"The Testaments" - câștigătorul Premiului Booker 2019 - va fi publicat la editura ART

BUCURESTI - 16 octombrie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Live site

Margaret Atwood şi Bernardine Evaristo au fost desemnate câştigătoare ale Premiului Booker 2019, luni, 14 octombrie 2019. Scriitoarea canadiană Margaret Atwood a primit distincţia pentru „The Testaments”, continuarea romanului „The Handmaid’s Tale” (nominalizat la Booker în urmă cu 33 de ani), iar autoarea britanică Bernardine Evaristo pentru „Girl, Woman, Other”, roman în versuri despre viaţa femeilor de culoare.

Margaret Atwood a mai câştigat acest premiu în urmă cu 19 ani, pentru „The Blind Assassin”, devenind astfel al patrulea autor dublu laureat al Premiului Booker.

Margaret Atwood, The Testaments

Margaret Atwood, The Testaments

După ceremonia care a avut loc la Londra, Margaret Atwood a declarat: “Ar fi fost cam jenant ca o persoană cu vârsta și statutul meu să fi câștigat acest premiu doar pentru sine și astfel să fi privat de această oportunitate o persoană aflată mai la începutul carierei. Chiar ar fi fost stânjenitor, credeți-mă.”

“Nu am jurizat eu, însă am făcut parte dintr-un juriu care a împărțit premiul așa că îmi dau seama de situația neplăcută. Înțeleg… ar fi trebuit să împartă premiul la 13, dar din păcate nu așa funcționează lucrurile.”

 

Premiul Booker a fost împărţit de două ori până în prezent - în anul 1974 şi în 1992. Regulile de acordare a premiului au fost schimbate după cea mai recentă egalitate, iar juraţilor li s-a spus anul acesta că nu au voie să aleagă doi câştigători. După cinci ore de deliberări, Peter Florence, preşedintele juriului, a declarat: „Am decis în unanimitate să nesocotim regulile și să desemnăm doi câștigători. Nu am putut renunța la niciuna dintre cărți, cu cât am vorbit mai mult despre ele, cu atât am realizat că le iubim pe amândouă atât de mult încât ne dorim ca ambele să câştige. Pur și simplu nu le-am putut departaja.”

 

Publicată în luna septembrie, „The Testaments” a fost vândută în peste 100.000 de exemplare în Marea Britanie în prima săptămână, devenind cel mai bine vândut roman imprimat din ultimii patru ani.

 

Întrebată fiind ce va face cu partea sa de câștig, Margaret Atwood a declarat că este “prea bătrână” și că are “prea multe poșete” ca să-l folosească în beneficiul propriu. Cele 25.000 de lire sterline care îi revin vor fi donate către o organizație canadiană care se ocupă cu integrare și școlarizarea tinerilor indigeni.

 

„The Testaments” reia acţiunea după 15 ani de la finalul romanului „Povestea Slujitoarei”. De data aceasta, povestea este spusă prin prisma personajului Lydia, una dintre „mătușile” din Gilead, şi a două dintre adolescentele născute în această societate distopică.

 

„The Testaments” este în pregătire la Editura ART și va fi publicat la începutul anului viitor.

 

De aceeași autoare la Grupul Editorial ART:

Povestea Slujitoarei (Editura Paladin, traducere din limba engleză de Diana Marin-Caea)

„Oryx și Crake (Editura ART, traducere din limba engleză de Florin Irimia)

„Anul potopului” (Editura ART, traducere din limba engleză de Diana Marin-Caea)

„MaddAddam” (Editura ART, traducere din limba engleză de Diana Marin-Caea)

Inima cedează ultima” – precomandă (Editura ART, traducere din limba engleză de Irina Negrea)

 

Surse: The Guardian, The Booker Prizes, news.ro

Credit foto: Tolga Akmen/Agence France-Presse — Getty Images

 

Despre Grupul Editorial Art

Grupul Editorial ART s-a distins printr-o atenție deosebită acordată atât calității literare, cât și designului cărților pe care le-a editat. Cu un portofoliu de mai bine de 1000 de titluri, Grupul Editorial ART se află în topul editurilor din România, până în prezent fiind dezvoltate șase imprinturi majore dedicate unor categorii de public diferite.