Cercetaşii României îl salută pe Lordul Baden-Powell, la 150 de ani de la naşterea sa

BUCURESTI - 22 februarie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Astăzi, 38 de milioane de tineri din toată lumea celebrează împlinirea a 150 de ani de la naşterea Lordului Baden-Powell, fondatorul celei mai mari mişcări de tineret din istorie: Mişcarea Scout şi Mişcarea Ghidelor.

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” se alătură cercetaşilor de pretutindeni pentru a sărbători ziua de naştere a părintelui cercetaşilor, cel care a introdus acum 100 de ani un nou tip de educaţie şi chiar un nou mod de viaţă pentru tineri: cercetăşia, îndemnându-i pe tineri să trăiască în aşa fel încât să lase lumea puţin mai bună decât au găsit-o. Memoria Lordului Baden-Powell este foarte vie în inima celor care îi urmează şi astăzi viziunea, chiar dacă acesta nu mai este printre noi. Sistemul de educaţie pe care l-a lansat şi consolidat toată viaţa funcţionează şi acum, găsindu-şi ecou în sufletul a zeci de milioane de tineri din toată lumea. „Ne propunem să le oferim cât mai multor tineri şansa de a experimenta lucruri inedite, indiferent de vârstă şi de contextul lor social, să îi ajutăm să descopere valori ca echilibrul, spiritul comunitar şi cel de într-ajutorare şi să fie mulţumiţi şi mândri de existenţa lor”, spune Bianca Neşiu-Bedreg, Responsabil Programe ONCR.
Cu ocazia zilei mondiale, ONCR organizează o serie de activităţi, în Bucureşti şi în ţară.
La Cluj, cercetaşii vor organiza o expoziţie în sediul lor din Piaţa Mihai Viteazu nr. 25-26, într-un spatiu de 100 mp. Vor expune fotografii semnate Gherman Laurian, lider cercetaş de 37 ani din Hunedoara, piese de filatelie românească reprezentând cercetăşia (din partea Centrului Local Mircea cel Bătrân, Rîmnicu Vâlcea), obiecte cercetăşeşti dinaintea primului război mondial, parte din ele donate de Eugen Dobrogeanu, cărţi şi reviste împumutate de la Biblioteca Central Universitară din Cluj-Napoca dinaintea celui de-al doilea război mondial, fotografii din activităţile centrului local Cluj-Napoca începând cu anul 1998 ş,i nu în ultimul rând, o serie de proiecţii de filme de promovare a cercetăşiei. Expoziţia va fi deschisă publicului joi, 22 februarie a.c., de la ora 16:00, când va avea loc deschiderea oficială la care vor participa şi oficialităţi locale, până la ora 20:00, şi vineri, 23 februarie, în acelaşi interval orar.
Cercetaşii clujeni vor organiza la sediu şi un concurs de caricatură la care poate participa orice tânăr din Cluj-Napoca, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani. Ştiind că Baden Powell a fost mare pictor şi caricaturist, cercetaşii clujeni au considerat că cei 150 de ani de la naşterea acestuia pot fi sărbătoriţi şi într-un mod original de a-i păstra amintirea. Tot în cadrul acestor manifestări tinerii vor organiza vineri un concurs de Story Telling. Concursul va consta în povestirea unui fragment dintr-o poveste, roman, schiţă, etc, timp de 2-3 minute, într-un mod cât mai personal. Sâmbăta, într-un cadru mai restrâns, cercetaşii centrului local vor sărbători Ziua Mondială în pădurea Hoia din Cluj-Napoca, unde vor organiza un concurs de orientare cu diferite probe pe parcursul traseului (de ex: pe patrule, vor trebui să confecţioneze cât mai multe mărţişoare din diferite materiale ciudate).

Cercetaşii vâlceni sărbătoresc acest eveniment la Călimăneşti-Cozia; organizează o suită de acţiuni sub genericul 150 x B.P. = 100. Reuniunea va avea loc în zilele de 22-25 februarie a.c., la Tabăra şcolară Cozia. Deschiderea întâlnirii cercetaşilor din Râmnicu Vâlcea, Oradea, Deva şi Slatina, va avea loc joi seara, la ora 20.00, la Sf. Mănăstire Cozia, printr-un moment de omagiere a Fondatorului Cercetăşiei. În programul reuniunii sunt cuprinse activităţi foarte interesante, între care nu lipsesc drumeţiile în masivul Cozia şi atelierele de face-painting, învăţarea nodurilor, construcţii de giruete şi zmee, orientare, acordarea primului ajutor, transmisiuni, programe artistice, ş.a. În cadrul activităţii „Academia Scout” cercetaşii participanţi vor dezbate probleme de mare interes pentru dezvoltarea Mişcării Cercetaşilor precum: programele pedagogice, implicarea în viaţa comunităţii, activităţile din timpul verii, relaţiile internaţionale etc. Sâmbătă seara este programată „Fiesta”, închiderea acţiunii urmând să aibă loc duminică dimineaţa la ora 11.00.

La Târgu Jiu, toţi cei 60 de mebrii cercetaşi se îmbracă în uniforme, merg la şcoală, împart pliante despre semnificaţia zilei de 22 februarie, în care au şi o invitaţie pentru toată lumea la activităţile de seară din parc; ei au pregătit şi o emisiune la radio Târgu Jiu, dimineata la 8.30, apoi la ora19.00, în parcul municipal, continuă cu diverse activităţi... ateliere, cântece, jocuri cercetăşeşti.

Misiunea cercetăşiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate. Aceasta se realizează prin:
• Implicarea tinerilor într-un proces educativ non-formal, pe toată durata anilor în care se formează ca indivizi.
• Utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltări ca persoană încrezătoare, motivată, responsabilă şi deschisă.
• Sprijinirea tinerilor în stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale şi individuale, aşa cum sunt ele exprimate prin Promisiune şi Lege.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand-srl/cercetasii-romaniei-il-saluta-pe-lordul-baden-powell-la-150-de-ani-de-la-nasterea-sa