Toamna si motociclismul: de ce sa dai o raita toamna cu motocicleta personala?

Ramnicu Valcea - 28 septembrie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Auto

Pentru motocicleta ta, cumpara doar piese moto originale de la dealeri autorizati. Recomandam Unimotors Romania!

Se spune ca toamna se numara bobocii! Tot acum, se fac proviziile pentru iarna, iar riderii care se intereseaza de starea de functionare a motocicletei lor efectueaza ultimele pregatiri pentru sezonul hibernal. Insa, toamna este un bun prilej pentru a profita de ultimele zile senine si calduroase de iarna si a face o calatorie mult visata.

De ce toamna cu motocicleta?

Stii ca pentru unii nu e mare satisfactie sa mearga cu motocicleta pe ploaie, dar, chiar daca nu esti pus pe distractie, macar ajungi de 3 ori mai repede la destinatie. Pentru asta, inainte sa te urci pe motocicleta, accesezi, nu doar de la bordul motocicletei modul de ploaie, ci si din mintea ta.

Gandesti ca pe soarele de vara nu il vei mai vedea vreo cateva luni si va trebui sa ai curajul stoic sa te urci, mereu, pe motocicleta pe o vreme neprielnica. Si ca sa nu faci din mersul pe motocicleta un drum periculos, te pregatesti si iti reglezi aptitudinile si echipamentul pentru zilele de toamna, mai ales pentru cele ploioase.

Echipamentul de toamna

In primul rand, echipamnetul pentru zilele ploioase de toamna trebuie sa fie impermeabil. Poate fi un echipament de motocicleta cu protectii care sa fie impermeabil sau poate fi doar echipament de ploaie (combinezon sau compus din doua piese) imbracat peste echipamentul de motocicleta. Pentru ca este foarte important sa iti mentii picioarele uscate, porti cizme si ghete impermeabile sau „overshoes”(protectii impermeabile purtate peste incaltaminte). Iti iei un echipament bun pentru ca felul in care mergi este direct proportional cu confortul si asta iti poate salva pielea. Mai ales atunci cand te regasesti in situatii limita. Literalmente.

Starea asfaltului

In zilele ploioase, asfaltul este cel mai periculos in prima ora de precipitatii, cand toate substantele (ulei, combustibil)  imprimate pe acesta sunt ridicate la suprafata de apa si fac drumul alunecos. Duaă aceasta perioada, daca asfaltul este de buna calitate, chiar daca este ud, aderenta nu scade foarte mult fata de starea lui uscata. Totuși, iti iei masuri de precautie.

Aptitudini și adaptarea la noul mediu

Motociclismul tocmai a devenit mai lent pentru tine, ca si cum ai merge cu o oala cu apa din care nu vrei sa rastorini nicio picatura. Chiar daca simturile iti sunt mai alerte si mai ascutite ca in zilele toride de vara, corpul iti este relaxat si destins. Toate miscarile iti sunt line si calme. Acceleratorul, franele si ambreiajul le actionezi progresiv si cu blandete. Tii capul sus, privesti unde vrei sa mergi, anticipezi traficul si obstacolele si acționezi din timp si neprecipitat.

Cand ploua, nimeni nu vede bine. Nici macar soferii. De aceea, esti atent la intentiile lor si le anticipezi miscarile. Pastrezi o distanta mai mare fata de masini decat de obicei si mergi pe urma rotii din stanga a masinii din fata, ca sa poți evita un contact, sa mergi pe o trasa cu mai putina apa si ca sa eviti pietrisul, pamantul sau gurile de canalizare ale maretei noastre infrastructuri. Iti verifici oglinzile tot timpul, mai ales cand opresti.

La semafoare, opresti intre benzi, pentru ca distanta de franare se lungeste, chiar si la masini si ai fi in pericol pe mijlocul benzii.

Piesele de schimb

Toamna este anotimpul potrivit pentru inlocuirea acelor piese de schimb ajunse la un grad avansat de uzura. Pentru o garnitura ambreiaj, inlocuirea este necesara de la dealeri autorizati precum unimotors.ro, mai ales ca utilizezi ambreiajul des, indeosebi in oras.

Motocicleta ta te atentioneaza inca de la primele semne de uzura a ambreiajului? Atunci cand discul de ambreiaj incepe sa patineze din cauza uzarii materialului de frictiune, contactul cu volanta nu mai este perfect, iar capacitatea de accelerare a autovehiculului scade. Patinarea discului produce si un miros de garnitura ambreiaj arsa. Uzura rulmentului de presiune produce un zgomot specific si o vibratie la actionarea pedalei de ambreiaj.

Asadar, nu lasa ambreiajul sa iti joace feste si sa ramai in drum cu motocicleta! Pentru garnituri cilindru sau alte piese moto originale, incercati unimotors.ro!