România trebuie să adere la principiile de societate europeană a reciclării și deșeuri zero

BUCURESTI - 2 septembrie 2015

Comunicat tip General in Constructii, Politic, CSR

Marți, 1 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti (Sala Pictura), cei mai importanţi responsabili pe probleme de mediu din Europa şi România s-au reunit în cadrul conferinței „CIRCULAR“ pentru a discuta despre necesitatea implementării economiei circulare. „CIRCULAR“ face parte din seria Conferinţelor Green Report , organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

România trebuie să adere la principiile de societate europeană a reciclării și deșeuri zero
 “Astăzi în Uniunea Europeană cantități importante de deșeuri se pierd pur și simplu! Anual, europenii generează circa 3 miliarde de tone de deșeuri. Din această cantitate, doar o proporție limitată, de 36%, este și reciclată. Practic, mai bine de 600 de milioane de tone de deșeuri, care ar putea fi reciclate sau reutilizate, sunt abandonate în depozite sau arse 

Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Prezentă în cadrul dezbaterilor, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat că în Europa se vehiculează tot mai des conceptul de societate europeană de reciclare și conceptul de deșeu zero, iar România trebuie să adere la aceste principii.

“Astăzi în Uniunea Europeană cantități importante de deșeuri se pierd pur și simplu! Anual, europenii generează circa 3 miliarde de tone de deșeuri. Din această cantitate, doar o proporție limitată, de 36%, este și reciclată. Practic, mai bine de 600 de milioane de tone de deșeuri, care ar putea fi reciclate sau reutilizate, sunt abandonate în depozite sau arse!", a  spus  Grațiela Gavrilescu.

Aceasta a subliniat faptul că reciclarea resurselor ”va crea în Europa 2 milioane de locuri de muncă, iar economiile făcute vor fi de 630 de miliarde de euro pentru industria europeană”. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că este foarte importantă comunicarea la nivel de cetățean, pentru a înțelege că deșeul pe care îl produce este resursă irosită.

"Aceste resurse nu sunt inepuizabile și tot felul de studii arată că acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, în 2030, să consumăm cât pentru două planete", a explicat Grațiela Gavrilescu.

Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a precizat că instituția europeană a încheiat dezbaterea publică pe marginea legislației care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară.

“Nouă propunere se va afla în dezbarere timp de un an. După aceea vom începe procesul legilativ. Consiliul și Parlamentul vor lucra separat pentru a veni cu două variante la propunerea inițială. În urma acestui „trialog” vom avea o variantă oficială”, a explicat La Via.

De asemenea, președintele Comisiei ENVI a subliniat la rândul său importanța comunicării către cetățeni și explicarea avantajelor din procesul de reciclare. Referindu-se la situația României, Giovanni La Via a reamintit faptul că țara noatră se confruntă cu o rată mică a reciclării, dar și cu un nivel redus al cheltuielilor. “Cheltuielile pentru deșeuri în România sunt mai mici decât în UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deșeurile”, a explicat  oficialul european.

În finalul alocuțiunii, președintele Comisiei ENVI a cerut autorităților din România să colaboreze cu cele europene pentru a obține o legislație completă în domeniul economiei circulare care să garanteze rezultate mai bune.

William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS a precizat faptul că pentru a avea o economie circulară funcțională avem nevoie de un parteneriat între politicieni, antreprenori și consumatori, dar și de o legislație echilibrată. “Costul de refolosire a deșeurilor ca materie primă secundară nu este mai mare decât costul colectării și gestionării lor”, a adăugat acesta.

“Trebuie să convingem mediul de afaceri că protecția mediului nu mai înseamnă doar costuri, ci va însemna valoare adugată”, a explicat Florin Pogonaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Acesta a adăugat că în România nu există un model cultural care să susțină un business de reciclare în România.

“Referitor la colectarea deșeurilor diferențiat, poate că la români modelul cu 3 lăzi colorate nu merge. Hai să ne uităm și la modelul oamenilor săraci care colectează deșeuri. S-ar putea să învățăm foarte multe despre cum sunt căile noastre pentru viitor în acest domeniu”, a conchis reprezentantul mediului de afaceri.

Economia circulară este un concept puţin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Aceasta este şi provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie şi materii prime, în care deşeurile rezultate să aibă destinaţii precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirală ciclică a reutilizării.

„CIRCULAR“ îşi propune să identifice căile de îmbunătăţire a managementului deşeurilor, prin elaborarea unui Plan Naţional coerent şi viabil, să creeze cadrul pentru dezbaterea posibilităţilor de creştere a tintelor de reciclare, dar şi a măsurilor pentru oprirea exportului deşeurilor de calitate, să crească transparenta în sistemul de control şi în cel al elaborării rapoartelor de mediu, să traseze direcţiile viitoare de acţiune pentru atingerea ţintei de 50% deşeuri municipale reciclate în următorii 5 ani şi, nu în ultimul rând, să prezinte modele de succes în ceea ce priveşte implementarea principiilor economiei circulare.

Conferinţele Green Report vin în peisajul conferinţelor de business cu o abordare nouă şi creativa, axată pe rezultate. În acest sens, echipa Green Report schimba „standardul“ şi aduce câteva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamica şi implicarea activă a publicului.

Conferinţele Green Report deschid o uşă către lumea ideilor inovatoare şi a oamenilor creativi, care vor să schimbe mentalităţi, atitudini, comunităţi. Cei mai importanţi oameni din business, politica şi administraţie sunt la Conferinţele Green Report. Îşi impartassesc experienţele, aduc unghiuri de abordare diferite, propun viziuni noi, stabilesc colaborări, încep proiecte. Totul, într-un spaţiu neconvenţional, departe de birourile standard şi sălile de şedinţa clasice. Conferinţele Green Report te provoacă să ajuţi comunitatea şi să faci mai mult pentru protejarea mediului înconjurător

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/green-revolution/romania-trebuie-sa-adere-la-principiile-de-societate-europeana-a-reciclarii-i-de-euri-zero