Colectarea selectivă a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi în România

BUCURESTI - 19 septembrie 2005

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Colectarea selectivă a deşeurilor este o practică curentă în mare parte din ţările UE. Hârtia folosită, plasticele cum ar fi sticlele, metalele şi alte materiale sunt colectate selectiv cu scopul de a fi reutilizate. În unele ţări, deşeurile sunt colectate selectiv în proporţie de 60-70%, aceasta însemnând că ele nu se mai regăsesc în deşeurile menajere obişnuite.

Colectarea selectivă a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi în România

Bateriile portabile şi acumulatorii uzaţi ar trebui colectaţi separat datorită conţinutului de materiale periculoase. Aceste materiale (zinc, cadmiu, mercur, etc.) poluează solul şi apele subterane în momentul în care bateriile şi acumulatorii sunt aruncate. Colectându-i separat, bateriile şi acumulatorii pot fi stocaţi în siguranţă şi materialele conţinute pot fi recuperate. În unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate.

Fiecare baterie conţine în medie 20 de grame de metal. 50 de baterii conţin 1 kg de metal care poate fi reutilizat. Acum, acest metal se pierde în deşeuri. Probabil 500.000 de kg de metal ar putea fi reutilizate dacă aceste baterii ar fi colectate separat!

Pentru a minimiza efectele negative cauzate de depozitarea bateriilor şi acumulatorii uzaţi, Comisia Europeană a adoptat o directivă privind bateriile şi acumulatorii care conţin substanţe periculoase (Directiva UE 91/157/EEC). Prin această directivă se reglementează controlul asupra colectării şi reciclării bateriilor uzate. În prezent, această Directivă este în curs de modificare, noua directivă impunând obiective specifice de colectare şi reciclare a bateriilor uzate.

Directiva UE 91/157/EEC privind bateriile şi acumulatorii care conţin substanţe periculoase a fost transpusă în legislaţia românească prin Hotărarea de Guvern nr. 1057/2001. Această hotărare reglementează condiţiile de introducere pe piaţa românească a bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase. De asemenea, sunt stabilite obligaţiile şi responsabilităţile ce revin persoanelor juridice care produc baterii şi/sau acumulatori, reprezentanţilor autorizaţi sau importatorilor de baterii şi/sau acumulatori, precum şi sancţiunile care se aplică în caz de nerespectare a prevederilor acestei hotărâri. Din momentul în care va intra în vigoare noua directivă europeană modificată, România va trebui să răspundă obiectivelor specifice impuse de directivă. Aceasta înseamnă că cel puţin 75% din bateriile portabile introduse pe piaţa romanească vor trebui colectate în locuri special amenajate şi apoi trimise spre reciclare.

Despre Group of Independent Experts

Pentru a afla mai multe detalii în legătură cu acest subiect, consultaţi pagina web: www.gieltd.com.

GIE Ltd.
Group of Independent Experts
office@gieltd.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/group-of-independent-experts/colectarea-selectiva-a-bateriilor-si-acumulatorilor-uzati-in-romania