Cursurile prenatale First Bebe, sansa la copii sanatosi!

BUCURESTI - 4 februarie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

“…Cursul a fost foarte util si captivant! Felicitari! Primele zile acasa cu bebe vor fi mult mai usoare. Nota 10!”

“ First Bebe este un proiect facut cu dragoste de copii. De copiii aflati in faza de conceptie si de cei aflati in primele lor luni de viata. Pentru viitorii parinti. Anxiosi, speriati, cu sute de intrebari sau din contra, relaxati, cu zambetul pe buze si cu speranta ca se vor descurca, orice s-ar intampla.
Dar mai ales, pentru parintii care vor sa afle cat mai multe despre sarcina, nastere, bebelusi in primele zile, care vor sa-si gaseasca raspunsul la intrebari pe care nu le-au pus medicilor.”

Asa suna doua dintre numeroasele mesaje de apreciere pe care echipa First Bebe le-a primit din partea viitorilor parinti, cupluri aflate in asteptarea primului lor copil, pe parcursul celor 2 ani de derulare a proiectului.

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) anunta aniversarea a 2 ani de la initierea programului “First Bebe”, desfasurat de RAA in colaborare cu specialisti din domeniul asistentei medicale, psihologice si juridice a mamei si copilului, proiect destinat informarii si educarii cuplurilor aflate in asteptarea primului copil.

Statisticile arata ca, la nivel mondial, un nou-nascut din 33 de copii prezinta defecte la nastere, acestea reprezentand cauza a 20% dintre decesele premature. O serie de malformatii congenitale, dintre care mentionam spida bifida sau sindromul Down, pot fi diagnosticate inainte de nastere, in cazul in care gravidele sunt atent supravegheate de medicul specialist si se supun investigatiilor clinice si de laborator recomandate de acesta.

Nedepistarea la timp a acestor malformatii se poate datora, intr-o proportie destul de mare, lipsei de pregatire prenatala a cuplurilor aflate in asteptarea primului copil, a informarii incomplete a viitoarei mame despre investigatiile si tratamentele profilactice obligatorii din timpul sarcinii, toate acestea putand contribui intr-o masura decisiva la sanatatea copilului si a mamei.

De altfel, luna ianuarie a fost desemnata la nivel mondial ca “Luna prevenirii defectelor congenitale”, specialistii dorind sa atraga atentia inca o data asupra numarului in crestere de malformatii congenitale si a necesitatii unei pregatiri prenatale, care sa includa educatia pentru sanatatea familiei si supravegherea atenta a sarcinii de catre medicul specialist.

Pentru a veni in intampinarea nevoii de informare a viitorilor parinti, Fundatia RAA (www.raa.ro) a lansat oficial in decembrie 2007, programul “First Bebe” (www.firstbebe.ro) care si-a propus, inca de la inceput, sa furnizeze informatii practice - formulate intr-o maniera accesibila si atragatoare – legate de sarcina, nastere, precum si despre ingrijirea nou-nascutului si a copilului mic.

Aflat in plina desfasurare, programul numara printre beneficiari nu numai viitoarele mame, ci intreaga familie, incurajand participarea si implicarea partenerului de cuplu la cursuri, in vederea asumarii de catre acesta a unui rol activ in ingrijirea ulterioara a nou-nascutului.

Pana in prezent, peste 870 cupluri au luat parte la cursurile „First Bebe”, sustinute de cei 11 lectori, colaboratori ai Fundatiei RAA. Oferta initiala de cursuri s-a extins, acoperind in prezent o arie mai larga de teme, de la etapele sarcinii si ale nasterii, pana la principiile de diversificare ale sugarului si stimularea precoce a copilului mic, cuprinzand si cursuri despre legislatia din domeniul asistentei sociale si a drepturilor legale ale femeii insarcinate si ale lauzei, tehnici Lamaze, etc.

Programul „First Bebe” reprezinta o abordare inovatoare si profesionista a educatiei prenatale, domeniu deficitar in acest moment la nivel national. S-au bucurat de apreciere din partea participantilor atat caracterul interactiv al cursurilor cat si profesionalismul lectorilor, formatiei lor teoretice adaugandu-i-se o bogata experienta practica, dar si personala, ca tineri parinti.

Lectorii First Bebe sunt specialisti din domeniul medical (ginecologi-obstetricieni, neonatologi, pediatri, asistenti medicali), psihologi, consilieri juridici care pot oferi, pe langa informatiile de stricta specialitate medicala si detalii referitoare la legislatie, psihologia lauzei si a gravidei, etc. Pe parcursul cursurilor, informatiilor si demonstratiilor practice oferite de lectori li se adauga, materiale video si o oferta generoasa de carti de specialitate, disponibile contra cost la sediul Fundatiei RAA.

Inscrierile se fac completand un formular disponibil la www.firstbebe.ro, iar detalii legate de organizarea cursurilor pot fi aflate pe site sau la telefon +40 21 323 68 68.

Preturile recomandate de Fundatia RAA sunt foarte accesibile si reprezinta, in fapt, o investitie solida in sanatatea copilului si in asigurarea confortului psiho-emotional al familiei care se pregateste temeinic sa-l intampine.

Pentru moment activitatea se desfasoara in Bucuresti , la sediul Fundatiei RAA din strada Agricultori nr 116 A, dar avand in vedere utilitatea programului, Fundatia RAA ia in consideratie si oportunitatea de a extinde cursurile „First Bebe” in alte orase din tara, asigurand accesul la aceste sesiuni de educare si informare prenatala si pentru familii aflate in zone sau comunitati dezavatajate economic.

Despre Fundatia Romanian Angel Appeal

First Bebe este un proiect inovator si educativ, initiat si derulat incepand din 2007 de catre Fundatia Romanian Angel Appeal.
Adresandu-se viitorilor parinti, o echipa de lectori tineri si inimosi, medici specialisti din maternitatile Bucurestiului, ofera intr-un cadru organizat informatii teoretice si sfaturi practice necesare cuplurilor aflate in asteptarea primului lor copil.Cursurile, care se desfasoara astfel incat sa fie cat mai accesibile si totodata flexibile, abordeaza pe parcursul celor 2 ore si jumatate diferite aspecte legate de evolutia sarcinii, nastere, lauzie, alaptare si ingrijirea copilului, alimentatie, etc.
Totodata, Fundatia RAA a pus la dispozitia viitorilor parinti materiale video, o biblioteca ce contine carti de specialitate, DVD-uri cu documentare legate de sarcina si nastere, precum si posibilitatea de a se familiariza inca din timpul sarcinii cu cerintele vietii de parinte.

Programul „First Bebe” face parte dintre initiativele Fundatiei RAA de dezvoltare si diversificarea a ariei de activitate si este printre primele proiecte care au devenit intreprinderi sociale,fiind premiat in cadrul competitiei NEST 2008.

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) initiatoarea programului, reprezinta o organizatie neguvernamentala infiintata in 1991, avand ca misiune imbunatatirea calitatii vietii copiilor si tinerilor afectati de boli cronice cu risc de marginalizare si excludere sociala.

Printre ariile de activitate si expertiza ale Fundatiei RAA (www.raa.ro; www.fondulglobal.ro) se numara: serviciile directe multidisciplinare adresate persoanelor aflate in dificultate, programe destinate sanatatii femeii si copilului, consultanta si formare profesionala continua pentru diferite categorii de specialisti, management de proiect, asistenta tehnica de implementare, monitorizare si evaluare tehnica si financiara a programelor de prevenire si control al epidemiilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei (HIV/SIDA, Tuberculoza).

Persoana de contact pentru programul First Bebe: Iulia Sirbu, Manager de Program iulia.sirbu@raa.ro; firstbebe@raa.ro
tel: + 40 21 323 68 68; + 40 731 137 528; sau la date de contact pe www.firstbebe.ro !


Iulia Sirbu, Manager de Program iulia.sirbu@raa.ro; firstbebe@raa.ro
tel: + 40 21 323 68 68; + 40 731 137 528; sau la date de contact pe www.firstbebe.ro !
iulia.sirbu@raa.ro;