Ce presupune sistemul de scoring pentru aprobarea unui imprumut?

BUCURESTI - 8 octombrie 2020

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Social

Indiferent ca vrei sa accesezi un imprumut de la o banca sau o institutie financiara nebancara, IFN, istoricul tau de creditare din Biroul de Credit va fi supus unei analize. In cadrul unei astfel de societati este administrata o baza de date, organizata in sistem centralizat, care este folositoare la determinarea gradului tau de indatorare si a posibilitatii de rambursare a creditului pe care il soliciti. Datele utilizate sunt relevante la momentul solicitarii/acordarii imprumutului si pe tot parcursul derularii contractului aferent.

www.Provident.ro

www.Provident.ro

Baza de date a Biroului de Credit poate fi consultata de catre institutii de credit, institutii financiare nebancare, societati de asigurari sau recuperare a creantelor. Cu alte cuvinte, cererea ta va fi analizata dupa un sistem de evaluare, cunoscut ca sistem de scoring, furnizat de Biroul de Credit. Pentru a primi un raspuns favorabil din partea creditorului in ceea ce priveste aprobarea unui imprumut, trebuie sa obtii un scor (punctaj) cat mai mare, cu valoarea cuprinsa intre 300 si 850.

Denumit si scor FICO (dupa numele companiei Fair Isaac COrporation), acesta are la baza un algoritm precis si o metodologie internationala care stabilesc impreuna respingerea sau aprobarea respectivului imprumut, precum si valoarea sa. Chiar si in cazul unui credit rapid Provident, care poate fi acordat in maximum 48 de ore, solicitarea debitorului va fi evaluata in baza unui sistem de scoring.

Pe scurt, conform Institutului National de Statistica, sistemul de scoring se bazeaza in principiu pe 5 categorii de informatii, referitoare la comportamentul financiar al solicitantului, la care se pot adauga si altele. Acestea sunt valabile indiferent ca vorbim despre un credit bancar sau de un imprumut de la o IFN si au o pondere diferita in determinarea scorului FICO, dupa cum urmeaza:

- Istoricul platilor (35%) – indica posibilitatea de rambursare a imprumuturilor acordate pana la momentul respectiv;

- Datoria curenta (30%) – se refera la creditele in derulare (toate imprumuturile active in prezent);

- Credite noi (10%) – numarul de solicitari si creditele aprobate in ultimele 6 luni;

- Tipuri de credite (10%) – credit bancar, credit IFN, alte tipuri de credite;

- Durata creditului (15%) – luni sau ani.

In functie de conditiile fiecarui creditor in parte, la acesti indicatori se mai pot adauga informatii cu privire la:

- varsta solicitantului, sursele sale de venit si valoarea acestora;

- existenta unor carduri de credit sau a unui overdraft;

- starea civila a solicitantului si numarul membrilor familiei;

- adresa curenta (de cat timp locuieste solicitantul acolo, este proprietar sau chirias, locuieste cu parintii etc.);

- nivelul de studii si domeniul de activitate (profesie, functie);

- societatea la care este angajat solicitantul (denumire, numar total de angajati);

- incadrarea in munca (vechimea la actualul loc de munca, vechimea totala).

Provident Financial Romania, una dintre cele mai responsabile institutii financiare nebancare din Romania in ceea ce priveste obtinerea unui imprumut rapid, colaboreaza cu Biroul de Credit pentru sisteme robuste de scoring. Clientii sunt indrumati de catre acesti reprezentanti astfel incat sa evite orice dezechilibru si sa nu se impovareze financiar. Drept urmare, aproape o treime dintre acestia sunt deja la al cincilea credit IFN, de la inceputul colaborarii cu noi, fara probleme sau riscuri.

Pentru mai multe informatii despre cum poti accesa un imprumut rapid Provident, poti vizita site-ul companiei provident.ro. Sau poti suna chiar tu la unul dintre numerele cu tarif normal 021 9877 / 021 275 75 75.

Taguri: imprumut
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/iagency/ce-presupune-sistemul-de-scoring-pentru-aprobarea-unui-imprumut