Episcopia Ortodoxa Romana din America - COMUNICAT

BUCURESTI - 9 iulie 2008

Comunicat tip General in Religie

Episcopia Ortodoxa Romana din America, sub omoforul Înalt Prea Sfintitului Arhiepiscop NATHANIEL Popp, si-a tinut cel de al 76-lea Congres Anual în zilele de 4-5 iulie, 2008. Au participat la Congres peste 110 de delegati preoti si mireni, reprezentand parohiile din Statele Unite si Canada.

In afara de lucrarile anuale obisnuite ale Congresului, subiectul de discutie cel mai important a fost prezentarea, explicarea, si dezbaterea a celor 20 de articole din “Propunerea pentru înfiintarea Mitropoliei Ortodoxe Romane din America de Nord” [se poate gasi pe site-ul http://www.roea.org/ ] . Dezbaterile au avut drept rezultat adoptarea urmatoarei rezolutie:

Se hotaraste ca Consiliul Episcopesc recomanda ca Congresul sa recunoasca ca “Propunerea pentru înfiintarea Mitropoliei Ortodoxe Romane din America de Nord” adoptata în comun reprezinta o baza acceptabila pentru continuarea lucrarilor Comisiei Mixte de Dialog (JDC) catre alcatuirea unei propuneri definitive care va fi prezentata Bisericii Ortodoxe Romane.

Se mai si hotaraste ca Consiliul Episcopesc recomanda Congresului Episcopiei ca, tinand seama de cerintele legale denumite “due diligence”, lucrarile Comisiei JDC pot sa continue, si ca IPS Arhiepiscop, în calitate de Presedinte al Congresului, sa numeasca comisii speciale pentru “Statutul si Regulamentul Mitropoliei”, pentru “Jurisprudenta”, pentru “Finante” si oricare alte comisii ar fi necesare pentru înfiintarea în comun a unei Mitropoliei Ortodoxe Romane din America de Nord.

Şi se mai hotaraste ca, comisiile sus-numite sa fie înfiintate cat se poate de repede, pentru ca lucrarile lor sa fie raportate Consiliului Episcopesc, care sa poata convoca un Congres Extraordinar al Episcopiei.

Aceasta hotarare a Congresului da posibilitatea sa se continue discutiile între cele doua eparhii din America de Nord. “Propunerea” pentru unificarea a acestor eparhii ramane deci o lucrare în curs de evolutie. Nu s’a luat deci, în pofida comunicatului eronat emis de biroul de presa a Patriarhiei Romane, nici o decizie finala în privinta unificarii. Nu s’a facut nici o schimbare în relatiile dintre Episcopia Ortodoxa Romana din America si Biserica Ortodoxa din America (OCA). Cum a fost bine înteles de catre Congres, cei zece membri ai Comisiei Mixte de Dialog (JDC) vor discuta “Propunerea” tinand seama de sugestiile Consiliilor si Congreselor respective, pentru a întocmi un text final care va fi prezentat în viitor Bisericii Ortodoxe Romane. Anticipam totusi posibilitatea unei unificari eventuale care sa fie de folos atat Romanilor Ortodocsi din America de Nord cat si Ortodoxiei de pe acest continent.

Despre Greco-Catolica.org

.
V Rev Dr Remus Grama
Falling Asleep of the Ever Virgin Mary Cathedral, Cleveland Ohio
3256 Warren Rd, Cleveland OH 44111-1144
(216) 941 5882 / fax (216) 941 3068 / rgrama@aol.com

rgrama@aol.com