Colectarea selectiva a bateriilor si acumulatorilor uzati in Romania continua!

BUCURESTI - 12 decembrie 2005

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Guvernul Romaniei a transpus in legislatia nationala prin Hotararea de Guvern nr. 1057/2001directiva europeana privind bateriile si acumulatorii care contin substante periculoase (Directiva UE 91/157/EEC). Implementarea acestei directive are ca obiectiv principal crearea unui sistem de colectare separata a bateriilor si acumulatorilor uzati in vederea recuperarii sau a eliminarii lor.

Pentru implementarea Directivei UE 91/157/EEC Romania a beneficiat de un proiect finantat de Guvernul Olandei. Acest proiect s-a derulat in perioada ianuarie 2004-decembrie 2005 si beneficiar a fost Comisia Nationala de Reciclare a Materialelor.

Principalele rezultate ale acestui proiect au fost urmatoarele:
- Revizuirea legislatiei din Romania privind bateriile;
- Infiintarea unei Organizatii Nationale a Bateriilor care sa preia responsabilitatile sectorului economic;
- Crearea si implementarea unui sistem de colectare prin implementarea unui proiect pilot in Sectorul 6 din Bucuresti;
- Elaborarea unei Strategii de Informare si a unui Plan de Comunicare;
- Recomandari pentru reciclarea si refolosirea bateriilor portabile, inclusiv posibilitati de reciclare in Romania.

Pentru a minimiza cat mai mult efectele negative cauzate de depozitarea bateriilor si acumulatorii uzati, Comisia Europeana va adopta in curand o noua directiva care va impune obiective specifice de colectare si reciclare a bateriilor uzate. Romania va trebui sa transpuna in legislatia nationala si sa implementeze prevederile noii directive. Astfel sistemul creat in cadrul proiectului mentionat va trebui continuat, extins la nivel national si popularizat. Importatorii si distribuitorii de acumulatori si baterii sunt obligati sa informeze publicul asupra necesitatii colectarii, valorificarii sau eliminarii acestor produse cand devin deseuri.

Romania va trebui sa-si puna la punct sistemul national de colectare si reciclare a bateriilor si acumulatorilor uzati pana in momentul aderarii la UE. Toti cei implicati (autoritati, importatori si distribuitori, public) ar trebui sa actioneze impreuna pentru a face ca acest sistem sa functioneze si sa fie cat mai eficient.

Despre Group of Independent Experts

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla vizitand pagina: www.gieltd.com.
GIE Ltd.
Telefon: 021 318 77 72
Fax: 021 318 77 73
office@gieltd.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/group-of-independent-experts/colectarea-selectiva-a-bateriilor-si-acumulatorilor-uzati-in-romania-continua