Economia sociala – o optiune strategica pentru combaterea excluziunii si dezvoltare economica

BUCURESTI - 16 septembrie 2010

Comunicat tip General in ONG

Profesorul Carlo Borzaga, Presedintele Institutului European de Cercetare a Cooperativelor si Intreprinderilor Sociale de la Trento, Italia, o personalitate marcanta in domeniul economiei sociale, pe plan international, a sustinut ieri, 15 septembrie o prelegere cu tema “ Economia sociala – o optiune strategica pentru combaterea excluziunii si dezvoltare economica.”

In statele membre ale UE economia sociala este un important agent economic si angajator. In Italia, cooperativele reprezinta un segment important din economia sociala ce au furnizat in anul 2001 peste 935.000 de locuri de munca, iar in anul 2006 au realizat 62,4% din totalul cifrei de afaceri din sectorul agricol in Italia. In Romania 2010, economia sociala este la inceput de drum, desi apare des pe agenda publica.

Economia sociala include forme de organizare diferite, noi forme de productie, noi produse, dar si noi relatii de piata. Cu toate ca potentialul lor economic este foarte mare, formele colaborative in economie, asociatii sau cooperative, au dificultati de relansare in acest domeniu in fostele tari comuniste fiind influentate printre altele si de impactul masurilor luate in anii colectivizarii fortate.

“Dintr-o perspectiva internationala, intreprinderile sociale tind sa fie considerate ca i) activitati generatoare de profit pentru a sprijini urmarirea obiectivelor sociale de catre o organizatie non-profit sau ii) un tip nou si specific de institutii, implicate in furnizarea de bunuri si serviciile de interes general si care combina totodata dimensiunile economice si sociale.

In mai multe tari din UE, intreprinderile sociale s-au dovedit a fi o forma inovatoare de organizare. Ele s-au dovedit a fi mai in masura decat organizatiile traditionale non-profit de a satisface evolutia cererii de servicii de interes general in special din partea beneficiarilor cu venituri scazute”, a declarat Profesorul Borzaga in cadrul conferintei.

De asemenea, acest eveniment a marcat debutul proiectului strategic PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene. Beneficiarul proiectului este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), impreuna cu partenerii sai: Universitatea din Bucuresti- Facultatea de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – ICCV, European Research Institute on Cooperatives and Social Enterprises - University of Trento – EURICSE si Centrul National de Pregatire in Statistica

“In ultimii doi ani au fost aprobate destul de multe proiecte in domeniul economiei sociale, initiativele fiind foarte bune, insa sunt dispersate. De aceea, unul dintre obiectivele pe care ni le propunem prin acest proiect este de a aduce la masa discutiilor promotorii de proiecte din domeniul economiei sociale astfel incat sa stabilim niste linii directoare si niste obiective de discutii cu Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si cu alti decidenti”, a declarat Ionut Sibian, Directorul Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.


Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile


Proiectul isi propune sa dezvolte si sa promoveze economia sociala ca instrument flexibil si durabil pentru generarea de locuri de munca, dezvoltare economica si incluziune sociala in Romania si va stimula dezvoltarea stiintifica in acest domeniu, cresterea performantelor intreprinderilor sociale, prin cercetare, instruire si informare specifica si promovarea unor politici publice favorabile. Proiectul PROMETEUS este finantat in cadrul Programului Operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU, Investeste in Oameni!

Aurelia Grigore, PR Manager, aurelia.grigore@fdsc.ro
aurelia.grigore@fdsc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-pentru-dezvoltarea-societatii-civile1/economia-sociala-o-optiune-strategica-pentru-combaterea-excluziunii-si-dezvoltare-economica