PRODUCĂTORII vă prezintă Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperişuri, organizat în acest an la Bucureşti

BUCURESTI - 3 decembrie 2014

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Media / Publicitate

Săptămâna trecută s-a desfăşurat la București cea de-a XXV-a ediție a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri. PRODUCĂTORII merg mai departe și vă prezintă o emisiune dedicată acestui eveniment. Vă invităm să urmăriți materialul video care însoțește acest comunicat.

PRODUCĂTORII vă prezintă Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperişuri, organizat în acest an la Bucureşti
 Cu încredere și speranță în România lucrului bine făcut, vă prezentăm întâlnirea noastră cu organizatorii și participanții la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri, organizat în acest an la București. PRODUCĂTORII merg mai departe, în vremea meseriașilor! 

PRODUCĂTORII merg mai departe

Aflat sub patronajul IFD (Internatio­nal Federation for the Roofing Trade), concursul a fost găzduit la Romexpo, în Pavilionul C3, fiind prima competiție de acest gen în țara noastră. Organizarea acestei ediţii a fost asigurată de Asociația Națională a Montatorilor de Acoperișuri din România.

Cu o tradiție de peste un sfert de secol, Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri beneficiază de experiența și notorietatea IFD, organizație care și-a propus ca, prin acest concurs, să atingă câteva obiective importante pentru branșă:

    - apropierea între tinerii montatori și armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări membre IFD și nu numai;
    - prezentarea producătorilor relevanți din țările participante;
    - conștientizarea publicului față de importanța pregătirii în domeniul acoperișurilor;

    - reliefarea avantajelor pregătirii la locul de muncă și creșterea respectului pentru industrie;

    - promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri;
    - promovarea învățământului de specialitate în rândul tinerilor;
    - stabilirea unor standarde de performanță pentru profesioniști;
    - creșterea gradului de complexitate a meseriilor, adaptarea la sistemele moderne de lucru.

Câștigătorii celei de-a 25-a ediții a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de acoperișuri

I. Acoperișuri clasice

1. Austria

2. Germania

3. UK și Ungaria, la egalitate

 

II. Acoperișuri terasă

1. Austria

2. Elveția

3. Germania

 

III. Acoperișuri metalice

1. Franța

2. Estonia

3. Polonia

 

IV. Premiile speciale ale președintelui IFD

Acoperișuri clasice: Polonia

Acoperișuri terasă: Austria

Acoperișuri metalice: Franța

Cele trei secțiuni ale concursului au fost:

Acoperișuri clasice

Concursul de montaj al acoperișurilor clasice a fost singura probă a competiției timp de mulți ani, din 1988, când a fost organizată prima ediție, până în 2002. A rămas în continuare o probă importantă, pentru că vizează probabil cel mai important segment de piață (cel puțin în Occident), fiind și proba la care participă în mod tradițional cel mai mare număr de echipe. În cele 3 zile ale concursului, participanții au avut de rezolvat 3 teme, pe câte o zonă distinctă a standului de concurs pus la dispoziție de organizatori. În prima zi s-a montat o învelitoare din țiglă de beton, în cea de-a doua una ceramică, tip solzi, iar în a treia zi concurenții și-au putut manifesta pe deplin creativitatea în proba liberă. 

Acoperișuri terasă (etanșeizări)

Această secțiune a concursului este foarte legată de arhitectura modernă, care presupune tot mai multe acoperișuri tip terasă (inclusiv verzi), având ca principalele mize termo- și hidroizolarea. Prima competiție de etanșeizări a avut loc în 2002, la Dublin. Tinerii montatori au avut două teme impuse și una liberă, pe un front de lucru compus din 3 suprafețe (două de 4 x 1,9 m și unul de 4 x 1,5 m). Lucrările au urmărit sintetizarea operațiunilor importante și dificile necesare termo-hidroizolării unei terase, cu accent pe detalii în ceea ce privește succesiunea straturilor și acuratețea execuției, în condiții nu tocmai comode (spații restrânse). Ca materiale s-au folosit membranele bituminoase, de PVC, hidroizolațiile lichide și alte elemente incluse în sisteme clar stabilite înainte de concurs. Ca și la celelalte categorii ale competiției, detaliile lucrărilor au fost oferite tinerilor montatori în ziua precedentă primei zile de concurs.

Acoperișuri metalice

La această categorie, pe lângă şurubelniţele cu acumulatori, competitorii au lucrat cu scule de mână, în general cele clasice, moștenite de la generațiile anterioare prin tradiție. S-a respectat aceeași condiție de bază: fiecare strat este mai îngust decât cel anterior pentru a putea verifica succesiunea corectă și completă a acestora.

În cadrul primei probe, s-a executat o acoperire cu tablă de zinc, peste un sistem izolator complet, care și el a fost realizat având ca strat de bază tablă profilată trapezoidală.

A doua probă a constat în realizarea unui acoperiș cu două versante (deci și dolie) folosind tablă de cupru, fiind deja montată o fereastră în planul învelitorii – care a fost oricum demontată parțial pentru a i se putea realiza etanșeizarea.

A treia probă, cea liberă, a fost ocazia de a demonstra creativitatea, dar și folosirea metodelor tradiționale de tinichigerie. Aici s-au putut realiza inclusiv ornamente din tablă, ori alte obiecte.

Juriul a ținut cont în evaluarea lucrărilor (atât la final, cât și pe parcursul lucrărilor) de mai multe aspecte:

         - precizia execuției în raport cu proiectul

         - performanțele lucrării finale

         - acuratețea detaliilor

         - folosirea corectă și eficientă a materialelor

         - aptitudinile tehnice demonstrate

         - realizarea lucrărilor intermediare solicitate

         - folosirea adecvată a instrumentelor

         - respectarea măsurilor de protecție a lucrării, a propriei persoane și a colegilor

         - ordinea și curățenia la locul de muncă

 

Asociația Națională a Montatorilor de Acoperișuri din România mulțumește și pe această cale companiilor care au făcut posibil evenimentul:

VELUX și Arcon (Parteneri Gold), Sika (Partener), Fakro, Lamilux, Enke, Triflex, Kemper System și Selena (Sponsori Principali), Tondach, Bramac, Ruukki, Knauf Insulation, Bauder, Egger, Ursa, Iko și VMZink (sponsori ai secțiunilor concursului), Gunnex, Soudal, Ornamentika, Stonerex, Rheinzink, Valcon Roofs, Raiko și SSAB.

Organizatorul mulțumește, de asemenea, Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.

 

Despre INSIDE BRAND

www.acoperismagazin.ro/campionat

contact@acoperismagazin.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/producatorii-va-prezinta-campionatului-mondial-al-tinerilor-montatori-de-acoperisuri-organizat-in-acest-an-la-bucuresti