``TOAMNA ECO`` - Valeni 2010

Valeni - 23 octombrie 2010

Comunicat tip General in Turism

Proiect de voluntariat pentru dezvoltarea spiritului ecocivic si a educatiei pentru mediu si eco-turism

``TOAMNA ECO`` - Valeni 2010

La data de 22 octombrie 2010, conform parteneriatului dintre Fundatia de Ecologie, Apicultura si Turism Pastoral `VASILE NISTOR` - Piatra-Neamt ( F.E.A.P.T. ) si `Grupul de Actiune Comunitara Valeni - Neamt` ( G.A.C. ), a avut loc o activitate in cadrul Proiectului de Voluntariat ' TOAMNA ECO ' - Valeni 2010, care a avut ca scop dezvoltarea spiritului ecocivic si a educatiei pentru mediu si eco-turism.
Obiectivele proiectului initiat de FEAPT `VASILE NISTOR` Piatra-Neamt:
- cultivarea dragostei pentru natura si a interesului pentru protejarea mediului inconjurator, in randul tinerilor
- dezvoltarea capacitatii de relationare in echipa in cadrul unor activitati cu caracter voluntar
- optimizarea pregatirii scolare de specialitate ( turism si alimentatie publica, protectia mediului ) si largirea orizontului de valorizare a principiilor ecologice
- identificarea de elemente in vederea realizarii unui produs final multi-media, avind ca tema turismul ecologic si pastoral.
In comuna Valeni s-au deplasat un numar de 40 elevi, ai claselor a IX-a si a X-a, din cadrul Colegiului Tehnic `GHEORGHE CARTIANU` Piatra-Neamt, insotiti de 3 cadre didactice si vicepresedintele FEAPT Piatra-Neamt, dna. Floarea Nistor, care, alaturi de GAC Valeni, reprezentat de agentii de politie Cristian Cocea, Nicolae Simionica si Ana Maria Cobuz, primarul Ionel Stoleru si preotul paroh Gheorghe Ouatu, au vizitat Parcul Dendrologic Valeni ( specii de arbori ca: Gingko Biloba, Arborele de Lalea, Pinul Rosu Canadian, Tuia Americana, Chiparosul Californian, Ienuparul de Virginia, Molid Intepator, Liriodendron, Salcam Galben, Gutui Japonez, Gladita, Otetar, Brad Argintiu, Brad de Grecia, Tisa, Sequoia, Platan Oriental etc. ), Biserica Ortodoxa Valeni, Turnul Clopotnita, Zidul Imprejmuitor si Ceasul din Turn, moastele Sfintilor Facatori de Minuni si Doctori fara de Arginti Cosma si Damian, conacul si anexele boieresti ale familiei Starcea si au primit informatii, din partea membrilor GAC, despre istoria locului si monumentele naturii din Valeni.
Rezultatele acestui proiect vizeaza cresterea increderii in sine a tinerilor si dezvoltarea spiritului ecocivic, atragerea spre informare a tinerilor voluntari, valorificarea informatiilor obtinute din studiul individual si colectiv si transpunerea in imagini a secventelor propuse.
In perioada imediat urmatoare vor mai avea loc astfel de activitati pe raza comunei Valeni, la care vor participa, alaturi de FEAPT ( www.feapt.ro ) si GAC ( http://gacvalenint.blogspot.com ), elevii din cadrul Colegiului Tehnic `GHEORGHE CARTIANU` Piatra-Neamt, de la profilele Servicii - Turism si Alimentatie Publica si Protectia Mediului.

Despre Grupul de Actiune Comunitara Valeni, Neamt

La data de 03.04.2008 s-a infiintat Grupul de Actiune Comunitara Valeni - Neamt, care functioneaza in baza Programului National `Sate fara criminalitate`- prioritate a Politiei Romane si conform Proiectului Local de Prevenire in Sistem Integrat a Criminalitatii din Mediul Rural, elaborat de catre Inspectoratul de Politie al Jud. Neamt.
Cristian Cocea
0766434930
0233781281
politiavaleni@yahoo.com