EVENIMENT – Filmul PA RA DA in cadrul Festivalului DaKino

Locul desfasurarii: Liberty Center

Organizator: Parada - Festivalul DaKino

EVENIMENT – Filmul PA RA DA in cadrul Festivalului DaKino

EVENIMENT – Filmul PA RA DA in cadrul Festivalului DaKino

Ovatia de 12 minute cu care a fost intampinat filmul lui Marco Pontecorvo “PA RA DA” (coproductie italo-franco-romana) la Mostra de la Venetia de anul acesta a fost suficient de convingatoare pentru ca filmul sa poata ajunge in sfarsit si pe ecranele romanesti, deocamdata in cadrul Festivalului DaKino (proiectie: Vineri, 28 noiembrie, ora 20, Liberty Center, intersectia Calea Rahovei cu strada Progresul), care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti, devenit, in a 18-a editie, un veritabil eveniment cultural de traditie.

PA RA DA relateaza istoria unui tanar franco-algerian, Miloud Oukili, artist de circ format la scoala lui Annie Fratelini, si ajuns in 1992 pe peronul garii de Nord din Bucuresti, unde descopera multimea de copii ai strazii in zdrente, abandonati de familiile distruse de anii de comunism si tranzitie, si orfani ai unei societati aflate in plina mutatie si haos.

Traind in strada si dormind in canalele Bucurestiului postceausist, abuzati, loviti, ignorati sau violati, acesti copii sunt cei fata de care Miloud Oukili se simte responsabil devenind, fara sa vrea, un fel de “asistent social” avant la lettre, un “lucrator social” diferit. Impreuna cu ei, si perntru ei, organizeaza si pune in scena spectacole de clovnerie si de circ. Pentru ei fondeaza in 1996 Fundatia Parada al carui scop generos l-a reprezentat de la bun inceput integrarea copiilor strazii, ai acelor copii carora evitam sa le aruncam o privire, caci ne cuprinde un sentiment prea acut si prea personal de vinovatie.

Fara sentimentalism si evitand capcana mizeribilismului, filmul lui Marco Pontecorvo reprezinta o bucata de viata a Romaniei postdecembriste, un film de calitate in care imaginile dure sunt iluminate de energia radioasa si pozitiva a mesajului de speranta lansat de Miloud si continuat si astazi de Fundatia Parada care, cu ajutorul fundatiilor surori din Italia si din Franta, isi continua misiunea de integrare sociala a copiilor si tinerilor defavorizati din Romania.

“M-au urmat, pentru ca eram acel nebun, acel magician care scuipa foc”, explica Miloud Oukili Agentiei France Presse. “Am venit cu o valiza pentru 45 de zile. Am ramas 15 ani”.

Contact: www.paradaromania.ro
Ionut Jugureanu: 0723/153.693.
Ionut Jugureanu - Director executiv, Fundatia PARADA
0723/15.36.93.

Despre FUNDATIA PARADA

Fundatia PARADA este organizatie romana neguvernamentala, apolitica, nonprofit, infiintata prin Hotararea Judecatoreasca nr. 29 din 15 februarie 1996, cu avizul Ministerului Tineretului si Sportului si recomandata de Ministerului Culturii si Cultelor, membra din anul 2002 a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC). Scopul statutar si misiunea Fundatiei PARADA il reprezinta sprijinirea copiilor, tinerilor si familiilor fara adapost, prin intermediul unor se

Participare: Intrare libera