HOPE AND HOMES FOR CHILDREN ROMÂNIA PE SCENA GALEI SOCIETĂȚII CIVILE

BUCURESTI - 29 mai 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Social, CSR

“De zece ani îi premiem pe cei care nu promit nimic, dar fac mult” au spus organizatorii Galei Societății Civile de anul acesta și au acordat două premii organizației HHC România: premiul cel mare la categoria IMPACT pentru raportul făcut public anul acesta, în care HHC România a realizat o radiografie minuțioasă a sistemului de protecție a copilului și a arătat care este situația reală a copiilor din sistemul de protecție din România, și premiul II la categoria PROGRAME pentru proiectul de închidere a tuturor centrelor de plasament din județul Maramureș, încheiat cu succes la sfârșitul anului trecut, după 12 ani de muncă susținută.

HOPE AND HOMES FOR CHILDREN ROMÂNIA PE SCENA GALEI SOCIETĂȚII CIVILE

Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din România, proiectul premiat în cadrul Galei Societății Civile și realizat în parteneriat cu instituțiile statului, prezintă o evaluare reală și complexă a întregului sistem de protecție a copilului din România și se încheie cu o serie de concluzii şi recomandări legislative, strategice şi de creare a unei linii de finanţare, prin fonduri structurale, pentru dezinstituționalizare.

Auditul a acoperit o perioadă de 18 luni (2010 și prima jumătate a lui 2011), timp în care au fost evaluate 159 de centre de plasament din întreaga țară, precum capacitatea organizațională a direcțiilor de protecție a copilului. Raportul va sta la baza elaborării unui Plan Strategic Național de finalizare a reformei și de închidere a tuturor centrelor de plasament de tip vechi din România până în 2020, acesta fiind obiectivul principal HHC Romania.

Premiul IMPACT a fost înmânat de doamna Mariana Câmpeanu, Ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Prințesa Marina Sturdza, Președinte Onorific al Hope and Homes for Children UK nu a putut fi prezentă la gală, dar a transmis un mesaj:“Am avut marele privilegiu să fi lucrat timp de 13 ani, umăr la umăr alături de Ștefan Dărăbuș și întreaga echipă de la Baia Mare. Sunt mândră de tot ce au realizat acești oameni individual excepționali, lucrând întotdeauna cu discreție și devotament pentru a sprijini cetățenii noștri cei mai vulnerabili. Mi-aș fi dorit să pot fi alături de ei. Merită din plin această recunoaștere. Vom continua să croim o lume mai dreaptă în care fiecare copil crește într-o casă și are o familie. E un vis. Dar un vis pe care  îl putem transforma în realitate. Asta știu cu certitudine”.

”Aceste premii vor merge către cei care bat țara-n lung și-n lat, făcând anchete sociale, evaluări psihologice, implementare de proiecte, negocieri cu partenerii, lucru cu familiile și cu copiii acestora. Cei care cred într-o Românie cu demnitate, cu oameni decenți și cu respect pentru copiii și pentru bâtrânii ei. Premiile acestea sunt ale lor; ale membrilor echipei mele, pentru că nu promit nimic, dar fac mult.”(Ștefan Dărăbuș, Ph.D., Director Național, HHC România)

Amintiri din vremea Auditului Serviciilor Sociale pentru Copiii din România

“A fost ca un carusel. Un tur de forță din care am rămas cu frânturi de discuții, priviri de copii îngrozitor de triste, imagini cu dormitoare lungi cu 17 paturi care mă bântuie... Lucrez ca asistent social pentru HHC România de 11 ani, dar asta a fost de departe cea mai tulburătoare și intensă experiență.

Cel mai mult mă urmărește sentimentul neputinței mele în fața acelor copii. Am simțit că le pun întrebări prea personale, iar ei îmi răspund cu naivitate și speranță că asta le va schimba viața. Simțeam că îi trădez, că iau totul de la ei și în realitate nu le dau nimic la schimb. Eram un auditor care constata și pleca mai departe. Aminitrea asta a plecărilor mă doare cel mai mult. Simțeam cum las în urmă copii potențial abuzați care îmi spuseseră cu zece minute mai devreme că îi bate nu știu cine, sau că le lipsește ceva, sau că vor să-și vadă frații care sunt într-un alt centru de plasament... Chiar nu pot face nimic pentru ei ACUM? Nu-mi dă pace întrebarea - cât timp le va lua acestor hârtii să le rezolve problemele acestor copii?”

Ileana Cirt, auditor HHC România

DESPRE GALA SOCIETĂȚII CIVILE

În cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Societăţii Civile, care a avut loc în data de 28 mai, la Opera Naţională Bucureşti,  au fost premiate şi aplaudate cele mai bune proiecte şi programe ale sectorului non-profit şi neguvernamental din România. Câştigătorii au fost aleşi dintr-un total de 176 de proiecte înscrise anul acesta în competiţie.

Iniţiată în anul 2002, de-a lungul celor zece ediţii ale Galei Societăţii Civile, au fost înscrise în competiţie peste 1.300 de proiecte, semnate de către organizaţii non-profit, neguvernamentale, grupuri de iniţiativă sau persoane fizice. Încă de la prima ediţie, când au fost înscrise 38 de proiecte în competiţie, misiunea Galei a rămas aceeaşi, aceea de a promova şi premia activitatea sectorului non-profit.

Gala Societăţii Civile este un proiect al Fundaţiei “Gala Societăţii Civile”, part of Millenium People.

Despre FUNDATIA HOPE AND HOMES FOR CHILDREN - ROMANIA

HHC România este una din cele mai importante organizaţii nonguvernamentale, recunoscute la nivel internaţional, care luptă alături de instituţiile statului pentru reformarea sistemului de protecţie socială a copilului, prin programe naționale de prevenire a abandonului, prin transformarea legislaţiei din România şi a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor în familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.

Misiunea HHC România este eradicarea tuturor instituțiilor de tip vechi din domeniul protecției copilului din România și finalizarea reformei din sistemul de protecție, până în 2020.

De 12 ani, HHC România închide instituţii de tip vechi din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferă fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta, HHC România împlinește mai mult decât 12 ani de reformă a sistemului de protecție a copilului din România; împlinește 46 de instituţii de tip vechi închise, 4.602 de copii salvaţi din aceste instituții, 7.520 de copii rămaşi în familie datorită programelor noastre de prevenţie. Și numărul lor crește chiar în acest moment.

Persoana de contact:

Ioana Hodoiu
Manager CSR, HHC România
Mail: ioana.hodoiu@hhc.ro
Tel: 0731.497.402

Mai multe detalii despre HHC România: http://hhc.ro.
Ne puteți urmări activitatea și pe:

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/hhc-romania/hope-and-homes-for-children-romnia-pe-scena-galei-societii-civile