Beneficiile copilariei in mediul rural devin mai vizibile in preajma zilei de 1 Iunie si a vacantei de vara

BUCURESTI - 31 mai 2005

Comunicat tip General in Social

Contactul cu mediul inconjurator prin joaca mareste posibilitatea copiilor de a analiza singuri riscurile la care sunt supusi in cadrul jocului in natura, in special, si in societate, in general, considera psihologii din cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP). Ei indeamna parintii sa-si lase copiii sa mearga in vacante la tara, la bunici sau in tabere, atragand atentia asupra setului de experiente dobandite de copiii crescuti in mediul rural fata de cei crescuti in mediul urban.

Pentru a se juca, a creste, a crea si a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de joaca si locuri de joaca in aer liber. “Din dorinta de a-si proteja copiii, parintii de astazi, majoritatea citatidini, prefera sa-si tina sub supraveghere copiii in casa, in vacante, decat sa-i lase in tabere”, spune Alexandru Antonescu, psiholog CPAP.
Protejarea copilului nu este un lucru rau, e chiar indicat, dar protectivitatea excesiva este daunatoare, considera specialistii. “Obisnuiti cu mediile sigure, controlate de parinti, copiii vor aprecia ca tot timpul va exista cineva care le va elimina pericolele, si ulterior, pusi in situatia de a se descurca singuri, se vor aventura in situatii cu adevarat periculoase ne luand in calcul riscul”, spune Catalina Hetel, specialist al CPAP. Ea atentioneaza: ”Copilul invatat sa inoate doar in piscina din curtea casei sau la club, unde apa are o adancime constanta si este mereu dezinfectata, nu va remarca niciodata pericolul unui lac care dupa ploaie tocmai a adunat niste reziduuri. Sau nu va sti cum arata un vartej sau ca meduzele fac rau daca inoti printre ele.”
De aceea, indreptarea copiilor spre tabere sau vacante la tara la bunici ar duce la o adaptare mai flexibila. In final, se va ajunge la crearea unei viziuni cat mai complete asupra lumii pentru toti si la cresterea abilitatii copilului de cantarire a riscului si de indentificare a modalitatilor de protectie impotriva acestuia.
“Tocmai de aceea vacantele de vara sunt cele mai bune ocazii pentru copiii citadini de a cunoaste lumea si realitatea inconjuratoare, in general”, subliniaza Hetel.
In cadrul taberei de vara organizate anual de catre CPAP pentru participantii la cursurile sale, psihologii au constatat, prin comparatie, bogatia experientelor copiilor crescuti in mediul rural fata de cei crescuti in mediul urban. “Copiii care au avut contact cu mediul rural stiu ca vaca este un animal ierbivor pentru ca mananca iarba sau fanul pe care i-l dau parintii in prezenta lor sau chiar ei insisi”, spune Antonescu. El considera ca atribuirea de sarcini gospodaresti copilului il ajuta sa capete un accentuat simt al responsabilitatii inca de mic. “Astfel copilul stie de unde vine laptele si cat de greu se mulge o oaie, de exemplu, cum se ingrijeste o vaca si ce inseamna sa ai grija de un animal”, spune Hetel. “Dar pentru asta parintele trebuie sa-si lase copilul sa mulga o vaca, chiar daca exista pericolul ca animalul sa verse laptele pe el si sa-l murdareasca.”
Specialistii evidentiaza factorii care contribuie la dezvoltarea armonioasa si la multitudinea cunostintelor dobandite de copiii ce au contact cu mediul rural: hrana sanatoasa, capacitatea de a transforma natura in locul ideal de joaca, capacitatea de a-i include si pe ceilalti copii in joc, de a forma grupuri, de a-si atribui roluri.
“De asemenea, am observat la acesti copii o conduita de risc mult mai buna fata de cea a copilului citadin. Datorita contactului frecvent cu natura, copilul din mediul rural si-a dezvoltat un mod de relationare cu mediul inconjurator, fiind capabil sa se apere de eventualele pericole, sa evite ranirea accidentala sau alte tipuri de prejudicii pe care le-ar putea aduce mediului sau pe care le-ar putea produce mediul asupra lui”, spune Antonescu. Mai exact: dupa o vacanta la tara, un copil stie deja ce inseamna culesul strugurilor si ca strugurii albi nu te murdaresc, dar cei negri te pateaza. Stie sa gaseasca ciuperci in padure si stie ca, in general, acestea cresc in murdarie. Dar, chiar daca se murdareste culegandu-le, copilul se dezvolta si evolueaza pentru ca astfel are acces la cunoastere.

Despre gmp / MAP Romania

“Deci, in loc sa ne controlam copiii conducandu-i spre locuri de joaca acoperite, a caror siguranta este controlata de parinti in mod artificial, este mult mai bine sa-i incurajam spre joaca in aer liber, sa-i lasam in tabere sau vacante la tara, sa-i ajutam astfel sa evalueze singuri riscurile, sa aiba grija de propria lor siguranta si securitate si sa-si dezvolte independenta”, concluzioneaza Hetel.
PR Department - gmp/MAP

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gmp-map-romania/beneficiile-copilariei-in-mediul-rural-devin-mai-vizibile-in-preajma-zilei-de-1-iunie-si-a-vacantei-de-vara