Începe o nouă tabără de creație organizată de Editura Arthur - Locuiește în poveste, la Alma Vii!

BUCURESTI - 22 august 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Anul acesta, concursul de creație pentru copii “Locuiește în poveste!”, ediția a VIII-a, organizat de Editura Arthur, a avut tema Când viitorul era mic. 20 de câștigători la secțiunile de Scriere creativă și Ilustrație, cu vârste între 9-16 ani, vor lua parte la tabăra de creație, în perioada 26-30 august 2019, la Alma Vii, județul Sibiu.

Locuiește în poveste!, ediția a VIII-a

Locuiește în poveste!, ediția a VIII-a

Cei care au trecut prin taberele concursului „Locuiește în poveste!” continuă să locuiască în povești și după ce se întorc din tabără – prin volumele colective în care li se păstrează textele și ilustrațiile, prin textele și ilustrațiile cu care contribuie la revista „Ordinul povestitorilor”, prin lansările și târgurile de carte la care participă, prin continuarea prieteniilor legate atunci când au locuit în poveste pentru prima oară. Ei alcătuiesc deja o comunitate ai căror membri se racordează la povești și – prin povești – unii la alții. De câte ori vorbesc cu ei, mă bucur să-i regăsesc la fel de proaspeți și de îndrăgostiți de povești, așa cum i-am cunoscut în tabără. Mă bucur să fac parte din această comunitate… povestește scriitorul și traducătorul Florin Bican, unul dintre coordonatorii atelierelor din taberele de creație.

 

Când viitorul era mic

 

Dacă în anii trecuți accentul era pus pe joc și creativitate, la concursul de anul acesta am hotărât ca accentul să cadă pe cercetare/documentare. Evident că jocul și creativitatea își au locul lor în acest proiect, doar că sunt structurate de pilonii documentării. Scopul proiectului nu e neapărat să-i facă pe copii să iubească literatura – majoritatea celor care se înscriu în concurs par a fi deja niște cititori pasionați. Ce nu știu ei deocamdată foarte bine e să pătrundă în substraturile textului, să-i înțeleagă toate nuanțele. Poate unii dintre ei vor ajunge la astfel de performanțe și singuri, citind foarte mult, fiind atenți la ce se întâmplă în jurul lor, analizând lumea în care trăiesc. Prin acest proiect ne propunem să le oferim sprijin și îndrumare pe drumul pe care au pornit.

 

Ateliere de scriere creativă, jurnalism, limbaj, traducere, analiză vizuală și ilustrație

 

Anul acesta majoritatea atelierelor vor fi comune – câștigătorii de la secțiunea de ilustrație vor participa la aceleași ateliere ca cei de la secțiunea de scriere creativă.  E foarte important ca toți copiii să învețe să privească lumea din perspective diferite. De pildă, un atelier ca Sursele umorului, propus de scriitorul Florin Bican și realizat împreună cu ilustratorul Dan Ungureanu, le va oferi copiilor multe informații și subiecte de discuție – de la sursele umorului (vizual/limbaj), la mecanismele de producere a umorului. De asemenea, la atelierul comun care pornește de la vizionarea unui film artistic vor participa toți moderatorii și se vor discuta chestiuni legate de semnificații, scenariu, mijloace de realizare etc. Un alt atelier comun va fi cel de analiză vizuală, propus de designerul grafic Dinu Dumbrăvician, profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Nu vor lipsi nici atelierele specializate – copiii care au participat la secțiunea de scriere creativă vor participa la două ateliere de scriere moderate de scriitoarea Ioana Nicolaie și la un atelier de traduceri literare moderat de scriitorul și traducătorul Florin Bican. Câștigătorii de la secțiunea de ilustrație vor avea trei ateliere conduse de Dan Ungureanu. Și pentru că o bună înțelegere a lumii pornește de la o cunoaștere a limbii în cele mai fine detalii ale ei, anul acesta propunem și un atelier de limbaj, moderat de Rodica Zafiu, profesoară la Facultatea de Litere de la Universitatea din București, cercetător principal la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“. Pentru că de data asta predomină cercetarea, copiii vor avea ateliere de jurnalism, coordonate de scriitoarea și jurnalista Adina Popescu. Și nu numai atât: își vor face propriul ziar de tabără, cu știri, articole și fotoreportaje, vor organiza ședințe de redacție unde își vor prezenta materialele și își vor susține punctele de vedere.

Seri de lectură cu Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Adina Popescu și Florin Bican

Fiecare zi de tabără se încheie, ca de fiecare dată, cu o oră de lectură și discuții. Participanții îi vor asculta pe scriitorii Adina Popescu, Florin Bican, Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu, invitat special al taberei Locuiește în poveste!

Așadar, proiectul Arthur în 5 cuvinte: creativitate, cunoaștere, atenție, sinteză, comunicare.

 

 

Despre Grupul Editorial Art

Grupul Editorial ART s-a distins printr-o atenție deosebită acordată atât calității literare, cât și designului cărților pe care le-a editat. Cu un portofoliu de mai bine de 1000 de titluri, Grupul Editorial ART se află în topul editurilor din România, până în prezent fiind dezvoltate șase imprinturi majore dedicate unor categorii de public diferite.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grupul-editorial-art/incepe-o-noua-tabara-de-creatie-organizata-de-editura-arthur-locuieste-in-poveste-la-alma-vii