Cu un potenţial de creştere de 60-80 % - Agricultura va depăşi domeniul imobiliar ca rată de creştere a profitabilităţii

BUCURESTI - 15 mai 2007

Comunicat tip General in Afaceri

“Cu un potenţial de creştere de 60-80 % în următorii ani, agricultura românească are toate şansele să înregistreze o creştere a profitabilităţii mai mare decât cea din domeniul imobiliar, reprezentând unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei româneşti”, consideră Robert Arsene, director general Agricover, principalul jucător local pe piaţa românească de agribusiness.

Potenţialul major de dezvoltare a agriculturii româneşti este dat în primul rând de către finanţările europene, menite în ultimă instanţă să crească randamentele la hectar, prin folosirea echipamentelor moderne şi a tehnologiilor de calitate. În prezent, România deţine aproape 10 milioane de hectare de teren arabil, iar recolta anuală se ridică la 15-16 milioane tone de cereale şi oleaginoase. Prin punerea în valoare pe piaţa europeană a imensului potenţial agricol, România poate să-şi consolideze pe termen mediu şi lung trendul ascendent al unei creşteri economice cu adevărat durabile.
Terenul agricol din România prezintă un potenţial neexplorat din punctul de vedere al investiţiilor. Dezvoltarea sectorului agricol românesc va fi sprijinită în anii următori de fonduri europene: bugetul Comisiei Europene pentru perioada 2007- 2013 prevede alocarea a peste 11 miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Orientarea acestor fonduri către soluţionarea problemelor structurale, susţinerea unităţilor viabile şi dezvoltarea unor sectoare conexe, precum serviciile pentru agricultură, pot contribui substanţial la valorificarea oportunităţilor integrării şi minimalizarea costurilor reale de modernizare. Ponderea populaţiei care lucrează în agricultură, în România, este printre cele mai ridicate din Europa, iar principalul activ, pământul, se situează la cele mai ridicate grade de fertilitate din Europa. Din ce în ce mai mulţi investitori în terenurile agricole reuşesc să comaseze suprafeţe mai mari şi să practice o agricultură modernă şi performantă.
Dat fiind potenţialul agriculturii, acţionarii Agricover au decis implementarea unui model de business unicat în România– AgriManagement Integrat (AMI) – care răspunde problemelor structurale ale agriculturii, cerinţei şi dezvoltării masive a industriei alimentare şi, respectiv, legăturii instabile între aceste două sectoare economice importante. Modelul AMI este construit pe patru piloni: ferme, soluţii integrate, management şi industria procesatoare. Fermele incluse în modelul AMI sunt selectate de Agricover după criterii ce vizează în primul rând mărimea suprafeţei deţinute spre cultivare (minim 300 ha). În baza pre- contractelor încheiate cu companiile procesatoare, Agricover va repartiza tipurile de culturi fiecărei ferme în parte, asigurând inputurile necesare, în baza unei pre- finanţări: seminţe, pesticide şi îngrăşăminte. “AMI va include realizarea- pentru fiecare fermier în parte- a unui plan de business corespunzător, care va completa consultanţa agricolă acordată de specialiştii noştri în domeniu. Recoltele vor fi valorificate către procesatori, conform pre- contractelor, astfel încât sistemul va aduce predictibilitate în domeniu, know- how şi mai ales profit”, precizează directorul general Agricover, Robert Arsene.

Despre IMAGE FACTORY

Despre Agricover:

Înfiinţată în 2000 prin fuziunea dintre SC COMCEREAL SA Buzău şi Ulvex SA Buzău, Agricover şi-a extins afacerile în domeniul agribusiness-ului, oferind în prezent soluţii integrate pentru fermieri. Compania este structurată pe 4 divizii: distribuţie, cereale, silozuri şi producţie seminţe (material genetic).
Agricover deţine poziţia de lider pe piaţa seminţelor de grâu durum şi este al doilea producător de seminţe de mazăre şi de orzoaică de primăvară. De asemenea, compania ocupă primul locul ca distribuitor de pesticide în România, oferta sa cuprinzând erbicide, fungicide, insecticide şi îngrăşăminte foliare, produse de către patru mari furnizori mondiali.
Cu aproximativ 900 de angajaţi, Agricover îşi desfăşoară activitatea de preluare a cerealelor în 32 puncte de lucru, baze de recepţie şi silozuri, situate în 9 judeţe. Compania dispune de o capacitate totală de depozitare de cca. 700.000 tone, ocupând locul al doilea ca şi capacitate de însilozare a cerealelor în România.

Maria Popescu
maria.popescu@imagefactory.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-factory/cu-un-potential-de-crestere-de-60-80-agricultura-va-depasi-domeniul-imobiliar-ca-rata-de-crestere-a-profitabilitatii