Ziua Limbii Române – Declarație de dragoste
BUCURESTI - 30 august 2024
Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG
Proiectul Cei trei “C” – Creator, Carte , Cititor promovează prin forme atractive cultura română scrisă, dragostea de lectură și de creație literară în limba română, în special de poezie, care este un exercițiu transformator de înțelegere a sensului unui mesaj, mai ales în situația actuală a unui analfabetism funcțional în creștere.
Afișul proiectului
“Acest proiect [Cei trei "C"- Creator, Carte, Cititor] a scos la lumină bogăția de sensibilitate a unei generații de tineri care simt poetic fiecare zi și fiecare întâmplare din viața lor.
Pentru noi, proiectul a devenit o cauză în sine, de recuperare a limbii române literare, de compensare și completare a demersului educațional, împreună cu partenerii noștri instituționali.
Sunt optimistă pentru că acești frumoși nebuni ai zilelor noastre s-au oprit, preț de câteva zile și nopți, asupra meșteșugului poeticesc, uneori sisific, alteori prometeic, descoperindu-și și depășindu-și propriile limite.
Sunt optimistă și pentru că vor deveni de acum cititori de poezie atenți la nuanțe, ludici deopotrivă, cu respect pentru cei care scriu, cu dorința vie de a trăi nu doar în paradigma consumului, ci și în cea a creației.” Ligia Necula, formator în atelierele de scriere creativă organizate în cadrul proiectului pentru tinerii din Giurgiu, Olt, Teleorman.
În perioada următoare:
- Cartea digitală cu poeziile tinerilor participanți la atelierele de scriere creativă va apărea în luna septembrie pe două platforme de cărți online.
- În zilele de 9,10 și 11 septembrie va avea loc ultimul atelier online de scriere creativă pentru tineri între 15 și 35 ani.
- La bibliotecile județene din Giurgiu, Slatina și Alexandria se vor desfășua "Cafenele literare" moderate de cunoscuta poetă Evelyne Croitoru, la care sunt invitați poeții consacrți din Giurgiu, Olt și Teleorman, tinerii participanți la atelierele de creație literară, profesori de limba și literatura română, elevi, tineri îndrăgostiți de literatură.
- Spectacolul “Din dragoste pentru limba română a poeților!” : Teatrul "Tudor Vianu" din Giurgiu (20 septembrie), Palatul Copiilor "Adrian Băran" din Slatina (4 octombrie) și Centrul multifuncțional pentru Tineri din Alexandria (11 octombrie). Vă invităm la un spectacol participativ de lectură publică din creații proprii, rostire poetică și muzică originală compusă pe texte poetice clasice și contemporane, creat și susținut de poeta Evelyne Croitoru, membră în Comitetul de conducere al Filialei București-Poezie, Uniunea Scriitorilor din România, Anca Roxana Constantin (actriță la Teatrul Național din București), muzicianul Ion Marinescu – Tzurlă, flautistul Nicu Șandru, scriitori consacrați din comunitate și tinerii beneficiari ai atelierelor din proiect (accesul va fi gratuit).
Ce am realizat până acum:
- Două ateliere online de creație poetică în luna iulie.
- Pe 21, 22 și 23 august, s-a desfășurat atelierul de marketing online pentru poeți, susținut de Anca Roxana Constantin, actriță și specialist în marketing cultural. Poeții înscriși în proiect au aflat despre specificul promovării artiștilor și despre modalitățile de comunicare și promovare oferite de era digitală.
Au fost explorate câteva dintre posibilitățile accesibile de creație grafică și de website-uri oferite de instrumentele digitale actuale
Asociația Culturală Flower Power a oferit artiștilor posibilitatea de a-și crea conturi online, care le permit să-și lase liberă creativitatea și imaginația pentru a crea grafică online și bloguri personale care să le reprezinte brandul de artiști.
În timpul atelierului, au fost descoperite și câteva strategii de marketing care pot fi folosite de oricine, cu puțină inventivitate și cu înțelegerea specificului promovării din lumea artistică.
Răspundem unei nevoi urgente de conectare a noii generații cu universul complex al cărții, creației poetice și lecturii, prin abordări integrate, interactive, intergeneraționale și inspiraționale.
Limba română a poeților se adresează nu doar gândirii creative, dar și registrelor emoționale atât ale creatorilor, cât și ale cititorilor, ceea ce justifică alegerea limbajului poetic ca mesager pentru generațiile actuale care au nevoie de dezvoltarea inteligenței emoționale, a empatiei, a sensibilității față de diversitatea gusturilor și experiențelor culturale, a înțelegerii valorii umaniste a culturii.
Fundația Romanian Business School derulează proiectul Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în perioada iunie – noiembrie 2024, în parteneriat cu Bibliotecile județene “Marin Preda” (Alexandria), „I.A. Bassarabescu” (Giurgiu), „Ion Minulescu” (Slatina), Asociația Culturală Flower Power.
Proiectul se bucură de sprijinul autorităților locale și al inspectoratelor școlare județene din Teleorman, Giurgiu și Olt.
Detalii despre evenimente puteți solicita la adresa de email: romanian.business.school@gmail.com sau la mobil : 0720529645
Despre FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL
Înființată în 2005, Fundația Romanian Business School (RBS) are ca scop pregătirea noilor generații pentru societatea dinamică a secolului XXI, în acord cu standardele academice, profesionale, culturale și civice internaționale.De la începuturile ei, fundația a înființat și a susținut instituții de educație, proiecte și evenimente educaționale și culturale la nivel local, național și internațional.
-
Marina Luiza Cristea
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL
-
Pagina contact: Contact FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL