Romanul Netherland de Joseph O’Neill, în curs de apariţie la Editura LEDA, câştigă PEN/Faulkner Award 2009 pentru ficţiune

BUCURESTI - 6 martie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Joi 26 februarie 2009, PEN/Faulkner Foundation a anunţat premiile pentru anul 2009.
Prestigiosul PEN Faulkner Award i-a revenit romanului Netherland de Joseph O’Neill, selectat de juriu dintr-o lungă listă de propuneri cuprinzând 350 de romane şi volume de povestiri. O’Neill se alătură astfel unei companii de scriitori celebri distinşi cu acest premiu, precum Don DeLillo, Philip Roth, John Updike, E.Annie Proulx, Ann Patchet şi Michael Cunningham. Ediţia în limba română a romanului se află în curs de apariţie la Editura LEDA, imprint al Grupului Editorial Corint.

Elogiat de presă, nominalizat deopotrivă la Booker Prize 2008 şi inclus de New York Times pe lista celor mai importante cărţi ale anului 2008, Netherland relateză povestea unui analist financiar de origine olandeză, a soţiei sale britanice şi a fiului lor care locuiesc la New York în timpul atacului de la 11 Septembrie şi în zilele ce urmează tragicelor evenimente.

'New Yorkul nu este ceea ce îşi imaginează majoritatea oamenilor. Tot aşa cum nici căsnicia, familia, prietenia sau bărbăţia nu sunt acelaşi lucru. Netherland este plin de suspans, măiestrit, cu un dozaj psihologic perfect, şi - mai ales - o lectură minunată. Joseph O'Neill a reuşit să zugrăvească oraşul cel mai faimos din lume, şi conceptul cel mai familiar din lume (dragostea) într-o manieră cu totul inedită.' Jonathan Safran Foer

'Undeva între oraşele lui Saul Bellow şi Ian McEwan, O'Neill şi-a ridicat propriul lui cort miraculos. Netherland este un roman despre provizoriu şi marginalitate; scris pe nenumărate registre, unul dintre cele mai puternice fiind nostalgia sa extremă, matură.' Sebastian Barry

Până în prezent drepturile de traducere pentru Netherland au fost achiziţionate de edituri prestigioase din 21 de ţări, iar cele pentru ecranizare au fost deja cumpărate de Scott Rudin Productions.

JOSEPH O’NEILL s-a născut în Irlanda şi, după ce a locuit o perioadă la Londra, a emigrat în Statele Unite. Iniţial, a profesat avocatura, ca apoi să se dedice în întregime scrisului. Este autorul romanelor Netherland, This Is Life, The Breeze, şi a unui volum de non-ficţiune Blood-Dark Track (New York Times Notable Book of the Year 2002, declarată cartea anului de publicaţiile The Economist şi Irish Times). Este colaborator frecvent la revista Atlantic Monthly şi locuieşte în prezent la New York, în celebrul Chelsea Hotel, împreună cu familia sa.

Despre PEN/ Faulkner Award
Distincţia, una dintre cele mai valoroase din Statele Unite, este acordată de fundaţia creată din generoasa iniţiativă a scriitorului William Faulkner, care şi-a donat câştigurile de pe urma Premiului Nobel „pentru crearea unui fond menit să sprijine şi să încurajeze noi scriitori de ficţiune”. Afiliată la PEN International, ea omagiază cele mai bune lucrări de ficţiune publicate în decursul unui an. Premiul, în valoare de 15 000 de dolari, este acordat în cadrul unei ceremonii organizate la Biblioteca Folger Shakespeare din Washington în luna mai. Prima ediţie a avut loc în 1980. Printre scriitorii cărora li s-a acordat PEN/Faulkner Award se numără Don DeLillo, Philip Roth, John Updike, E.Annie Proulx, Ann Patchet şi Michael Cunningham.

Despre GRUPUL EDITORIAL CORINT

Grupul Editorial Corint a luat fiinţă în 2004, prin reunirea sub o singură siglă a editurilor Corint, Leda, Runa şi Corint Junior. Aflate în al doilea deceniu de activitate în domeniul cărţii, editurile componente oferă cititorilor peste 400 de titluri anual, în domenii de o mare diversitate: de la manuale şcolare la dicţionare, atlase şi tratate, lucrări de medicină, istorie, geografie, geopolitică, IT, carte pentru copii şi tineret etc.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Roxana Petrescu

roxana.petrescu@edituracorint.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grupul-editorial-corint1/romanul-netherland-de-joseph-oneill-in-curs-de-aparitie-la-editura-leda-castiga-penfaulkner-award-2009-pentru-fictiune