STUDIU DE CAZ GENESYS: Optimizarea transferului de date prin utilizarea unei soluţii de Load Balancing între doi provideri de Internet

BUCURESTI - 21 octombrie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Situaţia existentă şi cerinţele clientului
Organizaţia deţine o reţea LAN compusă din sute de utilizatori, care accesează simultan servicii de date disponibile în reţelele publice sau în reţeaua Internet. Deoarece este un element de o importanţă critică, compania a dorit ca accesul la Internet să fie asigurat de doi provideri. Pentru redundanţă, conexiunile către provideri sunt realizate pe medii diferite, în zone geografice diferite. Clientul doreşte ca cele două conexiuni să fie utilizate simultan pentru a-şi putea optimiza costurile.

STUDIU DE CAZ GENESYS: Optimizarea transferului de date prin utilizarea unei soluţii de Load Balancing între doi provideri de Internet

Unele dintre problemele cele mai frecvente care ar putea să apară în astfel de situaţii sunt reprezentate de indisponibilizarea temporară a uneia dintre conexiuni sau încărcarea excesivă datorată direcţionarii necorespunzătoare a traficului, în ambele cazuri transferul de date desfăşurându-se cu dificultate.
Întrucât transferul de date este un elemnet critic pentru organizaţie, este necesară identificarea unei soluţii care să asigure prioritizarea traficului critic astfel încât să se asigure optimizarea transmiterii datelor şi a informaţiilor care susţin activitatea curentă a companiei. Se poate realiza astfel încărcarea egală pe cele două rute (puse la dispoziţie de cei doi provideri) sau, după caz, transferul traficului către conexiunea rămasă funcţională.

Soluţia propusă
Soluţia presupune ca în momentul întreruperii uneia dintre conexiuni traficul să fie prioritizat astfel încât aplicaţiile critice pentru companie să fie tratate cu prioritate, iar aplicatiile care nu sunt de importanţă majoră să aibă acces limitat la resurse. În cazul în care ambele conexiuni sunt funcţionale, trebuie realizată încărcarea uniformă a liniilor pentru comunicaţii de date.

Aceste cerinţe pot fi soluţionate cu ajutorul facilităţii de Load Balancing, care asigură distribuirea optimă a cererilor de acces la diferite servicii partajate de utilizatorii din cadrul companiei. Echipamentul cu facilităţi de Load Balancing permite transmiterea unui răspuns la cererile individuale ale clienţilor prin selectarea alternativă a celor doua căi diponibile (cele două conexiuni Internet).
În cazul apariţiei unor întreruperi temporare ale transferului de date pe una dintre conexiuni, preluarea traficului critic este realizată prin utilizarea unui sistem combinat de module software, care monitorizează schimbările de stare ale echipamentului şi scripturi predefinite prin intermediul cărora se modifică în timp real configuraţia sistemului.

Elementul cheie al soluţiei
Soluţia propusă se bazează pe routerele Allied Telesyn din seriile AT-AR4xx şi AT-AR7xx, care dispun de capabilităţi de load balancing.
Ele oferă, pe lângă avantajele directe (balansarea încărcării şi prioritizarea traficulului critic) şi facilităţi de rutare multiprotocol, capabilităţi firewall, redundanţă, asigurarea calităţii serviciilor şi protecţia datelor. Pentru că în structura modulară pot fi incluse oricare dintre cardurile disponibile - E1/T1,V35/X21 Sync, BRI/PRI ISDN şi Ethernet – conectarea la reţelele actuale este simplă şi uşor de realizat. Beneficiile pentru client sunt evidente deoarece poate păstra infrastructura existentă şi, în acelaşi timp, poate migra către tehnologii moderne (ex. reţele de acces broadband metropolitane – Ethernet MAN), protejând cu succes investiţia curentă.

Facilităţi de securitate (Firewall)
În cazul routerelor din seriile AT-AR4xx şi AT-AR7xx, securitatea utilizatorilor este menţinută la nivel înalt prin utilizarea aplicaţiei integrate "Stateful Inspection Firewall", certificată de către ICSA Labs. Astfel se realizează protecţia împotriva unei game largi de atacuri la securitatea sistemului, cum ar fi Denial of Service - DoS inclusiv Ping of Death, SYN/FIN flooding, atacuri de tip Smurf sau scanări de porturi. În acest mod, clientul are asigurată integritatea reţelei, este protejat împotriva furtului de informaţii şi sunt eliminate pierderile datorate nefuncţionării aplicaţiilor critice.

Facilităţi de transfer de date securizat la viteze mari (VPN)
Conexiunile securizate care se realizează prin reţelele publice de date (Virtual Private Networks) permit protejarea transferului de date, la costuri minime. Ele pot fi utilizate în locul conexiunilor dedicate atât pentru sucursale, extranet-uri cât şi pentru utilizatori mobili. Seriile AT-AR4xx şi AT-AR7xx întrunesc cerinţele standardelor internaţionale privind protocoalele de securitate - IPSec şi ISAKMP - şi au obţinut certificarea ICSA. În momentul în care este utilizat modulul VPN, echipamentele menţionate pot oferi criptare DES hardware până la viteza liniei de comunicaţie sau criptare 3DES VPN până la conexiuni full-duplex T1/E1 şi pot să trimită până la 1,023 VPN tunele fără a afecta performanţele de rutare. Cu sedii distribuite geografic, clientul poate asigura astfel securitatea transferului de date la nivelul liniei de comunicaţie închiriate sau private, utilizând reţeaua publică de date cu costuri minime.

Calitatea serviciilor la nivel de transfer de date (Quality of Service)
„Allied Telesyn's AlliedWare” - softul integrat în aceste echipamente - oferă începând cu versiunea 2.7.1 facilităţi avansate ale funcţiei Quality of Service (QoS). Acesta are cinci funcţionalităţi cheie: Bandwidth Metering, RED Curves, Mixed Scheduling, Virtual Bandwidth şi Dynamic Application Recognition (DAR). Clientul poate realiza un management eficient al lăţimii de bandă, reducând astfel costurile aferente achiziţionării de servicii suplimentare de transfer de date şi poate beneficia de utilizarea simultană a serviciilor de date-voce-video pe aceeaşi infrastructură.

În cazul în care organizaţia dumneavoastră are cerinţe care se încriu în condiţiile definite de studiul prezentat, GENESYS vă poate recomanda echipamente care să asigure performanţele optime pentru această soluţie, dimesionate corespunzător cerinţelor de creştere ale afacerii Dumneavoastră. De asemenea, echipa noastră de specialişti vă poate oferi servicii conexe, necesare realizării soluţiei: consultanţă, implementare, service la sediul Dumneavoastră, asistenţă tehnică şi suport.

Despre GENESYS

Despre GENESYS
GENESYS este o companie privată, înfiinţată în 1994, certificată ISO 9001, CCAS/OMCAS/SRI, specializată în distribuţia cu valoare adăugată a echipamentelor şi produselor IT&C. GENESYS ocupă poziţii de top în toate domeniile abordate: computere, networking, electroalimentare, cablare structurată, software, storage, periferice şi asigură distribuţia produselor a peste 30 de companii internaţionale, cum ar fi DELL, Allied Telesyn, AMP Netconnect, Powerware, Newave, Spark Energy, Citrix, Corega. În anul 2004 cifra de afaceri a crescut cu 50% faţă de anul precedent, iar pentru 2005 este aşteptată o creştere similară. GENESYS este primul centru autorizat de training Allied Telesyn International - Authorised Training Partner, din anul 2002.
Simona Bogdan
PR & Communications Manager
Telefon: (021) 242.05.43, (0725) 187.800
Fax: (021) 242.05.43
simona_bogdan@genesys.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/genesys/studiu-de-caz-genesys-optimizarea-transferului-de-date-prin-utilizarea-unei-solutii-de-load-balancing-intre-doi-provideri-de-internet