat: marile companii cu programe de responsabilitate socială și care sunt orientate către achiziționarea unor produse responsabile din punct de vedere social. Până în prezent, 44 de mame singure au fost instruite și lucrează în atelier, iar două sunt angajate permanent. Întreprinderea produce în jur de 300 de jucării pe lună.
Cele trei organizații vor continua să beneficieze de sprijinul tehnic al NESsT până când acestea vor deveni sustenabile iar sprijinul extern nu va mai fi necesar. În mod obişnuit, aceasta se întâmplă după 3 – 5 ani de colaborare.

„Ce îți trebuie pentru a fi antreprenor? Probabil că o combinație de curaj și creativitate pe de-o parte, și disciplină și pragmatism pe de altă parte. Și, bineînteles, IDEEA. Când toate aceste ingrediente există și sunt dublate de determinarea unei organizații neguvernamentale de a porni o afacere, ințiativele începute pe hârtie devin sustenabile în cadrul unor programe precum cel rezultat din parteneriatul RAF și NESsT care asigură și sprijinul tehnic și financiar de care este nevoie.” a afirmat Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation.

”Aceste organizații au beneficiat de abordarea noastră unică care aplică misiunii și viziunii sectorului ONG cele mai bune practici din mediul de afaceri și din cel al investițiilor. De asemenea, suntem recunoscători că RAF a venit în sprijinul acestei iniţiative, facilitând menţinerea angajamentului NESsT pe termen lung – prin unirea eforturilor în domenii precum educație, implicare în comunitate și antreprenoriat.” spune Roxana Damaschin-Țecu, manager pentru dezvoltarea întreprinderii, NESsT România.

”Parteneriatul cu NESsT a dat o direcţie clară eforturilor noastre de a dezvolta atelierul de jucării textile. NESsT ne-a învăţat cum să creştem, cum să promovăm atelierul şi cum să analizăm datele din diferite unghiuri. NESsT ne este partener în fiecare etapă a evoluției noastre, evoluţie planificată cu grijă prin instrumente specifice ce ne-au fost prezentate în timpul şedinţelor şi a seminariilor. Combinarea mentalității specifice mediului de afaceri cu obiectivele unei întreprinderii sociale care funcționează într-un mediu de afaceri competitiv reprezintă o caracteristică necesară pentru o organizație care dorește să-și reducă dependența față de donatori și să-și asigure independența financiară și sustenabilitatea organizației pe termen lung.” spune Roxana David, ACSIS.

Despre Fundatia NESsT Romania

Despre NESsT
NESsT își propune să rezolve probleme sociale critice în țările cu piețe emergente prin dezvoltarea și susținerea întreprinderilor sociale ce consolidează sustenabilitatea financiară a organizațiilor societății civile maximizând astfel impactul lor social. De la înființarea sa în Budapesta în 1997, NESsT a oferit sprijin financiar și consultanță personalizată pentru aproape 2,500 de întreprinderi sociale din 48 de țări din Europa și America Latină, inclusiv în Argentina, Brazilia, Chile, Croația, Cehia, Ecuador, Ungaria, Peru, România și Slovacia. NESsT este o organizație nonprofit înregistrată în Marea Britanie și SUA. Vizitați: www.nesst.org

Despre RAF
Având un capital de aproximativ 150 de milioane de dolari, Romanian-American Foundation (RAF) îşi propune să deschidă noi oportunităţi tuturor segmentelor populaţiei din România prin finanţarea de programe pe trei direcţii: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară. Constituirea capitalului RAF a fost posibilă prin investiţiile de succes realizate în sectorul privat de către Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) în cei peste 15 ani de prezenţă activă în România. Guvernul SUA a luat hotărârea ca, din sumele care s-au obţinut şi se vor obţine în viitor din fructificarea portofoliului de investiţii al RAEF, aproximativ 150 milioane dolari SUA să fie reorientaţi către România ca patrimoniu al Romanian-American Foundation. Pentru început, finanţările RAF vor fi acordate doar pe bază de invitaţie. Vor fi selectate pentru evaluare programe care susţin creşterea economică şi accesul la oportunităţi, vizând cu predilecţie oraşele mici şi zonele rurale. Pentru detalii accesaţi: www.RAFonline.org

Contact: Romanian - American Foundation, Rodica Moise, Director Program, 021 207 7110, rodica.moise@rafonline.org SAU NESsT România, Roxana Damaschin-Țecu, Manager pentru dezvoltarea întreprinderii, 0728 905 496, rdamaschin@nesst.org
rdamaschin@nesst.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-nesst-romania/trei-noi-intreprinderi-sociale-din-romania-aduc-beneficii-multiple-datorita-sprijinului-financiar-oferit-de-catre-romanian-american-foundation