Animatia in Romania, o scoala de autodidacti

BUCURESTI - 11 august 2010

Comunicat tip General in Media / Publicitate

In Romania sunt zeci de animatori care lucreaza in industria jocurilor video si in domeniul publicitatii.

Animatorul roman este un artist care doreste sa faca o meserie creativa si moderna, folosind cunostintele clasice de arta, precizeaza Bogdan Lazar de la Golem Studio.

Animatia in Romania, o scoala de autodidacti

Acesta a adaugat ca animatorul roman este autodidact. Neexistand o industrie a filmului de animatie, exista o mare adunatura de freelanceri. Solutia este foarte simpla: infiintarea invatamintului de profil si investitii in domeniul animatiei, a declarat Bogdan Lazar.

In fiecare an o grupa de 12 elevi se specializeaza in animatie la Liceul Nicolae Tonita din Bucuresti, dar nu este suficient. Romania are nevoie de un invatamant universitar de stat pentru animatie. Tinerii pasionati de a saptea arta bis trebuie sa invete cum se realizeaza personajele si decorurile, decupajele desenate (story-board), etc.

Animatorii romani s-au specializat in modeling (construirea caracterului virtual), texturare si shader (colorarea si stabilirea a unor parametri ai materialului aplicat pe model), rigg-ing (introducerea unui skelet/controale pentru ca animatorul sa poata anima caracterul respectiv), animation, lighting si render (calcularea imaginii brute), compositing, editing.

Despre Golem Studio

Bogdan Lazar este unul dintre cei mai autorizati creatori de grafica digitala din Romania. Este autor al unor animatii deja cunoscute si al unui joc vandut in Europa in 60 de milioane de copii.

Echipa studioului Golem a realizat animatii pentru multe reclame, precum Fanta, Kandia, Telcu (Romtelecom), Tuborg, etc. Portofoliul este in mare parte reprezentat de spoturile publicitare, atat animatie cartoon si efecte speciale pentru spoturi publicitare - exclusiv pentru Romania.
http://golemul.blogspot.com/
dtodoran@gmail.com