Sfaturi pentru îngrijirea gurii în cazul pacienților cu cancer

BUCURESTI - 23 martie 2020

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Farmaceutic

Chimioterapia și radioterapia – cele mai utilizate terapii împotriva cancerului – pot avea ca efecte adverse dezvoltarea unor leziuni inflamatorii și ulcerative la nivelul cavității orale. Complicația poartă denumirea de mucozită orală. Pentru a limita riscul inflamațiilor și ulcerațiilor bucale pot fi puse în practică o serie de soluții.

ulceratii gura cancer

ulceratii gura cancer

Mucozita orală – incidența, simptome, complicații

Mucozita orală este prezentă sub diverse forme, de la gradul 0 la gradul 4, în cazul tuturor pacienților tratați prin chimioterapie și/sau radioterapie. Dar pacienții care primesc radioterapie în zona capului și gâtului sunt cei mai afectați, 85% dintre ei suferind mucozită de grad 3 sau 4, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, incidența mucozitei de grad 3 sau 4 ajunge la 75% la pacienții supuși unui transplant de celule stem hematopoietice. Riscul de mucozită apare frecvent și în cazul pacienților care prezintă cancer de sân, cancer colorectal, cancer de plămâni.

Mucozita orală se manifestă prin zone înroșite (eritem), senzație de arsură la nivelul gurii, dureri, uscăciune (xerostomie), sensibilitate crescută la alimente reci, calde sau picante. De asemenea, apar simptome care includ alterarea și pierderea gustului, lipsa poftei de mâncare. După 7 zile de la debut apare faza ulcerativă, caracterizată prin ulcerații și pseudomembrane. În această fază există pericolul de colonizare microbiană a leziunilor deschise și producerea unor infecții streptococice. În lipsa tratamentului adecvat, aceste infecții pot degenera în septicemii.

Zonele cele mai afectate de mucozită orală sunt interiorul obrajilor și buzelor, palatul moale, planșeul bucal, limba.

Dacă tratamentul este instituit corect, vindecarea mucozitei orale se realizează de obicei după 14-16 zile sau cel mult 21 de zile. Excepție pot face cazurile în care mucozita este complicată cu infecții sau xerostomie severă, produsă prin fenomenul de fibrozare a glandelor salivare.

Managementul mucozitei orale este una dintre principalele provocări care limitează aplicarea tratamentului oncologic. Leziunile ulcerative pot fi uneori atât de severe, cauzând dureri și incapacitatea de a consuma alimente și lichide, încât uneori pacienții necesită reducera dozelor de medicamente sau de radiații.

Protocol de îngrijire orală pentru pacienții cu mucozită

Pentru reducerea leziunilor mucoasei orale în cazul pacienților tratați prin chimioterapie și/sau radioterapie sunt recomandate două strategii cheie:

    - Menținerea unui suport nutrițional optim de-a lungul întregii perioade de terapie a cancerului
    - Aplicarea unor 

sfaturi medicale 

   de îngrijire orală zilnică

Iată ce presupune rutina de îngrijirea orală:

Cu cel puțin 2 săptămâni înainte de inițierea chimioterapiei/radioterapiei, pacienții au nevoie de un control stomatologic complet. Medicul dentist va avea grijă să reducă riscul de traume verificând protezele/coroanele dentare și tratând de urgență eventuale carii sau leziuni gingivale.

După începerea tratamentului oncologic, este indicat verificarea gurii de zi de zi. Dacă observați semne de înroșire a mucoasei bucale vorbiți cu medicul oncolog despre ce puteți face.

Beți o cantitate suficientă de lichide (2 l/zi) pentru a menține un bun nivel de hidratare.

Spălați-vă pe dinți după fiecare masă utilizând o periuță de dinți foarte moale și o pastă de dinți neabrazivă. Schimbați periuța la fiecare 2 săptămâni. Ața dentară este contraindicată pacienților cu gingii sensibile sau parodontoză.

Clătiți frecvent gura cu apă de gură fără alcool sau alte substanțe iritante. Timp de 30 de minute după clătire evitați consumul de alimente sau băuturi. De obicei, pot fi folosite ape de gură ce conțin bicarbonat de sodiu. Întrebați medicul despre ce apă de gură puteți utiliza în siguranță.

Includeți în rutina de îngrijire folosirea unui agent de protecție a mucoasei bucale pe bază de gel, așa cum este Gelclair. Prin pelicula protectoare pe care o formează pe mucoasa bucală reduce durerea și riscul de suprainfectare a ulcerațiilor.

Consumați alimente moi, suculente, bogate în vitamine și proteine.

Evitați alimentele uscate și dure (nuci, pâine prăjită, chipsuri, biscuiți), alimente picante sau fierbinți, alimente acide (roșii, citrice, căpșuni), dulciuri, cafea, alcool.

Despre GTS Solution

Despre GTS Solution
Gelclair este un produs InnPallia, promovot in Romania de GTS Solution.
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gts-solution/sfaturi-pentru-ingrijirea-gurii-in-cazul-pacientilor-cu-cancer