Sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educația și inovarea

BUCURESTI - 24 noiembrie 2022

Comunicat tip General in Afaceri, Stiinta / Cercetare, Tehnologie, HoReCa, Farmaceutic

Aceasta este concluzia specialiștilor prezenți la INOVALIMENT 2022.

Cei mai buni cercetători și specialiști din țară și din străinătate participă, zilele acestea, la INOVALIMENT, singurul târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare. Timp de 5 zile, zeci de cercetători își vor prezenta lucrările științifice privind alimentele viitorului, în fața specialiștilor și oamenilor de afaceri.
Specialiștii din domeniul alimentar au făcut schimb de cunoștințe, în cadrul conferințelor care au loc zilele acestea, în cadrul celui mai important eveniment de cercetare alimentară, INOVALIMENT.

conferintele științifice INOVALIMENT 2022

conferintele științifice INOVALIMENT 2022

”Concluziile cercetătorilor conveg spre o singură certitudine, aceea că sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educația și inovarea”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu.

Specialiștii prezenți la INOVALIMENT au încercat să ofere soluții privind transformarea sistemului alimentar, atât la nivelul valorificării unor ingredient noi, cât și în ceea ce privește rolului cercetării și inovării.

”La nivel mondial gastronomia reprezintă identitatea culturală a unui popor, iar renunțarea la tradiția culinară ar putea crea temeri în rândul populației țărilor din întreaga lume. O astfel de transformare, la nivel gastronomic, se poate face prin elaborarea unor noi rețete, care să fie asimilate treptat. Noile rețete ar trebui să valorifice ingredientele vechi și să reducă risipa alimentară”, a declarat Prof. Dr. Dilistan Shipman, Director al Școlii de Știinte Aplicate, Bahcesehir University, Turcia, Guest Speaker la Conferințele INOVALIMENT.

”Domeniul alimentar are nevoie acută să își facă cunoscute rezultatele cercetării, dezvoltării și inovării. Este foarte important ca aceste rezultate să fie cunoscute de publicul larg, dar mai ales să existe șansa transferului tehnologic”, a declarat Prof. Dr. Nicoleta Stănciuc, Prodecan Facultatea de Știinta și Ingineria Alimentelor, Galați, partener INOVALIMENT.

Prezent la conferințele științifice din cadrul târgului INOVALIMENT, Consilierul de Stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamnetului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României le-a spus celor prezenți la eveniment că ”în sprijinul unui sistem durabil alimentar pot veni piețele locale, prin valorificarea produselor autohtone, evitând astfel blocajele create de fluctuațiile de preț de pe piețele interconectate.

O altă concluzie desprinsă din prezentările specialiștilor prezenți la Conferințele INOVALIMENT este aceea că ”studiile arată un potențial imens al produselor probiotice folosite ca nutribiotice pentru anumite categorii de oameni precum vârstnicii, copiii și femeile însărcinate, efectul lor depășind cu mult utilizarea lor cunoscută în momentul de față”, conform Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj, speaker la Conferințele INOVALIMENT și partener al acestui program.

”Sustenabilitatea alimentației viitorului va fi susținută și de proteinele alternative din substitute vegetale de carne, insect, alge, fructe de mare și pește de acvacultură. Riscurile privind consumul de insect este representat de alergii, dar care pot fi acceptate treptat de către organism”, a declarat Prof. Dr. Mircea Oroian, Decan, Facultatea de Inginerie Alimentară, Suceava, speaker la conferințele științifice din cadrul târgului INOVALIMENT.

Prin programul INOVALIMENT, organizatorii își doresc să sprijine cercetarea și inovarea din domeniul alimentar și să ofere tuturor cercetătorilor și specialiștilor posibilitatea de a-și face cunoscute proiectele.

Cercetarea și inovarea din domeniul alimentar, o prioritate pentru ONU

”Deși, în realitate, transformarea sistemului alimentar, așa cum era prevăzut în Agenda 2030, are un decalaj, din cauza Pandemiei de COVID 19 și a războiului din Ucraina, Organizația Națiunilor Unite mizează, totuși, pe cercetare. Anul acesta, ONU a lansat, în premieră, strategia pentru știință și inovare”, a declarat Ministrul Consilier Cătălina Constantin, Reprezentant Permanent Adjunct al României la organizațiile ONU de la Roma, prezentă și ea la Conferințele INOVALIMENT.

Principala concluzie a conferințelor științifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare și inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschiși vor fi oamenii spre nou și de o educație culinară, adaptată noilor cerințe ale alimentației viitorului.

Târgul Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT este organizat în parteneriat cu Facultatea de Stiințele și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunarea de Jos, Galați, Facultatea de Stiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români.

Târgul se va încheia pe 25 noiembrie, când vom afla și câștigătorul Marelui Premiu INOVALIMENT 2022.

Despre Fundatia Dan Voiculescu

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este o organizație non–profit, non-guvernamentală și non-politică, înființată în anul 1990 de către profesorul Dan Voiculescu. Organizația are sediul în Bucuresti, iar activitatea pe care o desfășoară are un caracter național. Fundatia Dan Voiculescu este afiliata European Council for the High Ability (http://www.echa.info/) si World Council for Gifted and Talented Children (https://world-gifted.org/).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-umanista/sistemul-alimentar-va-suporta-transformari-majore-in-viitor-iar-factorii-cheie-sunt-educatia-si-inovarea