Peste 200 de elevi pasionați de stiinta au participat la un festival al creativitatii generatiei Alpha

BUCURESTI - 8 aprilie 2024

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Stiinta / Cercetare

Vineri 5 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială Metropolitană A.R.C., în colaborare cu Fundația Romanian Business School, a organizat o nouă ediție a evenimentului OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD - Art & Science & Tech Fair, proiect inițiat în anul 2019 și care se desfășoară anual. Ediția de anul acesta s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

 OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD

OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD

"Structura prezentării, contextul experimental, modalităţile de evaluare cantitativă demonstrează că există disponibilitate şi la această vârstă de a identifica o întrebare, de a aplica tehnicile de abordare ştiinţifică autentică.” Dr. Ing. Florin Munteanu

Tematica abordată conform regulamentului: energie alternativă, utilitatea socială a tehnologiei, invenții și descoperiri în  cercetarea românească, încălzirea globală, diversitatea biologică, sustenabilitate (dezvoltare durabilă), eficiența energetică, prevenirea riscurilor din folosirea nepotrivită a rezultatelor progresului științific și tehnologic.

Elevii au organizat  standurile unei expoziţii interactive, în care cei mai pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie au prezentat juriului și colegilor din celelalte școli participante propria ipoteză cu privire la un fenomen/o experiență din viața cotidiană, un experiment care valida o ipoteză, o machetă statică, o instalație sau o aplicație software care ilustrează principiul științific care stă la baza fenomenului studiat sau un moment (o descoperire sau o inovație) din evoluția istorică a științei și tehnologiei.  Proiectele au fost realizate sub îndrumarea unor echipe multidisciplinare de profesori facilitatori.

Elevii au demonstrat că știu să lucreze în echipă, să creeze autonom după metoda ştiinţifică şi să prezinte public rezultate ale experienţei lor de mici cercetători!

În timpul celor cinci ore de schimb de experiență, participanții au beneficiat de ateliere și prezentări susținute de profesorii de la Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu, Cătălin Beldea – organizator AstroShow și echipa tinerilor cercetători de la „WOW Lab”, Anca Tănăsescu și Cătălina Trusan.

Echipa „WOW Lab” a provocat mințile curioase și inventive ale participanților prin  experimente …magice, explicate științific, spre satisfacția copiilor!

Cătălin Beldea, cunoscut ca „vânătorul de eclipse”, a atras în jurul telescopului grupuri de elevi care și-au confruntat cunoștințele despre Soare și eclipsele solare cu explicațiile științifice ale invitatului nostru.

Machetele și experimentele prezentate în afara concursului de cei mai mici ARCași din clasele primare ne-au uimit pe toți !

Prezentarea documentată și clară a procesului de realizare a produsului expus la stand a demonstrat juriului înțelegerea fenomenului, a problemei sau a soluției propuse și  beneficiile conectării cunoștințelor teoretice cu aplicațiile practice.

Juriul a fost format din Dr. ing. Florin Munteanu, fondatorul Centrului pentru Studii Complexe și membru în Academia de Stiinte Tehnice din Romania, Dr. ing. Sorin Dinea - Preşedintele Asociaţiai Henri Coandă , Dr. ing. Mircea Manolescu -  Fondator  „A Better Life Solutions” și multiplu premiat în cadrul Salonului de Inventică de la Geneva, Elveţia, Conf. Dr. Gabriela Ionescu de la Facultatea de Energetică din Universitatea Politehnica București, Costin  Bălănescu – Prof. de fizică la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, Ioana Iulia Huiduc Manolescu – Fondator al Asociației „Învață să Zbori”- Trainer & Master Coach NLP Kutschera Resonanz Romania, Cătălin Beldea - organizator AstroShow, editor la revista „Știință & Tehnică”.

Din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a participat doamna Cristina Butescu.

Pentru echipele plasate pe primele cinci locuri în ordinea punctajelor stabilite de juriu, Fundația Romanian Business School a acordat elevilor vouchere individuale.

Premiul I – Școala Gimnazială Metropolitană ARC

Premiul II – Școala Gimnazială „Nicolae Labiș”

Premiul III – Școala Gimnazială „Evrika”

Mențiune 1 – Școala Gimnazială nr. 156

Mențiune 2 – Școala Gimnazială nr. 311

În afara acestora, au fost acordate premii speciale de către parteneri.

Premiul „Dr.Ing. Florin Munteanu”, constând în  pregătire specială ( mentorat) timp de un an, prin întâlniri virturale, a revenit în acest an echipei Școlii Gimnaziale Metropolitane ARC. Întâlnirile vor avea ca obiectiv un training în managementul unui proiect ştiinţific, pornind de la observarea Naturii şi ajungând la prezentarea rezultatelor în cadrul unor sesiuni ştiinţifice autentice.

Premiile speciale oferite de cercetătorul și inventatorul Mircea Manolescu („A Better Life Solutions”), Asociația „Învață să Zbori” („Schimbarea Paradigmei de Gândire în Educație” – ateliere pentru elevi ), Asociația „Henri Coandă” (prezentare în școlile premiate), Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” (acces la atelierele organizate cu ocazia Zilei Porților Deschise), Conf.Dr. Gabriela Ionescu (vizită la laboratoarele de cercetare din Universitatea Politehnica din București)și Fundația RBS (atelier de arhitectură) au ajuns la:

„Green Buildings”-Scoala Gimnazială nr.3 Palanca, județul Giurgiu, machetă materiale izolatoare biodegradabile

„Green Guardians” - Școala Gimnazială „Nicolae Labiș, instalație, aplicație Efectul Seebeck

„Heliadiștii” – Școala Gimnazială nr. 11  „I.Heliade Rădulescu”, experiment chimic

 „311 pași spre viitor” - Școala Gimnazială nr. 311, instalație energie eoliană

„ECO Team” - Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” –  machetă, arhitectură  sustenabilă

 „VIMANA” -  Școala Gimnazială  nr.156, machetă funcțională, aplicație digitală

 „Kids4Science” - Liceul Teoretic  „Just4Kids – experiment fizică

„Echipa Space & Rockets” – Școala Gimnazială nr. 11 „I.Heliade Rădulescu

„Tech Team” - Școala Gimnazială nr. 280 – experiment fizică

O demonstraţie concretă a potenţialului copiilor noştri atunci când sunt stimulați şi ajutaţi. Îndreptarea interesului și creativității spre situațiile problematice ale lumii de azi, către analiza soluțiilor unor probleme majore a oferit oportunitatea unui schimb de experiență între adolescenții generației care va avea responsabilitatea unor decizii majore în viitor.

Vă așteptăm la ediția 2025!

 

 

Despre FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL-SCOALA METROPOLITANA ARC

Înființată în 2005, Fundația Romanian Business School (RBS) are ca scop pregătirea noilor generații pentru societatea dinamică a secolului XXI, în acord cu standardele academice, profesionale, culturale și civice internaționale.De la începuturile ei, fundația a înființat și a susținut instituții de educație, proiecte și evenimente educaționale și culturale la nivel local, național și internațional.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-romanian-business-school-scoala-metropolitana-arc/peste-200-de-elevi-pasionati-de-stiinta-au-participat-la-un-festival-al-creativitatii-generatiei-alpha