HP a anuntat rezultatele preliminare ale celui de-al treilea trimestru financiar din 2004

BUCURESTI - 7 septembrie 2004

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat rezultatele financiare preliminare obtinute in cel de-al treilea trimestru fiscal incheiat la 31 iulie 2004, in care s-a inregistrat un venit de 18,9 mld. USD, reprezentand o crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2003.

•Venitul in cel de-al treilea trimestru a fost de 18,9 mld. USD, cu 9% superior aceluiasi trimestru al anului trecut
•Profitul operational Non-GAAP a fost de 846 milioane USD, iar profitul per actiune non-GAAP a fost de 0,24 USD
•Profitul operational GAAP a fost de 657 milioane USD, iar profitul per actiune GAAP de 0,19 USD
•Venitul obtinut de departamentul de Sisteme Personale a inregistrat o crestere de 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel al departamentului Imaging&Printing a crescut cu 8%, cel al deparatmentului de Servere si Stocare pentru mediul enterprise a inregistrat o scadere de 5%, cel al departamentului de Servicii a crescut cu12%, iar cel de Software a crescut cu 17%.

Profitul operational non-GAAP a fost in acest trimestru de 846 milioane USD. Profitul per actiune non-GAAP diminuat a fost de 0,24 USD, comparativ cu 0,23 USD in acelasi trimestru al anului trecut. Profitul per actiune non-GAAP diminuat si profitul net non-GAAP includ o ajustare de 142 milioane USD in urma achitarii taxelor, echivalenta cu 0,05 USD per actiune diminuata.
Profitul operational GAAP din acest trimestru a fost de 657 milioane USD. Profitul GAAP diminuat per actiune a fost de 0,19 USD pe actiune, cu 90% mai mult decat valoarea de 0,10 USD inregistrata in trimestrul 3/2003.

In acest trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate cresteri ale venitului de 4%, reprezentand 8,4 mld.USD, pe continentele americane, de 14%, reprezentand 7,5 mld. USD, in Europa, si de 11%, reprezentand 3 mld. USD, in regiunea Asia Pacific. La nivel global si dupa ajustarea efectelor datorate evolutiei cursului valutar, venitul din cel de-al treilea trimestru a crescut cu 5% fata de cel de-al treilea trimestru al anului trecut.
“Desi suntem multumiti de performantele obtinute de departamentele de Sisteme Personale, Imaging&Printing, Software si Servicii, aceste rezultate deosebite au fost umbrite de cele ale departamentului de Servere si Stocare pentru mediul enterprise.Vor urma imediat schimbari ale managementului. Vom accelera de asemenea planurile de imbunatatire ale marginilor in acest departament. Prin aceste schimbari estimam ca departamentul de Servere si Stocare va redeveni profitabil in cel de-al patrulea trimestru al anului”, a declarat Carly Fiorina, presedinte si director executiv al HP.
Grupul de solutii tehnologice
Grupul de solutii tehnologice este format din departamentele de Servere si Stocare pentru mediul enterprise, de Software si de Servicii. Grupul a raportat un venit de 7 mld. USD, reprezentand o crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul operational pentru acest trimestru a totalizat 56 milioane USD, inferior cu 209 milioane USD fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Servere si Stocare pentru mediul enterprise
Departamentul de Servere si Stocare pentru mediul enterprise a raportat un venit de 3,4 mld. USD, inferior cu 5% aceluiasi trimestru al anului 2003. Venitul pentru serverele standardizate a inregistrat o crestere de 2%. Venitul pentru serverele critice pentru afaceri s-a micsorat cu 8%, fiind de 828 milioane USD, ca urmare a cresterii de 8% pentru serverele UNIX®, diminuarii cu 32% in cazul serverelor Alpha si cu 25% pentru serverele NonStop. Venitul total pentru solutiile de stocare inregistrat in trimestrul al treilea a fost de 709 milioane USD, cu 15% mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2003. Solutiile de stocare online, inclusiv cele pentru mediul enterprise – EVA si XP – au inregistrat o diminuare a venitului cu 23% fata de anul trecut. Solutiile de stocare nearline, care includ bibliotecile de banda, au inregistrat un venit cu 16% inferior celui din aceeasi perioada a anului trecut. Departamentul de Servere si Stocare pentru mediul enterprise a raportat o pierdere operationala trimestriala de 208 milioane USD, mai mare fata de cea de 20 milioane USD din acelasi trimestru al anului 2003.
Performantele din acest trimestru au fost afectate de cativa factori. In primul rand, in Statele Unite, trecerea catre o noua modalitate de procesare a comenzilor si un nou sistem de canale de furnizori au fost mai distrugatoare decat se anticipase. In al doilea rand, in Europa rezultatele au fost influentate de aspecte privind managementul canalelor de distributie, precum compensarea canalelor, discount-urile excesiv de agresive si tranzitia catre un proces centralizat de despagubiri. In al treilea rand, business-ul de stocare al HP a fost mult sub plan. Toate aceste elemente au contribuit la obtinerea unor rezultate sub cele estimate. In plus, nu a avut loc accelerarea obisnuita a afacerii care avea loc spre sfarsitul trimestrului.
Software
Departamentul de Software a anuntat un venit trimestrial record de 223 milioane USD, reprezentand o crestere de 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Venitul obtinut de HP OpenCall a crescut cu 8 procente, iar cel al HP OpenView cu 26%. Pierderea operationala raportata de departamentul de Software a fost de 45 milioane USD, ca urmare a continuarii investitiilor strategice facute de companie pentru sprijinirea strategiei HP privind organizatia adaptabila (Adaptive Enterprise).
Servicii
Departamentul de servicii, HP Services, a inregistrat o crestere de 12% a venitului fata de acelasi trimestru al anului 2003. Venitul de 3,5 mld. USD reflecta succesul continuu al serviciilor administrate, care au inregistrat in acest trimestru un venit cu 42% superior celui din trimestrul al treilea al anului trecut. Veniturile obtinute pentru serviciile de suport pentru clienti au crescut cu 7 procente, iar cele pentru consultanta si integrare cu 6%. Profitul operational a fost de 309 milioane USD, fiind mai mic cu 26 milioane USD fata de cel de anul trecut si reprezentand 8,9% din venit.
Sisteme Personale
Venitul obtinut de departamentul de Sisteme Personale a totalizat 5,9 mld.USD, reprezentand o crestere de 19% fata de trimestrul 3 din 2003. Venitul pentru calculatoare desktop a inregistrat o crestere de 26%, iar cel pentru laptopuri de 12%. Venitul pentru mediul de afaceri a crescut cu 20%, iar cel pentru mediul de consum cu 19%. Departamentul de Sisteme Personale a raportat un profit operational de 25 milioane USD, o imbunatatire fata de pierderile de 56 milioane USD din acelasi trimestru al anului trecut.
Imaging & Printing
Departamentul Imaging & Printing a anuntat un venit de 5,6 mld.USD, cu 8% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. In acest trimestru, HP a vandut aproape 10 milioane de imprimante, volumul total al vanzarilor fiind de aproximativ 320 milioane unitati in intreaga lume.
Vanzarile de echipamente au crescut cu 8% comparativ cu anul trecut, ca urmare a rezultatelor bune inregistrate de imprimantele laser mono si color, de cele inkjet pentru mediul de afaceri si de dispozitivele multifunctionale. Venitul provenit din vanzarile de echipamente pentru acasa a scazut cu 5%, cresterea numarului de dispozitive multifunctionale vandute fiind contrabalansata de declinul imprimantelor mono-functionale si de efectul sezonier normal. Venitul obtinut din consumabile a crescut cu 9% ca urmare a cererii sporite de consumabile pentru echipamentele laser mono si color. Venitul pentru echipamentele din categoria Digital Imaging a crescut cu 11%, volumul vanzarilor de camere digitale reusind sa contrabalanseze declinul prevazut pe piata de scanere. Profitul operational de 837 milioane USD a inregistrat la randul sau un al treilea trimestru record si reprezinta 14,8% din venit.
Servicii financiare
Departamentul HP de servicii financiare a raportat venituri de 488 milioane USD, cu 10% mai mult decat anul trecut, reprezentand cea mai ridicata valoare trimestriala inregistrata in ultimele cinci trimestre. Profitul operational a fost de 42 miloane USD, o crestere de 23 milioane USD fata de aceeasi perioada a anului 2003, reprezentand 8,6% din venit, cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Administrarea activelor
Inventarul la sfarsitul trimestrului a fost de 6,7 mld. USD, cu 472 milioane USD superior trimestrului anterior si cu 603 milioane USD mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Datoriile comerciale au scazut cu 65 milioane USD fata de trimestrul precedent, ajungand la 8,5 mld. USD. Plata dividendelor de 0,08 USD per actiune din trimestrul al treilea a determinat o utilizare a lichiditatilor in valoare de 244 milioane USD. In plus, HP a recumparat in cel de-al treilea trimestru actiuni in valoare de 500 milioane USD. HP a incheiat trimestrul cu 14,4 mld. USD lichiditati brute, care includ lichiditati si echivalente de lichiditati in valoare de 14,0 mld. USD si investitii pe termen scurt si lung de aproximativ 400 milioane USD.
Estimari
HP apreciaza ca venitul sau din cel de-al patrulea trimestru al anului 2004 va fi cuprins intre 21,0 mld. USD si 21,5 mld. USD, iar profitul pe actiune non-GAAP va fi cuprins intre 0,35 USD si 0,39 USD.

Informatii suplimentare despre rezultatele financiare inregistrate de HP in acest trimestru sunt disponibile la adresa www.hp.com/hpinfo/investor/quarters/quarters.html.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-a-anuntat-rezultatele-preliminare-ale-celui-de-al-treilea-trimestru-financiar-din-2004