Pentru a accelera descoperirile stiintifice, Institutul de studiere a genomului si biologie integrata a ales un supercomputer HP

BUCURESTI - 13 mai 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat ca Institutul de studiere a genomului si biologie integrata (IGIB), un laborator al Consiliului de cercetare stiintifica si industriala cu sediul in New Delhi, India, a ales un supercomputer HP de patru teraflopi, prevazut cu sistem de operare Linux, pentru a imbunatati activitatile de cercetare in domeniul biologiei computerizate.

Supercomputerul laboratorului IGIB va fi cel mai puternic supercomputer din Asia si va promova institutul in randul centrelor globale de cercetare, cum sunt Pacific Northwest National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Sandia National Laboratory si Los Alamos National Laboratory, care au implementat deja supersisteme HP ultra-scalabile, de mai multi teraflopi. (Un teraflop masoara viteza de procesare a unui computer si este egal cu o mie de miliarde de calcule executate intr-o secunda).
Pentru a sustine activitati de cercetare care duc la dezvoltarea bazei de cunostinte si a stiintelor si tehnologiilor de studiu al vietii, explorarea stiintifica din cadrul laboratorului IGIB merge de la gene pana la proteine, de la biotehnologie pana la farmaceutica si medicina personalizata. Noul supercomputer HP Cluster Platform, prevazut cu software XC System, va fi folosit pentru a raspunde cerintelor din ce in ce mai complexe impuse de studiul vietii, care au trecut deja dincolo de genomica.
„Platforma HP Cluster ofera o arhitectura scalabila care ne permite sa realizam experimente si simulari complexe, cum ar fi dinamica si interactiunea moleculara, testarea virtuala a medicamentelor sau formarea proteinelor, intr-un timp mult mai scurt”, spune Dr. Samir Brahmachari, director al IGIB. „Aceasta tehnologie, combinata cu experienta si expertiza HP in stiintele vietii, ajuta institutul nostru sa grabeasca accesul la informatie, la cunostintele de baza si la noi nivele de eficienta, care speram ca vor culmina in final cu descoperirea de noi medicamente si terapii predictive pentru afectiuni complexe, cu efecte secundare minime”.
Supercomputerul, care va oferi conform asteptarilor o performanta de patru teraflopi, este o platforma HP Cluster 3000 cu 288 de noduri, bazata pe servere HP ProLiant cu procesoare Intel® Xeon™, care vor rula software-ul XC System. Pentru interconexiune in cluster este folosit un echipament InfiniBand de mare viteza, de 10 gigabiti pe secunda, iar software-ul HP XC System va oferi capabilitati de management al cluster-ului.
„Lucrand impreuna cu HP la dezvoltarea unor noi oportunitati in informatica medicala din India, IGIB poate sa accelereze acum ritmul de inovare, sa genereze reducerea costurilor si cresterea productivitatii, pentru a raspunde rapid schimbarii si noilor oportunitati”, spune Winston Prather, vicepresedinte si director general al diviziei High Performance Computing din cadrul HP.
Laboratorul IGIB va mai avea un cluster HP ProLiant de inalta performanta, cu 24 de noduri si sistem de operare Linux, si un server HP Integrity Superdome de mare putere, care va fi folosit pentru proiectele experimentale. Sistemele HP folosesc un dispozitiv de stocare de 12 TB - Enterprise Virtual Array 5000, din gama HP StorageWorks - si o biblioteca de unitati de banda MSL6060.
Tehnologia HP a jucat un rol cheie in centrele de cercetare pentru stiinta vietii, cum este de exemplu Institului Bioinformics din Singapore. „Acest anunt reconfirma pozitia de lider a companiei HP in inovatiile pentru stiinta vietii si colaborarea cu cercetatori si dezvoltatori de produse, pentru a accelera accesul la noi descoperiri si tratamente”, spune Jeffrey D. Miller, vicepresedinte la nivel mondial al diviziei Health and Education Industries din cadrul HP.
Platforma HP Cluster si software-ul XC System fac parte din portofoliul HP Unified Cluster, anuntat in noiembrie 2004, care ajuta clientii sa gestioneze si sa vizualizeze volumele mari de date folosite in biologia computerizata. Portofoliul Unified Cluster ofera o implementare comuna pentru mai multe sisteme de operare (HP-UX, Microsoft Windows® si Linux) si servere bazate pe procesoare standard in industrie (Intel Xeon, Intel Itanium® si AMD Opteron™). Platformele bazate pe standarde deschise ii permit laboratorului IGIB sa dezvolte algoritmi bioinformatici complecsi, care sunt simplu de partajat si permit colaborarea cu alte importante institutii de cercetare din lume.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/pentru-a-accelera-descoperirile-stiintifice-institutul-de-studiere-a-genomului-si-biologie-integrata-a-ales-un-supercomputer-hp