Securitatea IT, tratată superficial de companiile româneşti

BUCURESTI - 30 octombrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

Cu doar două luni înainte de aderarea la Uniunea Europeană, companiile româneşti tratează securitatea informatică cu superficialitate. Astfel, conform unui studiu realizat de GECAD NET cu ajutorul companiei de consultanţă Avantera, mai mult de jumătate dintre firmele româneşti alocă pentru securitate mai puţin de 2% din bugetele IT. Aproximativ 65% dintre companii alocă sub 5% din bugetul IT pentru achiziţionarea de software, hardware şi servicii de securitate.


Conform aceluiaşi studiu intitulat „Piaţa soluţiilor de securitate IT din România în 2006”, majoritatea departamentelor IT din cadrul companiilor se rezumă la utilizarea unor metode de bază pentru asigurarea securităţii datelor. Dintre cele care utilizează tehnici şi soluţii de securitate, 98,4% folosesc pentru protecţia datelor software antivirus, 84,5% produse de tip firewall iar 80,7% sisteme de logare cu user şi parolă. „Majoritatea companiilor utilizează între 2 şi 4 tehnici de securizare a datelor. Mai mult de 8-9 tehnici de securitate utilizează băncile, companiile telecom, administraţia publică şi unele firme cu activitate în domeniul comerţului”, precizează Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.

Mai mult, firmele autohtone nu sunt obişnuite să apeleze la serviciile unei companii specializate în securitate IT. Numai 25% dintre participanţii la studiu au utilizat în ultimul an astfel de servicii.

„Îngrijorător este faptul că deşi multe dintre companii se confruntă cu atacuri informatice, majoritatea nu raportează aceste atacuri. În primul rând pentru că nu ştiu unde iar în al doilea rând pentru că nu au încredere în autorităţi”, spune Gabriela Mechea.

Conform studiului, 36% dintre repondenţi au specificat că, în cazul unui atac, nu ar şti cui să îl raporteze, 20% nu raportează considerând că autorităţile manifestă deinteres faţă de aceste probleme.

Totuşi, 79% dintre companiile care au făcut obiectul studiului, se confruntă zilnic cu atacuri de tip virus, 41% cu incidente de tip „abuz intern de acces la Internet”, 22% au detectat incidente de tip „acces neautorizat la informaţii” din interiorul companiei iar 21% din exterior.

“Cifrele sunt destul de îngrijorătoare la o primă vedere şi arată că multe dintre firmele autohtone nu sunt suficient de mature în a evalua riscurile asociate lipsei de securitate informatică, prejudiciile pe care le pot avea în caz de “avarie” şi cum se pot apăra mai bine”, spune Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.

Există şi veşti bune: investiţiile în securitatea IT vor creşte, companiile participante la studiu manifestându-şi intenţia de a aloca sume mai mari pentru proiecte de extindere şi dezvoltare în zona de securitate IT.

“După cum reiese din studiul nostru, investiţiile se vor îndrepta către achiziţia de software de securitate IT, instruirea personalului şi într-o mai mică măsură către servicii specializate de securitate informatică”, adaugă Gabriela Mechea.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion care a inclus 411 companii. Cele 411 companii au fost selectate din grupul primelor 3500 de companii româneşti, clasificate după cifra de afaceri.

Despre GECAD NET

Despre GECAD NET:
GECAD NET furnizează sub brandul Sentinet servicii de securitate IT şi soluţii integrate de ultimă generaţie atât pentru siguranţa informatică a organizaţiilor, cât şi pentru crearea de infrastructuri informatice performante, indiferent de mărimea sau complexitatea lor. GECAD NET este parte a Grupului GECAD, grup cu experienţă de 12 ani în industria IT românească. www.gecadnet.ro; www.gecadshop.ro

Contact presă: Iuliana Butuc-Cerchez – Corporate Affairs Officer
Tel: 021.303.20.50

office@gecadnet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gecad-net/securitatea-it-tratata-superficial-de-companiile-romanesti