Peste 70% dintre cetățenii care au răspuns întrebărilor FACIAS au fost cel puțin o dată victime ale abuzului statului

BUCURESTI - 4 februarie 2022

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Social

Peste 70% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS, în cadrul proiectului național „Fii informat, NU abuzat!”, consideră că, la un moment dat, au fost victime ale unui abuz comis de instituțiile statului. Problemele și potențialele abuzuri cele mai des semnalate vizează Justiția și Sănătatea.

Chart Comunicat

În perioada derulării proiectului, aprilie 2021 – ianuarie 2022, la întrebarea ”Ați fost victimele abuzurilor comise de instituțiile statului?”, 10,80%  dintre respondenți au afirmat că nu au fost victime ale abuzului unei instituții a statului; 46,84% au întâmpinat maxim șase situații de abuz în viața lor; 26,63% susțin că au fost victima unui astfel de abuz de peste șapte ori. În total, 73,84% din respondenți susțin că au fost cel puțin o data victima unui abuz comis de instituțiile statului sau reprezentanți ai acestora.

Potrivit statisticilor FACIAS din cadrul proiectului, cei mai mulți dintre cei care au considerat că au fost victime ale unui abuz au luat măsuri și doar 24,28% dintre victime nu au acționat în niciun fel. 24,92% au depus petiții și sesizări; 21,39% au atras atenția instituției, prin alte mijloace (verbal); 9,52% au apelat la justiție.  5,88% din cei care au considerat că au de-a face cu un abuz al statului, au bifat opțiunea ”I-am arătat funcționarului că procedează greșit și situația s-a rezolvat”.

Domeniile în care s-au întâlnit cel mai frecvent abuzuri au fost Justiția, probleme care țin de competențele Unităților Administrativ-Teritoriale și sistemul de sănătate.

Echipa proiectului ”Fii informat, nu abuzat” a realizat Ghidul Practic, în limbaj simplu, ce arată, aplicat, toți pașii pe care îi avem de făcut, în raport cu natura problemei întâmpinate. Ghidul adună, până la acest moment, cca 50 materiale practice pentru a-i ajuta, în mod real pe cetățeni să își rezolve problemele, fără costuri. Informațiile furnizate online în cadrul Proiectului au ajuns la peste 1 milion de persoane în cele nouă luni de la lansare. Proiectul se va încheia în luna aprilie 2022.

Așteptăm, în continuare, ca cei ce doresc să semnaleze situații abuzive generate de instituțiile statului să completeze chestionarul la: https://www.facias.ro/chestionar .

Ghidul practic, aplicat, este disponibil, gratuit, la secțiunea ”Fii informat, nu abuzat!”: https://www.facias.ro/proiecte-2/.

Raport public de activitate, în cadrul proiectului ”Fii informat, NU abuzat!”, pentru perioada aprilie 2021 – ianuarie 2022: https://facias.ro/fii-informat-nu-abuzat-raport-de-activitate-perioada-aprilie-2021-ianuarie-2022/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-pentru-apararea-cetatenilor-impotriva-abuzurilor-statului/peste-70-dintre-cetatenii-care-au-raspuns-intrebarilor-facias-au-fost-cel-putin-o-data-victime-ale-abuzului-statului