INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
Oare cate persoane mai trebuie sa moara pe lacul Snagov, pentru ca si aici legislatia sa fie respectata?
Snagov - 16 iunie 2015
Comunicat tip General in ONG
A fost nevoie de un mort + 5 raniti , pentru a constata ca regulile (regulamentul) de circulatie pe lacul Snagov (limita viteza = 20/40 km/ora) nu se respecta si ca nu exista semnalistica prevazuta (pentru zonari, restrictii, limite de viteze). Si ca de fapt lacul Snagov este zona de drifting, de demonstratii - dar pentru ambarcatiuni puternice pentru mari si oceane ...
CE TREBUIE facut, pentru a se respecta prevederile legale (si restrictiile existente) - pentru ca exista Aria Naturala Protejata "Lacul Snagov" si ca in zona exista circa 171 specii protejate si rare in 4 habitate principale (dar Ministerul Mediului intarzie de 2 ani si 5 luni aprobarea acestora)?
Duminica 14 iun 2015 la ora 14:00, pe Plaja Snagov am organizat o Conferinta de Presa impreuna cu Eco-Civica in cadrul careia am prezenta un set de elemente din care presa a preluat doar un sub set de elemente (si scoase din contextul prezentat de noi). Motiv pentru care reluam si mai detaliem acum – aici. Si au participat circa 9 televiziuni (si toate au si preluat din informatiile prezentate – insa cateva, in mod distorsionat – motiv pentru care revenim cu acest comunicat, mai detaliat).
Inregistrarile VIDEO care prezinta mai complet ceea ce am dorit sa comunicam, sunt: B1TV [11 min]: ”Asociatiile de protectie a lacului Snagov cer limitarea vitezei pentru ambarcatiuni” * Contine Declaratia INTEGRALA data duminica (desi mai ar exista alte 3-4 scurte interviuri date si altor televiziuni - individual si cu elemente suplimentare):https://www.youtube.com/watch?v=7Evb_B8nzgk OBSERVATOR [3.3min]: Un scurt material care coreleaza si cu alte intamplari si cazuri din trecut (si care astfel clarifica mai multe - bine): https://www.youtube.com/watch?v=cYFXetO24vU
CALITATE / COMPETENTA: Fundatia Snagov este Custode ANPLS (reprezentant al statului – administrator al Ariei Naturale Protejate “Lacul Snagov”) si monitorizeaza inca din 2007 un set de probleme si riscuri in zona, cumuland un set de circa 52 de plangeri – sesizari (majoritatea ignorate de autoritati – si iata ca acestea se materializeaza si cu pierderi de vieti omenesti, nu doar de specii si patrimoniu natural protejat; toate sanctionabile si penal). Oare, CE trebuie facut DIFERIT de acum inainte pe Lacul Snagov? Ce SCHIMBARI se IMPUN? Fundatia Snagov (re)solicita (inclusiv cu baza legala (+ ca si reluare a solicitarilor scrise depuse):
1) realizarea unui nou regulament de circulatie naval pe Lacul Snagov (caci cei existent, in mod gresit, inca din 2003 – la elaborare – nu a inclus ca zone, limitari, restrictii si existenta ANPLS, desi limitele si caracteristicile acesteia erau publice prin L5/2000). Si in baza concluziilor si cererilor din Planul de Management (fundamentate stiintific) – se impun limitari suplimentare pentru agreement si alti factori antropici
2) completarea semnalizarilor specifice unui cai navigabile (care in prezent nu sunt conforme – complete, asa cum prevede legislatia existenta). Si ideal ar fi sa se colaboreze pentru unificarea cu cele existente ale ANPLS
3) prezenta unui reprezentant / control din partea Autoritatii Navale Romane, pe Lacul Snagov, in special sambata si duminica, cand (in prezent) este de fapt (in sezon) circa 95% din traficul unei saptamani. Fata de situatia curenta – uzuala, cand exact in aceste zile, nu exista control
4) aprobarea de urgenta a Regulamentului (si Planului de Management) al ANPLS, care aduce un set de restrictii suplimentare, care in fond reduc si riscurile (creste siguranta) circulatiei pe Lacul Snagov. Care va asigura: masuri concrete de conservare / protejate, favorizeaza eco-turismul reprezentat de caiace, canoe cat si sportivii din bazele nautice – olimpice / asigura conditii pentru refacere ecologica (daca se vor stopa distrugerile malurilor prin valurile uriase si repetate ale agrementului nautic motorizat, practicat cu ambarcatiuni improprii lacului Snagov)
5) introducerea sistemului de etichetare a ambarcatiunilor de pe Lacul Snagov (sau cel putin a celor care doresc sa treaca prin zona centrala – actuala zona 2- caci este si ANPLS acolo si este necesar a se asigura posibilitatea identificarii / monitorizarii ambarcatiunilor (care trebuiesc si taxate, pentru ca intra-ies din ANPLS si asa prevede legea, dar trebuiesc asigurate venituri si pentru costurile de administrare – monitorizare a ANPLS). Acest sistem a fost prezentat inca din sep 2014 autoritatilor, care nu ne-au comunicat obiectiuni si atunci rezulta ca aste acceptat (si ramane de implementat) 6) o evidenta + diferentiere clara a ambarcatiunilor inregistrate “pe Lacul Snagov” care sunt inmatriculate (si au acces – intrare) pe Lacul Snagov. Estimarea curenta este ca sunt folosite curent (intens) circa 200 ambarcatiuni, exista (stocate) in zona circa 700 si (se pare ca) ar fi inregistrate “pe Lacul Snagov” (din comoditate) toate ambarcatiunile proprietarilor din Bucuresti, care trebuie sa declare (inregistreze) un loc (curs de apa), arondare ca si evidenta navala, destinatie implicita. Situatie care creaza dificultatisi ambiguitati administrative
CE CONSIDERAM ca OMITE (nu a preluat) PRESA (si omit si unele autoritati) – despre accident si mai ales CONTEXT (in sens largit): UNDE (loc): mijlocul lacului Snagov, zona 2 din Regulamentul de Circulatie pe lacul Snagov (din 2003) dar si mijlocul ANPLS. Pe senalul navigabil al lacului Snagov (adica la distante de 50m de maluri, ambarcatiunile trebuind sa circule pe partea dreapta. CAND: Noaptea (conditii de vizibiltiate redusa, cand ambarcatiunile care circula – traverseaza senalul navigabil) trebuie sa aiba sistem de iluminare. Si mai trebuie ca luminile locatiilor riverane sa nu fie excesiv de puternice, caci atrag – distrug fauna (insecte, pasari si chiar mamifere) dar si “orbesc” conducatorii ambarcatiunilor (deci nu poti vedea bine in fata, intr-o zona de 8-60 metri (pe care, functie de viteza o porti parcurge in 2-10 secunde (deci foarte putin)
CUM: cu respectarea regulilor de circulatie pe senalul navigabil. Deci cu maxim 40km/ora (si nu 80 – 140 km/ora, care este viteza uzuala, de confort in siaj = alunecare pe apa a ambarcatiunilor, cu motorizari puternice de 160 – 800 cai putere si chila puternica, asa cum sunt si circula multe din ambarcatiunilor destinate marilor si oceanelor, dar care merg in prezent pe lacul Snagov. Desi pentru ape interioare in UE (si Lacul Snagov) ar fi necesar sa existed doar ambarcatiuni cu fund plat si motorizare de 5 – 60 cai putere si care sa circule cu maxim 20 km/ora, asa cum au prevazut studiile stiintifice realizate prin POS MEDIU dar si Regulamentul ANPLS avizate de 2 ori pana in prezent si in asteptare la Ministerul Mediului din februarie 2013. Calatorii (si ambarcatiunile) trebuie sa aiba veste de salvare si colac de salvare.
PROBLEMA de FOND: Pe lacul Snagov circula cateva sute de ambarcatiuni din care majoritatea sunt de mare putere si destinate marilor si oceanelor (au chila foarte mare – pentru stabilitate pentru conditii de furtuni puternice). Deci care depasesc usor limita de 40km/ora (din Zona 2 – din Regulamentul de circulatie pe Lacul Snagov), respectiv 20 km/ora, prevazuti in Regulamentul pentru aria naturala protejata Lacul Snagov. Panouri (semnalizari) cu limitarile pentru 40 km/ora trebuiau sa existe inca din 2003– dar nici in prezent, acestea nu exista (puse de ANR, conform HG 655 din 2008 – in care Lacul Snagov este mentionat explicit). Astfel ca ambarcatiunile neavand fund plat (specific pentru lacuri interioare) aceste chile mari fac valuri foarte mari (de 90 – 120 cm) si distrug habitatele 3150, 3160 si mai ales speciile protejate prin legislatiile (L41/2011 – OUG 57/2007), care se afla inclusiv in Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov” din mijlocul lacului Snagov (care are 16 km lungime). Si aceste distrugeri sunt sanctionabile contraventional dar si penal (insa autoritatea navala trebuie sa fie prezenta pe lac si sa si colaboreze cu custodele, pentru ca numai ANR poate opri – verifica – legitima o ambarcatiune de pe senalul navigabil). Si mai trebuie sa ai si o ambarcatiune sufficient de rapida – puternica, pentru a putea “ajunge” bolizi care “fug” si cu 150km/ora, pe lac * De fapt, tinerii nelinistiti cu ambarcatiuni puternice obisnuiesc sa foloseasca ambarcatiunile nu pentru traversare (parcugere) civilizata a senalului navigabil, cu respectarea regulilor de depasire etc ci pentru a sta in senal (in centrul lacului), a face cercuri, “opt”-uri, concursuri si alte combinatii, pentru a crea artificial cat mai multe si mai mari valuri, peste care apoi sa sara ori pe care sa le “sparga” in viteza, cat mai spectaculos.
Astfel ca “demonstratiile” de pe lacul Snagov (si care incalca atat Regulamentul de circulatie pe Lacul Snagov cat si prevederile de mediu), mai degraba seamana cu “demonstratiile” de drifting pe care le fac pe sosele posesorii de automobile de lux – puternice (si fact drifturi, concursuri, exemple de “tunari” etc). Cert este ca majoritatea acestor activitati incalca regulile de circulatie pe senale navigabile. Si daca ar fi fost sanctionate din timp, s-ar fi redus foarte mult sansele unui accident ca cel considerat. Dar un ALT BENEFICIU MAJOR (care tine si de EDUCATIE dar si de RESPECTAREA LEGISLATIEI de MEDIU, care are si ea incadrari si penale dar si contraventionale) – este ca o buna respectarea a legilor, ar asigura speciile protejate si rare (circa 171 din habitatele naturale – care in prezent sunt distruse de excesul factorilor antropici al utilizarii ambarcatiunilor multe, puternice, folosite abuziv si chiar ilegal).
Iata patru filme realizate de custode, unul cu detalii stiintifice si altul cu exemple concrete din ceea ce reprezinta abuzuri – excese - activitati antropice cu mare efect de distrugere a biodiversitatii care prin lege trebuie (de fapt) protejata:
1) Zona Snagov - Cum afecteaza VALURILE biodiversitatea de la malul lacului
2) ZS Fundatia Snagov =C14=FA VA=Impact VALURI MALURI prezentare STIINTIFICA
3) ZS Fundatia Snagov =C15=FA VA= Impact VALURI asupra Pesti Pasari Plante Eroziune Bariere
4) ZS Fundatia Snagov =C10=FA VA=Impact VALURI AMBARCATIUNI motorizate cumulare (vizibil – in vecintatatea celorlalte filme din youtube)
Fundatia Snagov (Custode ANPLS) tocmai a resesizat (de circa 2 saptamani) in scris autoritatile (in special ANR in data 12 mai 2015 cu nr 0520E - link) despre 2 subiecte (categorii majore de surse de nereguli): 1) regulamentul de navigatie pe Lacul Snagov din 2003 nu a tinut cont de restrictiile prevederile de mediu aparute prin legea 5 din 2000, astfel incat cele 3 zone de circulatie se suprapun cu aria naturala protejata lacului Snagov (astfel ca in prezent sunt permise activitati si legislatia de mediu ) 2) in youtube cautand cu “snagov ski nautic” rezulta 249 filme (majoritatea sunt facute in Zona 2 unde sunt interzise astfel de activitati”: https://www.youtube.com/results?search_query=snagov+ski+nautic * De fapt sunt peste 700 de postari (din care cel putin 200 incalca prevederile Regulamentului de navigatie in vigoare ca si contraventii si cateva ca si infractiuni). Si in estimarea noastra, la situatia din 2014 de pe Lacul Snagov, 700 de cazuri, reprezinta totalul din numai 4 weekend-uri (caci putini sunt cei care isi fac selfie si il posteaza pe youtube) Alte exemple de nerespectare a legislatiei la Snagov:
Exemplu 1 RELEVANT (despre cum “rezolva” problemele grave – unele autoritati): - bloocarea repetata a dosarului/anchetei penale asociata atacului pe apa / lac asupra Custodelui ANPLS (care este de fapt reprezentant al Ministerului Mediului) – cand a si fost atacat si rasturnat de salupele beizadelelor - context: nunta ficei (fostului) presedinte al Consiliului Judetean Cristache Radulescu (PDL) la Snagov Club - motiv: Custodele initial a informat si solicitat in 3 moduri sa nu se faca suita de infractiuni planificata de acestia (la nunta) si pe care apoi a si filmat-o - FAPTE: suita de infractiuni si contraventii (asociate unui foc de artificii pe lac, la mai putin de 500 m de padure si in ANPLS – fara nici un fel de aprobare la Arme si Munitii ori Custodele ANPLS si care au incadrari penale - FILM cu detalii – imagini socante (cautati in youtube cu “snagov custode atac” – filmul cu foc de artificii si in ultima treime se vede cum de 2 ori, o salupa puternica mare, ne ataca si in final ne si rastoarna – doar pentru ca filmam infractiunea in calitate de reprezentanti ai statului) * Sunt spectaculoase (in sine) adresele repetate ale Parchetului, care (desi le-am trimis filme, inregistrari audio, detaliile despre sesizarea la 112 facuta din timp, etc) – sustinea ca “nu se confirma existenta faptei”
Exemplu 2 Restaurantul din Parcul Snagov (inclusiv Dolce Vita) – promoveaza + faciliteaza suite de activitati care reprezinta contraventii sau infractiuni: focuri de artificii, ski nautic si agreement cu fly ski (desi in dreptul lor este si Zona 2 dar si arie naturala protejata). Au construit in zona de mal si deasupra lacului (parte a ANPLS) fara acte – aprobari – avize, deci ilegal). In concluzie, pe o infrastructura cel putin partial ilegala, promoveaza – incurajeaza si desfasoara activitati despre care stiu ca nu respecta legea. Nota: Garda de Mediu (Ilfov si Comisariatul General) a fost anuntat in scris de catre Custode in repetate randuri (caci custodele are limitari in a legitima persoane, avea acces la acte si face verificari extinse asociate, a aplica sanctiuni). Dar din rezultatele vizibile, mai degraba rezulta ca nu face nimic (caci alta sursa de evaluare nu avem, din moment ce nu raspunde nici la sesizarile scrise depuse).
> Prin prezentul comunicat, Fundatia Snagov (Custodele ANPLS) INVITA reprezentanti mass-media la PATRULARI periodice (in special SAMBATA si DUMINICA) pe Lacul Snagov (in ANPLS) cu durate de 1-2 ore, prin habitatele si Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov”. De fapt putem asigura (gratuit) si caiace si biciclete si circuit cu o ambarcatiune). Astfel incat “pretul platit” de acesti jurnalisti - voluntari va consta in furnizarea de poze si / sau scurte filme, din anumite zone (subiecte) precizate de noi, legate atat de factori antropici (abuzuri ale oamenilor) cat si legate de anumite specii de fauna si flora (din locatii exacte) pe care noi le monitorizam si avem nevoie de ajutor (caci si noi – desi custozi – tot voluntari suntem …). Iar daca exista ziaristi interesati de investigatii – anchete, le putem prezenta un meniu (curent) de circa 4 categorii de infractiuni si circa 8 categorii de contraventii (dintr-un set de circa 50 de sesizari la care nu primim sprijin de la autoritatile abilitate). Astfel incat, in prezent, per fiecare tip de abuz, avem (din trecut) cateva exemple bine documentate + 5 cazuri noi, din 2015.
Despre Fundatia SNAGOV
www.FundatiaSnagov.ro
Custode al Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" ROSCI2560 (prin conventi de custodie cu MMAP)
Ne ocupam de PATRIMONIUL NATURAL si PATRIMONIUL CULTURAL al zonei Snagov
Contact: custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730097505
-
Constantin Turmac - Presedinte
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- FUNDATIA SNAGOV
-
Pagina contact: Contact FUNDATIA SNAGOV