Prin supercomputerul de 11,8 teraflopi, HP le ofera cercetatorilor o noua optiune indrazneata

BUCURESTI - 6 aprilie 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat ca a fost finalizat procesul de acceptare, cu o durata de doi ani, pentru cel mai avansat supercomputer destinat activitatilor de cercetare din departamentul de Energie al Statelor Unite, de catre laboratorul Pacific Northwest National (PNNL) din cadrul agentiei.

Supercomputerul HP le permite oamenilor de stiinta sa integreze si sa acceseze datele la o rata fara precedent.

Produs al unei colaborari intense intre HP si PNNL, supercomputerul de 11,8 teraflopi, bazat pe Linux, a fost proiectat special pentru cercetari in domeniile biologiei si chimiei, fiind unul dintre cele mai rapide din lume la ora actuala pentru acest tip de aplicatii.
Sistemul se bazeaza pe aproape 2.000 de procesoare Intel® Itanium® 2 la 1,5 GHz, care au posibilitatea de a comunica inre ele in mai putin de trei microsecunde. Sistemul dispune de 6,8 TB de memorie locala.
Cercetatorii folosesc deja o serie de aplicatii pe supercalculator pentru a analiza si compila date privind modelarea geochimica, analiza chimica a elementelor grele, modelarea chimica in zonele poroase, simularea cursului de apa freatica, modelarea particulelor de dimensiune moleculara si evaluarea termodinamicii moleculare, kinetica si predictia situatiilor sensibile.
„Colaborarea dintre HP si PNNL este un bun exemplu despre modalitatile de colaborare dintre industrie si laboratoarele de cercetare pentru realizarea de solutii unice pentru problemele nationale”, spune Dr. George Michaels, director al directiei Computational and Information Sciences din cadrul PNNL. „Rezultatul colaborarii noastre a constat in construirea unui supercomputer care le va permite cercetatorilor sa integreze si sa acceseze date la o rata fara precedent, transformand abilitatea lor de modelare computerizata detaliata pe o intreaga gama de subiecte. Cercetatorii din intreaga lume vor putea utiliza puterea acestui supercomputer”.
Bill Mutell, prim vicepresedinte al diviziei Worldwide Public Sector, Health and Education din cadrul HP spune: „Colaborarea dintre HP si laboratorul Pacific Northwest National al Departamentului de Energie demonstreaza strategia HP de parteneriat cu clientii, punand astfel in practica angajamentul nostru pe termen lung privind activitatile de cercetare & dezvoltare si crearea unor sisteme de calcul avansate. Acest supercomputer va ajuta la deschiderea unor noi directii de cercetarea stiintifica in intreaga lume.”
Laboratorul Pacific Northwest National (PNNL) din Richland, statul american Washington, este unul dintre cele noua laboratoare nationale multi-program ale Departamentului de Energie (DOE) din Statele Unite. Laboratorul functioneaza sub conducerea companiei Battelle, din partea departamentului de stiinta al DOE. Pe langa suportul pentru cercetare si instruire a viitorilor cercetatori si ingineri, activitatea PNNL este orientata spre oferirea unor tehnologii si rezultate stiintifice inovatoare pentru a raspunde obiectivelor cheie din domeniile mediului, energetic, medical si al securitatii nationale. Laboratorul William R. Wiley Environmental Molecular Sciences al DOE, situat in campusul laboratorului Pacific Northwest National, este recunoscut pe scara larga ca fiind cel mai important laborator de chimie si biologie computerizata.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/prin-supercomputerul-de-118-teraflopi-hp-le-ofera-cercetatorilor-o-noua-optiune-indrazneata