HP prezinta rezultatele celui de-al doilea trimestru financiar al anului 2005

BUCURESTI - 20 mai 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat rezultatele financiare inregistrate in cel de-al doilea trimestru financiar al anului 2005, incheiat pe 30 aprilie 2005. Venitul din acest trimestru a fost de 21,6 mld. USD, reprezentand o crestere cu 7% fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Profitul operational non-GAAP* a fost de 1,3 mld. USD. Profitul per actiune non-GAAP diminuat a fost de 0,37 USD, superior celui de 0,35 USD din acelasi trimestru al anului trecut. Profitul per actiune non-GAAP diminuat si profitul net non-GAAP reflecta o ajustare de 107 milioane USD in urma achitarii taxelor, echivalenta cu 0,04 USD per actiune diminuata. Profitul operational GAAP din acest trimestru a fost de 1,2 mld. USD. Profitul GAAP diminuat per actiune a fost de 0,33 USD/actiune, superior celui de 0,29 USD din aceeasi perioada a anului trecut.
“HP a avut un trimestru solid”, declara Mark Hurd, CEO si presedinte al HP. “Venitul a crescut cu 7%, profitul per actiune non-GAAP a crescut cu 9% si s-a generat un cash flow operational de 2,4 mld. USD. Totusi, performantele globale lasa loc de imbunatatiri in multe din departamentele noastre. Vom furniza detalii de indata ce vor fi finalizate planurile pentru indeplinirea acestui obiectiv”.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, venitul obtinut in al doilea trimestru al anului 2005 in Europa, Orientul Mijlociu si Africa a crescut cu 10%, ajungand la 9,1 mld. USD, pe continentele americane a crescut cu 4%, ajungand la 8,8 mld. USD, iar in Asia Pacific/Japonia a crescut cu 9%, ajungand la 3,6 mld. USD. Pe baze consolidate, dupa ajustarea efectelor valutare, venitul obtinut in al doilea trimestru al anului 2005 a crescut cu 4% comparativ cu anul trecut.
Sisteme Personale
Venitul obtinut de grupul de Sisteme Personale (PSG) a totalizat 6,4 mld. USD, reprezentand o crestere de 6% fata de primul trimestru al anului financiar 2004, datorita cresterii cu 12% a numarului de unitati vandute. Venitul pentru echipamentele din gama commercial (care includ statiile de lucru), a inregistrat fata de anul precedent o crestere de 3%, in timp ce venitul din segmentul consumer a crescut cu 11% . PSG a raportat un profit operational de 147 milioane USD, reprezentand 2,3% din venit, cu 44 milioane USD mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Solutii de Imprimare si Prelucrare a Imaginii
Grupul de solutii de Imprimare si Prelucrare a Imaginii (IPG) a anuntat un venit de 6,4 mld. USD, cu 5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Venitul din consumabile hardware a crescut cu 3%, iar numarul de unitati vandute a crescut cu 13%. Numarul de imprimante laser color a inregistrat o crestere de 96% fata de acelasi trimestru al anului trecut, iar al celui de echipamentele multifunctionale cu 61%, ca urmare a promovarii sustinute a inovatiilor in acest segment. Venitul obtinut din consumabile a crescut cu 4%. Profitul operational a fost de 814 milioane USD, reprezentand 12,7% din venit, cu 952 milioane USD mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Servere si Stocare pentru mediul enterprise
Unitatea de Servere si Stocare pentru mediul enterprise (ESS) a raportat un venit de 4,2 mld. USD, cu 6% mai mult decat in acelasi trimestru al anului 2004. Venitul pentru serverele standardizate a inregistrat o crestere de 12% fata de anul trecut, cel pentru serverele business-critical (BCS) a crescut cu 2% , iar cel pentru solutiile de stocare in retea a scazut cu 6%. In segmentul BCS, venitul pentru serverele HP Integrity a inregistrat o crestere de 37% fata de al doilea trimestru al anului trecut, iar cel pentru serverele HP-UX cu 9%.
ESS a raportat un profit operational trimestrial de 184 milioane USD, reprezentand 4,4% din venit, cu 119 milioane USD mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Aceste rezultate includ costurile de reducere a fortei de munca de 24 milioane USD.
HP Services
Venitul departamentului HP Services (HPS) a crescut cu 14 procente fata de anul precedent, fiind de 4 mld. USD. Venitul pentru Managed Services a crescut cu 27% fata de anul trecut, cel pentru servicii de consultanta si integrare cu 10%, iar cel pentru servicii tehnologice cu 11%. Profitul operational a fost de 292 milioane USD sau 7,3%, mai mic cu 332 milioane USD in aceeasi perioada a anului trecut. Aceste rezultate includ costurile de reducere a fortei de munca de 74 milioane USD.
Software
Departamentul de Software a anuntat un venit trimestrial de 277 milioane USD, reprezentand o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile obtinute de HP OpenView si HP OpenCall au crescut cu 36%, respectiv 4%. Pierderea operationala raportata de departamentul de Software a fost de 6 milioane USD, comparativ cu cea de 52 milioane USD in perioada similara a anului trecut.
Servicii financiare
Departamentul HP de servicii financiare (HPFS) a raportat venituri de 544 milioane USD, cu 16% mai mult decat anul trecut. Volumul financiar, un indicator important pentru veniturile viitoare, a crescut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar portofoliul total al activelor a crescut cu 2%, atingand 7,1 mld. USD. Profitul operational a fost de 58 milioane USD, reprezentand 10,7% din venit, cu 35 milioane USD mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Administrarea activelor
Inventarul la sfarsitul trimestrului a fost de 6,5 mld. USD, cu 656 milioane USD mai putin decat in trimestrul unu si cu 191 milioane USD mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Datoriile comerciale au crescut cu 601 milioane USD fata de trimestrul precedent si cu 736 milioane USD fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind in prezent de 9,3 mld. USD. Plata dividendelor de 0,08 USD per actiune din al doilea trimestru a determinat o utilizare a lichiditatilor in valoare de 233 milioane USD. In plus, HP a rascumparat in acest trimestru actiuni in valoare de 618 milioane USD. HP a incheiat trimestrul cu 14,5 mld. USD lichiditati brute, care includ lichiditati si echivalente de lichiditati in valoare de 14,4 mld. USD si investitii pe termen scurt si lung de 0,1 mld. USD.
Estimari
HP estimeaza ca, in trimestrul al treilea al anului 2005, venitul sau va fi cuprins intre 20,3 mld. USD si 20,7 mld. USD, iar profitul pe actiune non-GAAP va fi cuprins intre 0,29 USD si 0,31 USD. Sunt excluse costurile de aproximativ 0,03 USD/ actiune dupa achitarea taxelor ca urmare a amortizarii achizitionarii activelor intangibile si aproximativ 100 milioane USD sau 0,03 USD/actiune din reducerea fortei de munca.
Informatii suplimentare despre rezultatele financiare ale HP, inclusiv analize financiare suplimentare, sunt disponibile pe site-ul HP pentru relatiile cu investitorii: www.hp.com/hpinfo/investor/.

*GAAP – “Generally Accepted Accounting Principles”.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-prezinta-rezultatele-celui-de-al-doilea-trimestru-financiar-al-anului-2005