Un proiect de succes finanţat din fonduri europene

BUCURESTI - 17 octombrie 2005

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Comisia Europeană a finanţat în cadrul Programului Phare 2001 un proiect de asistenţă tehnică care s-a derulat în România în perioda Mai 2003-Octombrie 2005 al cărui bneficiar a fost Ministerul Mediului. Proiectul a fost implementat cu succes de către o echipă de consultanţi ai Consorţiului Grontmij (Olanda) în parteneriat cu GIE (România).

Un proiect de succes finanţat din fonduri europene

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a îmbunătăţi capacitatea administrativă a Ministerului Mediului în vederea administrării fondurilor acordate de UE şi de a face faţă provocărilor privind procesul de aderare, şi de a asigura un management de calitate şi o implementare cu succes a Programului Phare 2001.

Ţinând cont de obiectivul general al proiectului, principalele activităţi s-au concentrat pe două componente distincte:

- Licitare/Contractare/Monitorizare
- Întărirea Capacităţii Instituţionale

Echipa de consultanţi a oferit Ministerului Mediului asistenţă şi sprijin pentru implementarea celor două componente ale proiectului.

În ceea ce priveşte componenta de licitare/contractare/monitorizare echipa de consultanţi internaţionali şi locali a oferit sprijin Ministerului Mediului în elaborarea variantelor finale ale Termenilor de Referinţă pentru 3 proiecte de asistenţă tehnică şi Specificaţiilor Tehnice pentru 2 contracte de achiziţiide echipamente. În perioada de licitare consultanţii au acordat asistenţă pentru pregătirea licitaţiilor şi au sprijinit Ministerul în procesul de desemnare a câştigătorilor prin participare în cadrul comitetelor de evaluare a proiectelor. După încheierea perioadei de contractare consultanţii au monitorizat implementarea celor 5 proiecte:

- Asistenţa tehnică pentru implementarea Directivei Cadru Apă în bazinele pilot (Argeş şi Şomeş) şi proiectul de achiziţii de echipamente;
- Asistenţa tehnică pentru evaluarea costurilor de mediu şi planuri de investiţii;
- Asistenţa tehnică pentru implementarea Directivei IPPC şi proiectul de achiziţii de echipamente.

Activităţile componentei instituţionale s-au focalizat pe întărirea capacităţii instituţionale a Unităţii de Implementare a Proiectelor (UIP) din cadrul Ministerului Mediului pentru o mai bună gestionare a proiectelor Phare de mediu şi a altor proiecte de mediu. În acest sens, echipa de consultanţi a elaborat o analiză instituţională detaliată a UIP pentru identificarea punctelor tari şi slabe, precum şi a potenţialelor schimbări care sunt necesare în vederea îmbunătăţirii eficacităţii organizaţionale a UIP în ceea ce priveşte gestionarea programelor internaţionale.

Consultanţii au colectat informaţii, au elaborat chestionare şi au organizat interviuri pentru determinarea situaţiei actuale, identificarea structurii organizaţionale, identificarea nevoilor de instruire, identificarea nevoilor de personal, dezvoltarea unei strategii de resurse umane şi comunicare pentru UIP, etc.

Pe baza analizei instuţionale consultanţii au sprijint Ministerul în elaborarea structurii organizaţionale a UIP şi identificarea personalului necesar, au elaborat fişa postului pentru posturile identificate în concordanţă cu structura UIP. De asemenea, consultanţii au elaborat strategia de resurse umane şi comunicare pentru UIP, au identificat nevoile de instruire ale personalului şi au elaborat mecanismul de instruire pentru UIP.

Consultanţii au oferit asistenţă Ministerului în elaborarea unor documente procedurale în vederea acreditării EDIS a UIP, respectiv: procedura de organizare şi management, procedura pentru comunicare, procedura pentru resurse umane, procedura pentru monitorizare şi evaluare, procedura pentru licitare, procedura pentru audit, procedura pentru managementul calităţii, procedura pentru evaluarea riscului, procedura IT, procedura pentru iregularităţi, procedura pentru publicitate.

O altă activitate importantă din cadrul componentei instituţionale a fost instruirea, respectiv identificarea nevoilor de instruire şi organizarea sesiunilor de instruire corespunzătoare. Consultanţii au oferit în cadrul proiectului 5 sesiuni de instruire, iar principale teme abordate au fost: Managementul Ciclului de Proiect, Sisteme de Management de Mediu – ISO 14001, Fonduri Structurale şi de Coeziune, tranziţia către EDIS şi procedurile aferente. În cadrul proiectul a fost organizată şi o vizită de studiu în Irlanda pentru un schimb de experienţă în ceea ce priveşte managementul fondurilor structurale şi de coeziune.

Pe toată perioada derulării proiectului consultanţii au formulat recomandări pentru întărirea capacităţii instituţionale a UIP şi au oferit asistenţă pentru identificarea de noi proiecte, pregătirea şi revizuirea termenilor de referinţă pentru aceste proiecte.

Despre Group of Independent Experts

Pentru a afla mai multe informaţii despre acest proiect vizitaţi site-ul: www.gieltd.com.

GIE Ltd.
Group of Independent Experts
office@gieltd.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/group-of-independent-experts/un-proiect-de-succes-finantat-din-fonduri-europene