Reteaua de cercetare canadiana SHARCNET a ales HP pentru cresterea exponentiala a puterii sale de calcul

BUCURESTI - 22 iunie 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat ca va furniza retelei canadiane de cercetare academica Shared Hierarchical Academic Research Computing Network (SHARCNET) patru noi clustere pentru calculul de inalta performanta care vor creste capacitatea retelei de la 1000 la 6000 de procesoare.

Upgrade-ul de 20 de milioane de USD va permite retelei SHARCNET, care include 11 importante institutii academice din Ontario, sa faca fata cerintelor de calcul de inalta performanta (HPC) aflate intr-o crestere rapida si progreselor din cercetare ale comunitatii academice din Canada si ajuta la materializarea obiectivului de creare a unuia dintre cele mai importante griduri de calcul din lume.
Se estimeaza ca extinderea clusterului va permite SHARCNET sa accelereze obtinerea de rezultate in cercetarea din domenii precum genomul uman, controlul bolilor infectioase la om si la animale, imbunatatirea previziunilor meteo, simularea dezintegrarii si formarii planetelor si crearea de dispozitive electronice la scara nanometrica.
Se estimeaza ca platforma de clustere HP, care va fi instalata la inceputul toamnei 2005, va reprezenta cel mai puternic supercomputer din Canada, si ca acesta va fi inclus in lista de supercomputere Top500.
In plus, SHARCNET, unul dintre pionierii tehnologiei grid computing, va permite testarea solutiilor HPC, inovatoare si scalabile, de stocare si vizualizare a datelor intr-o retea distribuita. Capacitatea de stocare a 500 TB de date este echivalenta cu cea a zeci de mii de PC-uri de varf actuale. Sistemele de vizualizare le vor permite cercetatorilor sa afiseze cantitati masive de date in domenii variate de la bioinformatica pana la astrofizica.
“Portofoliul de clustere unificat al HP ne asigura un serviciu utilitar distribuit de supercalcul cu software open-source care permite calculul distribuit de inalta performanta, gestiunea si vizualizarea datelor”, spune Hugh Couchman, director stiintific al SHARCNET. “Cercetatorii nostri vor putea utiliza capacitatea de prelucrare a datelor care le este necesara si vor putea accesa datele cu usurinta de oriunde din retea. O astfel de tehnologie este vitala pentru asigurarea competitivitatii comunitatii cercetatorilor canadieni la nivel mondial si pentru accelerarea obtinerii de rezultate in beneficiul economiei, sanatatii, mediului inconjurator, cunostintelor stiintifice si culturii”.

Noile clustere HP, care se estimeaza ca vor asigura impreuna o performanta de 25 teraflopi si vor totaliza 1900 de noduri, sunt formate din sisteme HP Cluster Platform 4000 compuse din servere HP ProLiant cu procesoare AMD Opteron™ si software HP XC System sub Linux.
Datorita sistemului de operare Linux, functionalitatii gestiunii clusterului si imbunatatirii sclabilitatii, managementului robust al resurselor si aplicatiilor Platform LSF si HP-MPI, software-ul XC System asigura un mediu de lucru unic pentru administrarea unei comunitati diverse si distribuite de utilizatori si procese existente in clustere cu atribute de proiectare specifice. Interconectarea clusterului va fi realizata de GbE, Quadrics ELAN4, Myrinet and Voltaire InfiniBand.
O importanta majora pentru multe aplicatii HPC stiintifice si ingineresti, cum sunt cele utilizate in reteaua SHARCNET, o reprezinta disponibilitatea sistemelor de stocare si vizualizare care pot fi scalate odata cu cresterea capacitatii de calcul. Se impune asigurarea unui echilibru intre cele trei caracteristici: putere de procesare, capacitate de stocare si vizualizare.
Modernizarea SHARCNET va include un sistem HP SFS (HP StorageWorks Scalable File Share) de 500 TB care va asigura pentru fiecare cluster un sistem de fisiere unic, partajabil, de banda foarte larga. In plus,un sistem HP de vizualizare, scalabil, va asigura vizualizarea partajata, de inalta performanta si cost scazut intre clustere.
Platforma de clustere HP, software-ul XC System, HP SFS si sistemul de vizualizare scalabil sunt componente ale portofoliului de clustere HP unificat anuntat in noiembrie 2004.
“Capacitatea de a alimenta motorul de calcul cu volume mari de date este din ce in ce mai importanta pentru abordarea problemelor mai complexe stiintifice si ingineresti, iar posibilitatea de a vizualiza datele este esentiala pentru a le permite cercetatorilor sa inteleaga mai rapid informatiile”, spune Winston Prather, vicepresedinte si director general alo diviziei HP High Performance Computing. “Suntem deosebit de multumiti ca putem ajuta reteaua SHARCNET sa devina una dintre cele mai importante comunitati HPC si de cercetare colaborativa avansata folosind clustere de inalta performanta”.
Infiintata in ianuarie 2001, SHARCNET este structurata ca un ”cluster de clustere” in centrul si sudul regiunii Ontario, fiind destinata asigurarii necesitatilor de calcul ale cercetatorilor si facilitarii dezvoltarii de instrumente moderne pentru gridurile de calcul de inalta performanta. Extinderea infrastructurii HPC permite celor patru universitati canadiene care au aderat de curand la SHARCNET – universitatile din Waterloo, Brock, York si Institutul Tehnologic din Ontario - sa se alature comunitatii de cercetare.
SHARCNET include in prezent 11 institutii academice importante, ceilalti membrii fiind: universitatile Western Ontario, Guelph, McMaster, Wilfrid Laurier si Windsor, si colegiile Fanshawe si Sheridan.
Informatii suplimentare despre portofoliul unificat de clustere HP pentru calculul de inalta performanta sunt disponibile la www.hp.com/go/clusterportfolio2.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/reteaua-de-cercetare-canadiana-sharcnet-a-ales-hp-pentru-cresterea-exponentiala-a-puterii-sale-de-calcul