Editurile ALL lansează la Iasi Moartea unui critic de Martin Walser

BUCURESTI - 8 aprilie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Editurile ALL vă invită vineri, 15 aprilie 2005, ora 13.00, în cadrul Târgului Naţional de Carte LIBREX de la Palatul Culturii din Iaşi, la lansarea cărţii MOARTEA UNUI CRITIC de Martin Walser. Vor fi prezenţi la lansare: Zigrun Andree (director Centrul Cultural German din Iaşi), Cassian Maria Spiridon şi Marius Chelaru (revista Convorbiri literare).

Martin Walser a pus pe jar Germania şi chiar Europa cu ultimul său bestseller: MOARTEA UNUI CRITIC. Toată presa germană a identificat nuanţele antisemite ale cărţii, iar scriitorul a devenit subiect de scandal. În 2002, cartea avea să stârnească un lung şir de polemici şi dezbateri publice. Walser chiar a declarat într-un interviu: “Dacă aş fi ştiut că romanul meu va fi pus în legătură cu Holocaustul, nu l-aş fi scris”.
Personajul principal al acestui roman-cheie nu este altcineva decât temutul critic literar Marcel Reich-Ranicki - cel mai mare critic german, un fel de Pivot al germanilor. A ţinut ani întregi în “Die Zeit” o cronică literară şi realizează şi o incendiară emisiune culturală numită “Quartett”. I-a atacat pe cei mai mari scriitori germani în viaţă, este iubit de cititori şi de telespectatori, dar urât de autorii pe care îi critică. Walser îl ironizează în carte şi chiar sugerează, la un moment dat, că doar moartea ar fi bună pentru un tip atât de abject precum Reich-Ranicki.
În roman, el apare sub numele André Ehrl-König şi devine victima unui scriitor (Hans Lach), în spatele căruia se ascunde nimeni altcineva decât însuşi Martin Walser. Deoarece scriitorul se simte lezat de criticile virulente ale lui Ehrl-König, vrea să se răzbune. Într-un amestec de satiră, pamflet si colportaj, Martin Walser investighează în romanul său misterioasa dispariţie a criticului urât, de orgigine presupusă evreiască, asemenea lui Reich-Ranicki.

Despre Grupul editorial ALL

Grupul editorial ALL reprezintă cea mai dinamică afacere editorială din România. Grupul ALL reuneşte sub o singură siglă trei forţe editoriale: BIC ALL, ALLFA şi ALL EDUCAŢIONAL. Din 1997, Grupul editorial ALL este partenerul celui mai mare concern german in editarea de carte scolara – Cornelsen Verlag.
Gabriela Stan, coordonator marketing
402 26 91
gabistan@all.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grupul-editorial-all/editurile-all-lanseaza-la-iasi-moartea-unui-critic-de-martin-walser