HBO România anunţă cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii de Film

BUCURESTI - 15 februarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

“Concurs de Scenarii HBO” - Ediţia 2006

Concursul Naţional de Scenarii HBO se află deja la cea de-a VI-a ediţie. HBO va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

HBO România anunţă cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii de Film

HBO şi-a clădit reputatia de cel mai mare canal de film din lume şi a reuşit să fie în România o prezenţă concretă, dincolo de micul ecran, de altfel sloganul canalului vorbeşte de la sine: “E mai mult decât televiziune. E HBO.”. Iar acest “Concurs de scenarii HBO” susţine şi întăreşte această realitate.
“Concursul de scenarii HBO” este unul din proiectele noastre semnificative, devenind deja o traditie. Speram ca şi organizarea lui în parteneriat cu cel mai credibil eveniment de film din Romania să devină tot o tradiţie. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 5 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii “Concursului de scenarii HBO “ - TIFF sunt evidente: este vorba de două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

“HBO şi-a câştigat notorietatea şi în ceea ce priveşte creaţia de film, depăşind cu mult conceptul de “canal de televiziune”. Ca dovadă stau numeroasele premii obţinute la nivel internaţional de producţiile originale HBO. De aceea, ne-am propus să fim prezenţi şi în lumea filmului din România, să descoperim şi să susţinem proiecte curajoase, pentru că filmul este un domeniu care manifestă toate semnele unei dezvoltări semnificative, iar noi dorim să fim o parte din această dezvoltare în toate etapele evoluţiei sale....” – a declarat Carmen Harabagiu, director general HBO România.

“Continuarea “Concursului de scenarii HBO” în cadrul TIFF-ului din acest an s-a impus de la sine după succesul de la ediţia anterioară. Cred ca un festival de film tînăr deschis preponderent către autorii tineri e cel mai bun cadru pentru acest concurs şi evident că ne dorim ca în timp acest concurs să nu rămîna o tradiţie a festivalului şi doar o simplă validare soldată cu înca un manuscris bun, aruncat într-un sertar, ci o trambulină pentru scenariile alese, pentru concretizarea lor.” – a declarat Mihai Chirilov, director TIFF.

Se vor acorda următoarele premii:
•“Premiul HBO pentru scenariu de lung metraj”, în valoare de 2000 USD. În cazul în care scenariul are mai mulţi autori, valoarea premiului se va împărţi în mod egal între aceştia.
•“Premiul HBO pentru scenariu de scurt metraj”, în valoare de 1000 USD. În cazul mai multor autori, se aplică regula de la Premiul de mai sus.
•Premiul HBO “3 zile la TIFF” : pentru cei 6 finalişti HBO şi TIFF au pregătit în acest an o surpriză: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi gasi pe site-ul www.tiff.ro , începand cu data de 25 mai 2006).

Juriul
Componenta juriului va fi comunicată în preajma zilei de 15 martie.

Condiţii de participare:
•“Concursul de scenarii de film HBO” este deschis autorilor de scenarii aflaţi la debut sau având cel mult un scenariu produs;
•Scenariul depus va respecta regulile generale de concepere, scriere, editare ale unui scenariu.
•În concurs se pot înscrie numai scenarii originale (nu se admit adaptări, preluări,etc.), complete (care să conţină toate elementele componente ale unui scenariu), pentru film de lung metraj de ficţiune – pâna la 125 pag.- sau de scurt metraj de ficţiune (pana la 40 pag.) Fiecare scenariu va fi însoţit de o pagină de prezentare a subiectului, de CV-ul autorului care să conţină datele de contact (nume complet, număr de telefon, adresă e-mail, adresă poştală, vârstă, profesie) şi de un log-line (una sau două propoziţii în care se descrie conceptul unui scenariu - într-un mod cât mai concis şi mai atrăgător cu putinţă pentru a atrage interesul - rezumat în max. 3 fraze). Nu se admit povestiri, sketch-uri, dialoguri fără descrierea acţiunii sau orice alt fel de scrisori.
•Nu se admit mai multe scenarii ale aceluiaşi autor.
•Scenariile se depun în 2 exemplare (la adresa de mai jos) editate pe computer (font:12, paragraf 1 ½ ) însoţite de CD-ul care să conţină textul scenariului.
•Pentru a elimina orice dubii în privinţa obiectivităţii jurizării, scenariile vor fi parolate. Astfel, cele 2 exemplare şi CD-ul se trimit în plic închis şi sigilat pe care va fi scrisă o parolă de maximum două cuvinte. Cele 2 exemplare, împreună cu CD-ul, trebuie însoţite de un alt plic închis, având aceeaşi parolă, şi care să conţină datele autorului (nume, adresă, CV). Pe plic trebuie menţionată secţiunea pentru care este înscris scenariul - lung sau scurt metraj. Nici o indicaţie pe parcursul scenariului nu trebuie să dezvăluie identitatea autorului.
Termene concurs
•Scenariile vor fi depuse în perioada 15 februarie 2006 – 15 aprilie 2006 (data poştei) la sediul Festivalului de Film Transilvania, Str. Popa Soare nr. 52, Bucureşti sector 2, tel 326 64 80 (până la 15 aprilie, ora 14:00). Depunerile se pot face atât prin poştă cât şi personal.
•Pe data de 22 mai vor fi anunţate presei şi pe siturile: www.hbo.ro şi www.tiff.ro numele primilor trei finalişti din fiecare categorie (scurt şi lung metraj).
•Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în Cluj, la data de 10 iunie 2005.
Toate aceste informatii vor fi prezente pe site-urile:
www.hbo.ro şi
www.tiff.ro


Notă finală:

HBO România şi APFR nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună-credinţă ce le revin spre buna organizare şi defăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participant, a condiţiilor de înscriere în concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat.

Scenariile înscrise în concurs (cele 2 exemplare tipărite + suportul electronic) nu vor fi înapoiate participanţilor. Datele participanţilor pot fi folosite de către HBO Romania si APFR numai cu titlu informativ, iar numele participanţilor nu va fi făcut public, cu excepţia numelor celor 6 finalişti. HBO Romania si APFR garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.

Despre HBO Romania

Home Box Office, lider pe piaţa canalelor premium în America, s-a lansat în Europa Centrală în 1991, asigurând programe de televiziune premium şi canale din segmentul de bază pentru platforme de televiziune prin cablu, Direct-to-Home şi MMDS. HBO CE - subsidiară a Home Box Office Inc., Disney şi Sony Pictures Entertainement - asigură programe de televiziune premium şi canale din segmentul de bază în 9 ţări din regiune, incluzând Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Moldova şi de curând Slovenia şi Croaţia.

HBO oferă programe de calitate cu un orar de difuzare unic ce se adresează întregii familii. HBO aduce cele mai mari succese cinematografice, seriale originale premiate, evenimente unice şi cele mai mari vedete în casa ta.

HBO Central Europe are sediul în Budapesta, Ungaria.

Pentru informatii suplimentare:

Ileana Cecanu
e-mail: ileana.cecanu@hbo.ro; telefon 307.77.77
office@hbo.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/hbo-romania/hbo-romania-anunta-cea-de-a-vi-a-editie-a-concursului-national-de-scenarii-de-film