Educaţia în România: un fir roşu tăiat

BUCURESTI - 29 noiembrie 2010

Comunicat tip General in ONG

Vineri, 26 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucureşti, GRSPSociety (Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) a organizat conferinţa Proiect România 2020: De ce educaţia contează cu scopul de a identifica modalităţi concrete de creştere a competitivităţii absolvenţilor români la nivelul pieţei de muncă.

Tincuţa Baltag, Indrei Raţiu, Marian Staş, Ştefania Popp, Liviu Matei, Simona Baciu, Gabriel Bădescu, Corina Licea, Dragoş Gheban, Anca Harasim, Ana Birchall, Ovidiu Şandor, Carmen Constantin şi Eli Roman au dezbătut în cadrul celor două sesiuni plenare asupra soluţiilor care ar putea contribui la creşterea competitivităţii absolvenţilor români şi la îmbunătăţirea sistemului educaţional.

 

Educaţia este văzută ca o povară, o îndatorire, nu ca o resursă a dezvoltării României, e un fir roşu tăiat.  Între 40% şi 50% dintre angajatorii români se plâng că abilităţile angajaţilor au devenit o constrângere pentru dezvoltarea firmelor, nivel net superior altor ţări din zonă. Soluţiile trebuie să fie abordate dintr-o perspectivă complexă şi nu tratate izolat.

 

Universităţile trebuie să monitorizeze ce se întâmplă cu studenţii lor după absolvire, să ofere informaţii despre profilul şi activitatea absolvenţilor şi să adapteze curricula la nevoile şi cerinţele actuale. Mai mult, ele trebuie să producă diplome cu valoare de cărţi de vizită, care să faciliteze dezvoltarea profesională a proaspătului absolvent. Educaţia universitară trebuie să aibă în vedere şi resursă umană a corpului profesoral, iar profesorul trebuie să fie un mentor care dezvoltă spiritului critic şi analitic.

 

Pe de altă parte, 45% din studenţi nu sunt preocupaţi de activităţi extracurriculare. La rândul lor trebuie să se concentreze pe elemente care să le crească competitivitatea: coaching şi mentoring, branding personal şi networking, abilităţi soft care să le permită să pună în valoare competenţa şi expertiza profesională. Angajabilitatea tinerilor şi competitivitatea lor pe piaţa muncii este un subiect extrem de delicat, pentru că sistemul educaţional românesc pune prea mult accent pe teorie şi prea puţin accent pe practică şi atunci sectoarele neguvernamentale ar trebui să compenseze această lipsă şi să aducă  oportunităţi de voluntariat, internship şi experienţă practică, pentru a creşte competitivitatea tinerilor români pe piaţa muncii. Mediul privat trebuie la rândul lui să vină în completare şi să investească în oameni încă de la începutul implicării lor într-o companie, să ofere cursuri şi training-uri de orientare în carieră, dar şi posibilităţi de practică pentru a reduce golul creat între teorie şi practică.

 

 

Despre proiect

Proiect România 2020: De ce educaţia contează urmăreşte să identifice soluţii cu privire la competitivitatea redusă a absolvenţilor români la nivelul pieţelor de muncă din ţară şi străinătate.. De asemenea, doreşte să  formeze o echipă de experţi pe politici educaţionale care va propune printr-un document de politici publice schimbări concrete în legislaţia actuală. În ataşament, puteţi găsi programul detaliat al conferinţei. Conferinţa a fost structurată pe două sesiuni plenare cu reprezentanţi din mediul academic, privat, public şi neguvernamental şi trei sesiuni de lucru centrate pe alegerea drumului potrivit în carieră, educaţie non-formală şi parteneriate public-privat.

 

Evenimentul este susţinut de Fundaţia Dinu Patriciu, Guvernul României- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Junior Achievement România, Aperio® Executive Coaching, Banca de Export-Import a României-EximBank S.A, Landmann şi Farmexim şi de partenerii media: Adevărul, Radio România Internaţional, Radio România Actualităţi, PR-Romania, CSR România, CariereOnline, Comunicatedepresa.ro, StiriONG, Strada32, Ropot, PRwave, România Pozitivă, Lume Bună, Ştiri de Bine, CampusNews, Metropotam, Revista Evenimente, Leaders, Educativa, Şcoala de Valori şi bestResource.

 

Declaraţii de presă

 

Radu Tătucu, Preşedinte GRSPSociety

Ne-am întrebat de ce educaţia contează. Pentru că o educaţie de calitate este instrumentală pentru creşterea economică conform unui raport din 2007 al Băncii Mondiale. Pentru că trăim într-o lume globalizată. Pentru că doar printr-o populaţie educată şi o forţă de muncă competitivă, putem să ne asigurăm că România nu va fi doar un spectator, ci un implementator şi îşi va atinge adevăratul potenţial. Dar mai presus de toate, şi după cum spune şi Amartya Sen, pentru că educaţia înseamnă libertate!

 

Marian Staş,  Preşedinte Fundaţia CODECS pentru Leadership

Mă bucur mult că am fost azi împreună şi cred că trebuie accentuată nevoia competitivităţii asumate la nivel personal. Prin asta înţeleg o excelentă pregătire de specialitate - în orice domeniu ar fi ea- completată de un trio format din partea de coaching, de branding personal şi de networking, adică tipurile de abilităţi soft care să ne permită să ne punem în valoare competenţa şi expertiza profesională.

 

Gabriel Bădescu, Şeful catedrei de Ştiinţe Politice, Facultatea de Stiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş- Bolyai

GRSPSociety a organizat astăzi un eveniment extrem de interesant în cadrul căruia participanţii au încercat să afle de ce contează educaţia, dar, mai ales, ce e de făcut în cazul şcolii româneşti. Datorită experienţei membrilor săi, GRSPSociety este organizaţia ideală pentru a iniţia discuţii publice asupra educaţiei şi pentru a face recomandări guvernului şi universităţilor. O concluzie importantă a întâlnirii de astăzi a fost aceea că opinia publică nu este suficient de informată cu privire la starea şcolii şi miza unei educaţii formale de calitate, fapt care limitează marja de manevră a celor care vor să facă schimbări. În al doilea rând, e necesară o legatură mai strânsă între piaţă, angajatori privaţi şi publici, şi scoală, fără însă ca statul să îşi reducă din implicare şi responsabilitate. În fine, e important ca performanţa instituţiilor de educaţie să fie înţeleasă într-un sens mai larg, care include nu doar cunoştinţe, ci şi formarea de valori şi norme utile atât pieţei, cât şi calităţii de bun cetăţean, şi care adoptă o perspectivă pe termen lung.

 

Simona Baciu, Preşedinte Fundaţia Copii Fericiţi Şcoala Internaţională Cluj

Mi se pare o iniţiativă extraordinară şi un lucru fantastic. Tot ce ne adună aici, de fapt,  este educaţia care stă la baza existenţei noastre şi a ceea ce suntem noi cu adevărat în viaţa de zi cu

zi şi în relaţiile cu alţii. Iată un exemplu de bună practică pentru studenţii care învaţă să dăruiască. Cred că putem să mergem mai departe, în acest moment putem pune bazele unor idei care să aibă finalitate. Sunt multe minţi antrenate în acest proces şi pot lega un fir al educaţiei care să ne conducă spre succes. Şi din insule să devenim măcar o peninsulă, pentru că după aceea România să aparţină continentului cu adevărat.

 

Tincuţa Baltag, Director Executiv, Fundaţia Dinu Patriciu

Fundaţia noastră sprijină, inclusiv prin burse, tinerii români valoroşi care îşi doresc să urmeze un program de master sau doctorat în străinătate. Şi facem acest lucru pentru că noi credem că o astfel de experienţă la una dintre cele mai bune universităţi din lume îţi aduce nu numai o mai bună cunoaştere academică a unui anumit domeniu, ci te maturizează, te pune în contact cu foarte multe culturi. Mă gândesc acum că cele mai multe universităţi bine cotate pun un mare accent pe diversitatea studenţilor, pe diversitatea corpului profesoral şi atunci pur şi simplu ai oportunitatea să cunoşti mai multe culturi de la reprezentanţii ei. De aceea noi susţinem GRSPSociety, pentru că noi credem foarte mult în forţa şi în creativitatea tinerilor profesionişti sau studenţi români, care au studii în afara ţării. Cred că este o forţă aici extraordinară, pe care România încă nu o exploatează aşa cum ar trebui să o facă, deşi în mod declarativ mulţi politicieni susţin diaspora românească şi tinerii specialişti pe care, în mod declarativ - repet, îi doresc înapoi în ţară. Conferinţa de astăzi a avut o temă extraordinar de importantă, dacă ne gândim la proiectul România 2020. Educaţia este cel mai important element al acestui proiect. România anului 2020 va arăta foarte trist dacă nu investim cu adevărat în educaţie.

 

Liviu Matei, Senior Vice-president, Chief Operating Officer, Universitatea Central Europeană Budapesta

Ideea aceasta că nu totul trebuie lăsat pe seama guvernului, nu e  nici bine, nici posibil, nu totul trebuie lăsat pe seama universităţilor, indivizi, grupuri de oameni, organizaţiile neguvernamentale pot să contribuie la o schimbare. Aceasta cred că este un exemplu de ce se poate face şi de soluţii. Ceea ce face GRSPSociety este să încerce să identifice problemele să le identifice, să le formuleze. O problemă bine formulată este parţial rezolvată.  Cred că este un exemplu excelent de angajament civic  pentru a schimba ceva într-o direcţie pozitivă în învăţământul superior din România. Şi iarăşi, ceea ce mi se pare extraordinar este că membrii organizaţiei nu au niciun interes privat, sunt oameni care au studii excelente, care au joburi excelente, n-au nevoie să vină să-şi piardă vremea în România. Nu caută să obţină niciun fel  de avantaj material. Iarăşi, cred că din acest punct de vedere este o organizaţie unică în peisajul românesc.

 

Ana Birchall, Politician şi Şeful Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţa, Biriş Goran

Întrebarea voastră este de ce educaţia contează. Contează pentru că educaţia este o problemă de siguranţă naţională. În România, dacă un tânăr nu va avea încredere că se poate realiza profesional şi personal cu ceea ce are în cap şi diploma pe care o are, deci până nu înlăturăm această dictatură a nonvalorilor, cum spun eu, şi nu instaurăm şi acasă acel sistem meritocratic, nu o să reuşim. Şi ca să reuşim trebuie să învăţăm că toţi cei care gândim la fel, aşa cum am spus, care vrem acest sistem meritocratic să fie fundaţia unei Românii competitive, de care să beneficieze şi sectorul privat şi sectorul public, vom rămâne insule izolate şi vom fi mai uşor de izolat, mai uşor de anihilat sau vocea noastră va rămâne o voce singulară. Dar, ca să nu se întâmple aşa, tocmai de aceea evenimente pe care le-aţi organizat aduc la un loc în aceeaşi sală oameni care încep să se cunoască şi care încep să realizeze că, dacă încep să ţină unii de alţii, poate încetul cu încetul reuşim să mişcăm lucrurile. Din punctul meu de vedere, cine nu înţelege că educaţia este o problemă de singuranţă naţională comite o crimă.

 

 

Notă pentru jurnalişti

 

Despre GRSPSociety

GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) este o reţea globală formată din peste 1300 de studenti şi tineri români atât din România, cât şi de peste hotare. Scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică şi prin profesionalism. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi să aducă o valoare adăugată veritabilă pe scena internaţională.
www.grspsociety.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grspsociety/educatia-in-romania-un-fir-rosu-taiat