Lansarea Taberei Internationale de Creatie Plastica Mraconia-Dubova, editia 27

Timisoara - 30 iulie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fundatia Rubin a lansat astazi, 30 iulie 2008, cea de-a 27-a editie a Taberei Internationale de Creatie Plastica Mraconia-Dubova in cadrul unei conferinte de presa organizata pe terasa Papillon Cafe din Timisoara. La eveniment au participat, din partea Fundatiei Rubin, Roxana Petre - director proiecte si Diana Popovici - coordonator proiecte, pictorul Ioan Mercea - initiatorul taberei, pictorii Dana Mercea-Miclaus, Sorin Nicodim si Costin Brateanu si sculptorul Horia Bojin.

„Pentru o serie lungă de plasticieni, zona Mraconia-Dubova a avut şi are, în ultimii 26 de ani, aceeaşi însemnătate precum Balcicul pentru pictorii din prima jumătate a secolului XX. Lumina, Dunărea, munţii, pădurile sunt altfel acolo, iar această metamorfoză se produce şi în plan artistic. Pare că pictorii sunt şi ei altfel, văd, parcă, mai bine, pare că duhurile bune ale locului îi vizitează şi îi inspiră.”
ROBERT ŞERBAN

Tabăra Internaţională Mraconia-Dubova ediţia 27 este organizată în acest an de către Fundaţia Rubin cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, a Casei de Cultură Theodor Costescu Drobeta Turnu Severin, Primăriei Dubova şi a numeroşilor sponsori care susţin acest eveniment.

Tabăra de creaţie plastică „Mraconia-Dubova” 2008 este organizată cu scopul de a menţine o platformă multiculturală pentru schimbul de experienţe între artişti din şapte ţări (România, Ungaria, Serbia, Macedonia, Ucraina, Polonia, Portugalia), pentru a contribui la integrarea în circuitul artistic a tinerilor artişti timişoreni şi la dezvoltarea lor profesională/personală.

Într-o artă contemporană în care abstractul şi experimentul constituie majoritatea manifestărilor expoziţionale, organizarea de către Fundaţia Rubin a taberei de creaţie MRACONIA-DUBOVA (aflată la cea de-a XXVII – a ediţie) constituie dorinţa de implicare a fundaţiei în promovarea artei de calitate.

Proiectul, demarat în 1981 de pictorul Ioan Mercea, a fost preluat în al XXV – lea an de la CENACLUL DROBETA, Fundaţia Rubin intenţionând să promoveze prin participarea numeroşilor artişti care au lucrat la Mraconia-Dubova de-a lungul timpului (Ion Sălişteanu, Constantin Catargiu, Leon Vreme, Xenia Eraclide Vreme, Romul Nuţiu, Stelian Acea, Iulian Vitalis Cojocariu, Călin Beloescu, Gheorghe Feneşan, Constantin Răducanu, Dana Mercea Miclăuş, Sorin Nicodim, Dana Acea, Maria Bana etc.) arta peisajului în diferite ipostaze, peisajul – specific zonei – CAZANELE DUNĂRII (Defileul Dunării).

(...)“În intervale recente au funcţionat tabere de pictură la Tescani, Scânteia, Sălişte, Reghin, Teremia, Darova, Gărâna, Cenad. Între ele, Mraconia-Dubova, ajunsă la cea de-a 27-a ediţie, deci existând pe o perioadă de mai bine de un sfert de secol, reprezintă un reper cultural aparte, un real capitol de artă, un capitol în sine.”
Jurnal de tabără, 10 august – Dubova 2007 – IOAN IOVAN

Peisajul specific zonei rămâne unul dintre puţinele locuri care nu conteneşte să uimească prin ceea ce oferă, constituind o bogată sursă de inspiraţie pentru artişti. Timp de 10 zile se creează opere care rămân peste trecerea anilor, imortalizând peisajul, atmosfera mirifică şi etapele creaţiei.

“În primul rând, Mraconia-Dubova este un loc. Dar un loc preeminent prin el însuşi, o simbioză romantică rară care alătură memorabil spectaculosul muntelui cu caleidoscopica apei şi cu metamorfozele aeriene ale cerului. Spiritul acestui loc evită sunetele, în schimb dă frâu liber formelor până la delir, dar alternând, lumina solară sau griul ceţurilor pun un fel de estompe care sfârşesc întotdeauna în armonii, în balete superior condusede teluric.”
Jurnal de tabără, 9 august – Dubova 2007 – IOAN IOVAN

Despre Fundatia Rubin

Fundaţia Rubin este organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, cu caracter apolitic, ce îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 2001. Scopul său principal este promovarea valorilor democraţiei, pluralismului, toleranţei etnice şi multiculturalismului.
Misiunea Fundaţiei Rubin este să promoveze artele prin mijloace neconvenţionale şi să repună artistul în postura de (epi)centru al sensibilităţii comunitare.

Director de proiecte

ROXANA PETRE

Tel, Fax.: 0356 442 770
Mobil: 0724 300 859