Nuante din Tabara Internationala de Creatie Mraconia – Dubova, I. Mercea, editia 2011

BUCURESTI - 12 septembrie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Cea de a 29-a editie a Taberei Internationale de Creatie ”Mraconia – Dubova, I. Mercea”, care s-a desfasurat in localitatea Dubova, din Cazanele Dunarii, in perioada 22-28 august 2011, a reunit in fata sevaletelor de camp pictori valorosi din Romania, Ungaria si Germania. Tabara, cu o continuitate de 29 de ani, a fost organizata si in acest an de pictorul Ioan Mercea, Presedintele Asociatiei Culturale „DUN’Art”.

Nuante din Tabara Internationala de Creatie  Mraconia – Dubova, I. Mercea, editia 2011
 Tabara de la Mraconia – Dubova nu este doar marcare episodica, ci este, in toata regula, un lung drum al experientei artistice, un drum comun al unor predestinati pentru creatie, al unor destine generos vazute de catre Dumnezeu. 

prof. univ. dr. Ioan Iovan, critic de arta

Majoritatea artistilor prezenti la acest eveniment cultural nu sunt la primul contact cu ambianta taberei, ei cunoscand deja frumusetea locului. Au fost insa si prezente inedite, artisti care au venit sa cunoasca pentru prima data frumusetea Cazanelor Dunarii. Acest subiect plastic a fost abordat zilnic, determinand reflectii si solutii personale specifice fiecaruia. In timpul desfasurarii activitatii taberei, pe langa creatie si documentare au avut loc discutii pe baza lucrarilor si schitelor realizate, valorificand astfel posibilitatile de comunicare.

Artistii invitati la acesta editie au fost:

Sandor Aranyi si Lehel Gal (HU, Szeged), Eszter Lang (HU, Debrecen), Roza Sali (HU, Budapesta); Ioana Fenesan, Gheorghe Fenesan (RO, Cluj – Napoca), Constantin Catargiu, Elena Tulcan, Doru Tulcan, Elicondiu Iovan, Remus Rotaru, Dana Miclaus – Mercea (RO,Timisoara); Judit Craciun, Gheorghe Craciun (RO, Baia Mare); Ioan Traian Marza (RO, Alba – Iulia ); Laura Ploscariu (RO, Lugoj), Ioan Mercea, Veronica Borontea (RO, Dr. Tr. Severin),

Critic de arta: Ioan Iovan (RO, Timisoara)

Muzicieni: Victor Miclaus – Mercea (RO, Timisoara) si Adrian Iova (DE, Hehingen)

An dupa an, numarul editiilor Taberei Internationale de Creatie Plastica „Mraconia – Dubova creste, manifestandu-si tendinta spre permanenta. Desi nascuta in conditii materiale precare, miscarea artistica a continuat cu o ambitie existentiala asemeni consistentei naturii si permanentei pietrei, apei si luminii datatoare de energie. Forta acaparatoare a locului a invins prejudecatile legate de granita din perioada socialista, facand accesibila zona chiar si pentru artistii plastici, considerati mai putin dogmatici.

Numarul artistilor care au pictat la Mraconia si Dubova este impresionant. Unitatea demersului plastic nu a avut de suferit, fiind asigurata de prezenta unei permanente artistice care a facut legatura dintre editii. Copiii taberei din primele editii au devenit la randul lor plasticieni si continua sa duca mai departe experienta predecesorilor. Asistam astfel la o multiplicare a experientei artistice atat pe orizontala, cat si in plan vertical, in felul acesta continuitatea taberei fiind firesc asigurata. Contactul cu natura, descoperirea specificului locului reprezinta un demers artistic, fapt care conduce spre solutii plastice originale, fara a neglija insa eficacitatea liantului uman, datator de sens si unitate.

Ambianta taberei de pictura nu poate fi decat stimulativa, fara a minimaliza personalitatea artistica a participantilor. Aceleasi motive artistice reprezinta pentru creatori un loc geometric al descoperirii propriilor atribute plastice.

“Rezultatele artistice ale acestei tabere au starnit si curiozitatea altor organizatori. Acest fapt il consider pozitiv, deoarece rolul artistic declansator al initiativei a stat la baza acestei activitati de creatie”, afirma prof. dr. Ioan Mercea

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/nuante-din-tabara-internationala-de-creatie-mraconia-dubova-i-mercea-editia-2011