Sistemul osos si osteoporoza: semnale de alarma

BUCURESTI - 19 august 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Farmaceutic

Sistemul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. Oasele impreuna cu muschii si articulatiile fac posibila miscarea – o functie esentiala a corpului uman. Pentru a mentine sanatatea sistemului osos este important sa va luati masuri de siguranta de la varste tinere.

osteoporoza

osteoporoza

Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, sistemul osos nu este alcatuit din componente inerte. Osul este un tesut viu, iar scheletul uman se reinnoieste in fiecare an cu 10%. Astfel, in 10 ani, scheletul se regenereaza complet. Procesul de remodelare osoasa sufera modificari pe masura inaintarii in varsta, ceea ce explica incidenta mai mare a bolilor osoase la populatia varstnica.

Osteoporoza – boala oaselor fragile – reprezinta principala boala a sistemului osos intalnita in randul persoanelor peste 50 de ani. Specialistii afirma ca se inregistreaza chiar o „epidemie silentioasa” de osteoporoza ca urmare a cresterii sperantei de viata a populatiei. Cu alte cuvinte, osteoporoza este o afectiune din ce in ce mai frecvente dat fiind faptul ca exista tot mai multi pacienti varstnici. Insa prevenirea osteoporozei trebuie sa inceapa de la varste tinere. Odata lasata sa se declanseze, sansele de restabilire a functiei osoase sunt minime.

Demineralizarea osoasa, o problema majora de sanatate

Tesutul osos este constituit din: apa (aproximativ 1/4 din greutatea osului), materii organice (1/3 din greutatea osului, in mare parte reprezentate de o proteina numita oseina) si saruri minerale (calciu, fosfor, magneziu, iar in cantitati mai mici: fier, sodiu, potasiu, fluor). Densitatea osoasa normala depinde de asigurarea tuturor acestor componente.

Reducerea densitatii osoase, numita si demineralizare osoasa , este o problema majora de sanatate, care apare mai frecvent la femei, dupa varsta menopauzei.

Lasata netratata, demineralizarea osoasa poate avea consecinte grave. Persoanele care se confrunta cu acest proces de fragilitate osoasa au un risc mare de a suferi fracturi in situatii frecvente. Spre exemplu, la cel mai mic impact, o lovitura de coltul mesei, care la o persoana cu sistem osos integru ar insemna doar durere, in cazul unei persoane cu demineralizare osoasa s-ar putea solda cu o fractura. Osul fragil se rupe usor, iar procesul de vindecare si consolidare este anevoios si adesea intarziat.

Simptome care trebuie sa va trimita la medic

Este important sa va analizati densitatea minerala osoasa si riscul de osteoporoza de la primele simptome suspecte. Desi osteoporoza nu da semne evidente la inceput, adesea fiind diagnosticata odata cu prima fractura, este bine sa acordati atentie urmatoarelor:

- Pubertate intarziata – cercetarile arata ca persoanele care au trecut printr-o etapa de maturizare sexuala tardiva sunt predispuse la demineralizare osoasa.

- Menopauza precoce – reducerea nivelului de estrogen se asociaza cu dezvoltarea osteoporozei.

- Nivelul redus de testosteron la barbati se asociaza cu risc de osteoporoza.

- Tulburari de malabsorbtie din cauza unor boli precum boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale pot conduce la pierderea densitatii osoase.

- Bolile asociate cu inflamatia cronica (poliartrita reumatoida, lupus s.a.), mai ales in cazul unor tratamente cu corticosteroizi, cresc riscul de osteoporoza.

- Istoricul familial de osteoporoza si fracturi, pentru ca mostenirea genetica influenteaza trasaturile sistemului osos.

- Scaderea treptata in inaltime din cauza tasarii vertebrelor, asociata sau nu deformari ale coloanei vertebrale.

- Demineralizarea osoasa nu doare, dar durerile difuze de oase ar trebui sa va trimita la medic, pentru ca pot ascunde si alte afectiuni osoase precum osteita, osteomielita, cancer osos.

Daca va aflati intr-un dintre aceste situatii, adresati-va medicului pentru investigatii de specialitate: test de osteodensitometrie (DEXA), radiografie, eventual scintigrafie osoasa, RMN si/sau markeri tumorali, in functie de recomandarile specialistilor.

Sfaturi pentru sanatatea sistemului osos

- Incercati sa efectuati minimum 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi. Miscarea favorizeaza formarea de tesut osos si confera rezistenta muschilor si articulatiilor. Mentinerea masei musculare pana la varste inaintate pastreaza si consolideaza oasele, ajutand la prevenirea caderilor. Orice tip de activitate fizica este benefica pentru oase, dar mai ales plimbarile, inotul, dansul, yoga, gimnastica medicala (sub indrumarea unui specialist).

- Mentineti-va o greutate normala. Adultii in varsta care sunt supraponderali prezinta un risc mai mare de cadere si de pierdere a densitatii osoase.

- Adoptati o alimentatie sanatoasa care vizeaza un aport echilibrat de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale. Piatra de temelie a unui stil alimentar sanatos trebuie sa fie inlocuirea alimentelor procesate cu alimente naturale ori de cate ori este posibil.

- Aveti grija sa va asigurati necesarul de vitamine si minerale importante pentru sanatatea oaselor: vitamina D, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor. Daca este nevoie, respectati indicatia medicului de a lua suplimente pentru mentinerea oaselor sanatoase.

- Nu fumati si limitati consumul de alcool. Fumatul si alcoolul inhiba absorbtia vitaminelor si calciului, contribuind la pierderea masei osoase.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360 .ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution .

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gts-solution/sistemul-osos-si-osteoporoza-semnale-de-alarma