Siguranta bebelusului – reguli pe care orice parinte trebuie sa le stie

BUCURESTI - 31 ianuarie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate, Social, Farmaceutic

Odata ce devenim parinti, un domeniu de la care nu trebuie sa facem nicio abatere este acela privind siguranta copilului. Atat acasa, cat si la plimbare, vom avea grija sa ii asiguram copilului cea mai buna protectie pentru a evita riscul unor accidente. Iata ce masuri de siguranta sunt necesare inca din primele zile de viata ale bebelusului.

siguranta bebelusului

siguranta bebelusului

MASURI DE SIGURANTA IN CASA

Acasa este locul unde au loc tot felul de accidente in care sunt implicati copiii. Bucataria, baia, holul, scarile si chiar camera copilului se pot transforma in „terenuri minate” daca nu sunt securizate corespunzator.

Siguranta bebelusului in dormitor

    - Asaza in patutul bebelusului o saltea tare, confortabila, dintr-un material care previne sufocarea.
    - Asigura-te sa salteaua si patutul respecta normele de calitate si siguranta. Spatiile dintre barele patutului nu trebuie sa depaseasca 6 cm.
    - Elimina din patut pernele, paturile, jucariile – acestea pot creste riscul de moarte subita.
    - Evita asezarea patutului langa perdele, draperii, surse de caldura. Asigura-te ca bebelusul nu poate aluneca sau cobori din patut.
    - Instaleaza in camera copilului un sistem de monitorizare audio/video. Astfel il poti supraveghea de la distanta, iar cu timpul, el se va simti in siguranta stiind ca intervii ori de cate ori are nevoie de tine.

Siguranta bebelusului in baie

    - Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat pe masa de schimbat sau in cada. O treime dintre accidentele produse prin cadere se intampla de pe masa de schimbat.
    - Utilizeaza un covoras anti-alunecare in cada sau un scaunel special conceput pentru baia bebelusului.
    - Asigura-te ca bebelusul nu are acces la robinet sau la furtunul de dus – exista risc de arsura cu apa fierbinte sau sufocare.
    - Jucariile pentru baie si produsele de ingrijire vor fi utilizate doar sub supravegherea unui adult.
    - Nu lasa la indemana copilului scutece, hainute, medicamente, ambalaje, pungi – exista risc de sufocare.

Siguranta bebelusului in bucatarie

    - Nu lasa copilul neasigurat in centura sau nesupravegheat in scaunul de masa. E suficient sa te intorci o clipa catre frigider sau chiuveta si copilul poate sa cada din scaun.
    - Nu lasa la indemana copilului recipiente cu alimente, in special lichide fierbinti (supa, ceai, cafea), dar nici alimente tari (alune, migdale, popcorn, dropsuri etc.) – exista risc de oparire sau inec. Nici paharele de sticla, cestile, canile, farfuriile, furculitele, cutitele nu trebuie lasate in preajma bebelusului.
    - Foloseste dispozitive de inchidere a dulapurilor, sertarelor; dispozitive de protectie pentru plita/cuptor; dispozitive pentru colturile mesei; aparatori pentru prize.
    - Evita folosirea unor fete de masa textile care pot fi trase de copil cu tot ce se afla pe masa.
    - Detergentii, produsele de curatenie trebuie tinute in dulapuri inchise/inaccesibile copilului.

Siguranta bebelusului in camera de zi

    - Asigura-te ca anumite piese de mobilier (comode, sertare, rafturi), televizorul si alte obiecte sunt bine ancorate astfel incat acestea sa nu cada peste copil.
    - Foloseste aparatori din plastic pentru colturile mobilei si aparatori de siguranta pentru usi care previn strivirea degetelor si blocarea accidentala a usilor.
    - Nu lasa la indemana copilului plante cu potential toxic sau cu tepi – exista risc de intoxicare sau accidentare.
    - Daca locuiesti la casa, foloseste o poarta de siguranta pentru scara. Nu lasa copilul nesupravegheat in hol sau scara scarii.
    - Nu lasa la indemana copilului obiecte mici, brichete, jucarii nerecomandate varstei, bibelouri, obiecte decorative cu care s-ar putea rani s.a.

MASURI DE SIGURANTA LA PLIMBARE

O plimbare confortabila si sigura pentru bebelus este cu atat mai importanta, cu cat iesirea la aer reprezinta o necesitate pentru starea de sanatate a copilului. Dar normele de siguranta trebuie respectate indiferent ca va deplasati cu masina sau pe jos cu caruciorul.

Siguranta bebelusului in masina

    - Folosirea unui scaun auto pentru copii este obligatorie atat din punct de legal, cat si moral pentru protectia copilului din primele zile de viata.
    - A tine copilul in brate in timpul calatoriei cu masina poate fi extrem de periculos. Studiile arata ca un impact la viteza de 50 km/h este similar unei caderi de la etajul trei pentru un copil care nu este fixat in scaun auto.
    - Fixarea corecta a copilului in scaunul auto contribuie cu pana la 70% riscul de ranire grava sau deces in cazul unui accident rutier.
    - Alege un scaun auto testat si omologat, prevazut cu sistemm ISOFIX, potrivit pentru varsta, greutatea si inaltimea copilului tau.

Afla aici toate detaliile despre Cum alegi un scaun auto

Siguranta bebelusului in carucior

    - Opteaza pentru un carucior testat si omologat, care indeplineste standardele UE de siguranta.
    - Caruciorul este bine sa fie prevazut cu maner reversibil, astfel incat bebelusul sa fie supravegheat in timp plimbarii.
    - Daca folosesti un carucior multifunctional, cu scoica portabila sau pliabil, asigura-te ca toate sistemele de fixare sunt in pozitia corecta inainte de a aseza copilul.
    - Utilizeaza centurile pentru a fixa copilul in carucior, chiar si in repaus sau cand micutul doarme.
    - Nu atasa jucarii nepotrivite sau alte obiecte periculoase in partea din fata a caruciorului pentru a evita riscul de sufocare sau inec.
    - Evita incarcarea caruciorului, mai ales pe manerul din fata, cu genti, sacose de cumparaturi, pentru a preveni prabusirea caruciorului.

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro - platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

 

Despre GTS Solution

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gts-solution/siguranta-bebelusului-reguli-pe-care-orice-parinte-trebuie-sa-le-stie