HP a castigat contractul DARPA de imbunatatire a fiabilitatii Internetului in mediile solicitante, cu conditii speciale

BUCURESTI - 8 aprilie 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat ca a castigat un contract in valoare de cateva milioane de dolari, pe mai multi ani, cu agentia americana DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), pentru realizarea de tehnologii care sa imbunatateasca performantele retelelor de calculatoare mission-critical, folosite in timpul conflictelor armate si pentru alte operatiuni vitale.

Organizatia HP Public Sector a colaborat la propunerea castigatoare cu HP Labs, unitatea principala de cercetare a companiei, si cu unitatea de afaceri HP de consultanta si integrare.
Proiectul incearca sa imbunatateasca fiabilitatea protocolului TCP/IP (Transaction Control Protocol/Internet Protocol) – sistemul de comunicare pe care se bazeaza Internetul.
Pentru ca legaturile Internet sunt eterogene, cu capabilitati care difera substantial, el manifesta frecvent importante variatii ale performantei. Transferurile de viteza mare depind de evitarea portiunilor de retea cu performante slabe si de rutarea rapida pentru evitarea acestora.
In ciuda deceniilor de cercertare, protocoalele de rutare mostenite esueaza adesea in detectarea si adaptarea rapida la comportamentul si conexiunile modificabile ale retelelor. De asemenea, protocolul TCP/IP nu functioneaza intotdeauna la fel de bine si in cazul retelelor wireless, nefiind optimizat pentru medii „cu pierderi”, in care unele cantitati de date redundante se pierd in timpul transmisiei.
„Activitatea noastra la DARPA are ca scop imbunatatirea semnificativa a performantelor Internetului, facandu-l chiar mai eficient si mai fiabil in situatii critice, cum ar fi operatiunile de pe campul de lupta”, spune Patrick Scaglia, vicepresedinte si director al centrului Internet and Computing Platform Research din cadrul HP Labs. „Daca putem crea cu succes noi abordari ale felului in care este detectat si rutat traficul Internet, atunci vom putea sa consideram Internetul ca fiind reteaua de comunicatii si informatii de facto, in regiuni unde inainte am fi considerat-o prea riscanta”.
Intr-un posibil scenariu, noile abordari ar putea fi utilizate pentru optimizarea comunicatiilor intre navele care folosesc conexiuni digitale wireless si sateliti de orbita terestra inalta – chiar daca, de exemplu, unul sau mai multi sateliti nu functioneaza corespunzator sau valurile mari provoaca miscari problematice ale navelor.
„Investitiile HP in cercercetare & dezvoltare sunt un criteriu major de diferentiere in relatiile cu agentiile guvernamentale”, spune Jim Ganthier, director al diviziei HP Defense, Intelligence and Security Solutions. „Organizatia HP Public Sector colaboreaza indeaproape cu HP Labs, ceea ce ne permite sa facem fata unor provocari tehnice dificile pe care altii le considera imposibil de abordat. Alegerea HP de catre DARPA reprezinta o noua oportunitate pentru noi de a participa la transformarea modului in care este folosita tehnologia informationala de catre serviciile militare ale Statelor Unite pentru indeplinirea misiunilor.”
HP si subcontractorii sai au propus doua noi directii pentru acest proiect, una bazata pe o noua generatie de rutere hardware si alta pe un set de rutere software, care ruleza pe calculatoarele din retea. Ambele folosesc o infrastructura de retea inteligenta, dezvoltata de HP in colaborare cu Universitatea Princeton, care detecteaza de la distanta legaturile de comunicatie care nu functioneaza si comuta rutele de transmisie din punctele cu probleme spre liniile unde traficul functioneaza fara probleme.
Noile directii sunt testate initial pe nodurile de la PlanetLab, o retea globala ‘overlay’ (o retea virtuala construita peste una sau mai multe retele fizice.Intr-o astfel de retea, legaturile individuale care conecteaza noduri pot include mai multe rutere si gazde), dezvoltata de Universitatea California din Berkeley, HP, Intel, Univesitatea Princeton, Universitatea Washington si alte peste 60 de universitati din lume.
PlanetLab trateaza Internetul ca pe un singur calculator de dimensiuni mari, distribuit geografic. Fiecare nod din reteaua ‘overlay’ este format dintr-un sistem IA-32 cu sistem de operare Linux. Un motor inteligent de rutare realizeaza transmiterea pachetelor si intretine rutele primare si de backup in eventualitatea unui nefunctionarii unei legaturi.
Un sistem obisnuit de monitorizare si masurare descentralizata a unei retele reuneste si propaga masuratorile colectate de ambele instrumente de monitorizare, hardware si software. Detectarea descentralizata imbunatateste analiza tehnica si mentenanta, iar un nou instrument de diagnosticare a erorilor permite localizarea activa a legaturilor esuate.
Mecanismul de detectare al retelei va incorpora noul estimator scalabil de proximitate al retelei realizat de HP Labs, un instrument de diagnosticare a erorilor TCP si un dispozitiv hardware optional – un detector de pachete pentru conexiunile de mare viteza.
HP a solicitat mai multor institutii sa participe la activitatile de cercetare: firma americana Anagran Inc., Universitatea George Mason, McAfee Research (divizia de cercetare tehnologica din cadrul McAfee Inc.), Universitatile California din Berkeley si Santa Barbara, Universitatea Princeton.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-a-castigat-contractul-darpa-de-imbunatatire-a-fiabilitatii-internetului-in-mediile-solicitante-cu-conditii-speciale