Program Cursuri de pictura, desen si modelaj la Galeria Basil

Locul desfasurarii: Galeria Basil

Organizator: Galeria Basil

PROGRAMA CURS ADULTI

 

 

Desen

-       Creion  (2 sedinte) -  Tema 1: Natura statica formata din 3 obiecte de forme diferite

  Notiuni de baza in desen si in compozitia plastica – limbajul plasticExpresiile desenului – diferite tehnici de reprezentareGenurile arteiNotiuni introductive de perspectiva Reprezentarea volumului in desenRepere din Istoria Artei.

 

-       Carbune (2 sedinte) – Tema 2: Portretul celuilalt

  Aprofundarea notiunilor de baza abordate in Tema 1Genurile portretuluiDiferenta dintre portret si autoportretNotiuni introductive de anatomie artisticaTipurile de eclerajReprezentarea volumuluiRepere din Istoria Artei.

 

-       Pastel (2 sedinte) – Tema 3: Copie dupa reproducere

  Pastelul in Istoria ArteiNecesitatea exercitiului de copiereExpresiile pastelului – diferite tehnici de utilizare si posibilitati adiacenteAprofundarea notiunilor legate de compozitia plasticaProportiile corpului umanReprezentarea volumului in culoareConservarea pasteluluiRepere din Istoria Artei.

 

Pictura

-       Acrilic (2 sedinte) – Tema 4: Interpretare dupa reproducere

  Tehnicile de pictura pe baza de apa - prezentare generala (acuarela, guasa, tempera)Acrilicul in Istoria ArteiNotiuni introductive de compozitie decorativaCele mai bune culori ale paleteiNotiuni de teoria culorilor si de limbaj plastic specific: spectrul cromatic, contrastele cromatice, gama, nuanta si tonul, monocromia, laviul etc. Conotatie si denotatie – forma si continutDepasirea granitelor reprezentarii clasice (conventionale)Conservarea lucrarilor in tehnici pe baza de apaRepere in Istoria Artei.

 

-       Ulei (2-3 sedinte) – Tema 5: Florile in natura statica sau peisajul (la alegere).

  Uleiul in Istoria ArteiTehnicile de pictura pe baza de ulei (procedeul flamand, procedeul tizian, procedeul impresionist)Metode de abordare a picturii in uleiNotiuni de limbaj plastic specific: mediumul, diluantul, glasiul, demipasta, impastarea etc.Mediumurile, sicativii, diluantii  si verniurile – reteteCutitul de paleta si pictura in uleiEchivalarea cromatica Reprezentarea naturalista, interpretarea si stilizarea / abordarea peisajului din punct de vedere al perspectivei, perspectiva cromaticaConservarea lucrarilor in uleiRepere in Istoria Artei.

 

Modelajul

-       Ceramica (1-2 sedinte) – Tema 6: Vase din lut.

  Sculptura si ceramica in Istoria Artei (ex. Ceramica de Cucuteni)Expresiile sculpturii -  ronde-bosse-ul (statuia ecvestra, bustul), basorelieful gen medalie, mezzo-relief, alto-relief (prezentare generala)Materialele: lutul, piatra (marmura), lemnul, metalul, ceara, etc.Diferenta dintre sculptura, modelaj si ceramicaPrezentarea ustensilelor de lucru in lut: craserele (debosoarele), ebosoarelePictarea si decorarea vaselor din ceramica (lut)Repere in Istoria Artei.