Profile PVC conform standardelor europene

BUCURESTI - 22 august 2005

Comunicat tip General in Constructii

Începând din luna iunie 2005, România are un standard naţional ce reglementează producţia de profile PVC. Standardul este o adaptare a celui European EN 12608:2003 „Profilele de PVC – U (policlorură de vinil neplasitifiată) pentru fabricarea ferestrelor şi uşilor – Clasificare, cerinţe şi metode de încercare”, şi are la bază reglementările membrilor CEN (Comitetul European de Standardizare) referitoare la profilele PVC pentru fabricarea uşilor şi ferestrelor precum şi Ghidul tehnic UEAtc „ Pentru agrementul ferestrelor de PVC”.

GEALAN România a luat parte la elaborarea şi adoptarea versiunii în limba română a standardului. „Din poziţia de lider de piaţă în domeniul producţiei de profile PVC destinate uşilor şi ferestelor, pe care o deţinem, am considerat absolut necesară adoptarea unui standard european care să reglementeze cerinţele de calitate privind producţia de profile PVC. În calitate de membru al ASRO (Asociaţia de Standardizare din România) am urmărit permanent evoluţia normelor europene din acest domeniu, astfel încât am solicitat în momentul apariţiei normei europene cu privire la cerinţele de calitate ale profilelor PVC imediat traducerea şi adoptarea lui ca standard şi în România. Era un pas necesar pe care îl salutăm. Poziţia noastră o datorăm în mare parte faptului că am lucrat întotdeauna respectând cerinţele europene cu privire la producţia profilelor din PVC. Noi, GEALAN România, exportăm o parte din profilele produse în fabrica de la Bucureşti şi acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi respectat normele europene în vigoare. Era momentul ca şi România să adopte un standard european cu privire la producţia de profile PVC”.Declara domnul Aurel Vlaicu, Director General al GEALAN Romania Srl.
Standardul stabileşte clasificarea, cerinţele şi metodele de încercare. Clasificarea profilelor poate fi făcută după: zonele climatice (climat moderat şi sever), rezistenţa la şocuri mecanice şi grosimea pereţilor principali.
În funcţie de grosimea peretelui exterior al profilului principal, ele se încadrează în trei clase A, B şi C (fără cerinţe). Pentru clasa A grosimea minimă a peretelui principal trebuie să fie mai mare sau egală cu 2.8 mm pentru suprafaţa vizibilă şi mai mare sau egală cu 2.5 mm pentru suprafaţa care nu se vede. Pentru clasa B, valoarea minimă a peretelui principal trebuie să fie mai mare sau egală cu 2.5 mm pentru suprafaţa vizibilă şi mai mică sau egală cu 2.0 mm pentru suprafaţa care nu se vede. Această clasificare a profilelor după grosimea peretelui are scopul de a ilustra variaţiile importante ale profilului şi ale ferestrei, pentru diferite aplicaţii uzuale în Europa. Standardul nu caută să inducă diferenţe în ceea ce priveşte calitatea profilelor sau performanţa ferestrelor, atât timp cât sunt îndeplinite cerinţele pertinente în materie de performanţă pentru profile şî ferestre.
De asemnea standardul prezintă cerinţele de calitate cum ar fi: aspectul, dimensiunile şi toleranţele, masa, contractibilitatea, rezistenţa la şocuri mecanice, comportamentul după încălzirea la 150°, rezistenţa la îmbătrânire şi testul de sudabilitate. Pentru fiecare din aceste cerinţe, metodele de încercare sunt prezentate în detaliu în alte standarde europene.
În ceea ce priveşte marcarea profilelor standardul precizează că: profilele principale vor fi marcate în mod lizibil şi vizibil într – un loc discret, care nu se vede atunci când fereastra este închisă şi cel puţin la fiecare metru pe lungimea profilului. Această marcare trebuie să cuprindă: numele sau marca producătorului, referirea la prezentul standard european, clasa zonei climatice, clasa rezistenţei la şoc prin metoda masei în cădere, clasa grosimii peretelui, dacă este vorba de un material reciclat, codul de producţie care să permită trasabilitatea
Noutăţile introduse de standard pun problema constrângerii producătorilor de a – şi modifica uneltele odată cu intrarea în vigoare a acestui standard pentru ca profilele lor să corespundă noilor cerinţe. Prin urmare s – a prevăzut o perioadă de tranziţie de 10 ani pentru a se asigura că toate profilele răspund noilor cerinţe.

Despre GEALAN ROMANIA

Gealan România Srl este membră a grupului german GEALAN Fenster Systeme GmbH şi produce în România, într – un sistem de management integrat conform standardelor internaţionale, ISO 9001/2000, ISO 14001/2004, OHSAS 18001/1999 şi după standarde de calitate şi metode certificate în Germania, profile PVC. GEALAN România lucrează în sistem de parteneriat cu peste 200 de producătorii de ferestre.
Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) este o asociaţie, persoană juridica română de drept privat, de interes public, fără scop lucrativ, neguvernamentală şi apolitică constituită ca organism naţional de standardizare în baza prevederilor OG 39/98 şi a Legii nr.355/2002 666, recunoscută ca organism naţional de standardizare prin HG 985/2004. Printre principalele atribuţii ale ASRO se numără: stabilirea principiilor şi metodologiei standardizării naţionale,asigurarea informării opiniei publice asupra standardelor. ASRO reprezintă ISO şi CEI în Romania şi apără dreptul de copyright asupra standardelor internaţionale adoptate.

Persoana de contact: Miruna Jovin – PR Specialist
Tel: 404 27 09

miruna.jovin@gealan.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gealan-romania/profile-pvc-conform-standardelor-europene